Seimo komitetas pritarė daugybei alkoholio vartojimo ribojimų | Kas vyksta Kaune

Seimo komitetas pritarė daugybei alkoholio vartojimo ribojimų

BNS 2017/05/10 17:58
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Netrukus Lietuvoje bus sunkiau ir mažiau vietų įsigyti alkoholio – bus trumpinamas jo pardavimo laikas, uždrausta alkoholinių gėrimų reklama, didinamas amžių, nuo kurio būtų galima pirkti ir vartoti šiuos gėrimus.

Seimo Sveikatos reikalų komitetas trečiadienį apsvarstė beveik visus Seime registruotus siūlomus pakeitimus dėl alkoholio vartojimo, laikymo, prekybos, reklamos. Daugumai jų pritarė. Dabar visi siūlomai bus svarstomi plenariniuose posėdžiuose.
Komitetas pritarė, kad pirmadieniais – šeštadieniais parduotuvėse ir maitinimo įstaigose prekiauti alkoholiu išsinešti būtų galima nuo 10 val. ryto iki 20 val. vakaro, o sekmadieniais – nuo 10 val. iki 15 val. Vėliau maitinimo įstaigose prekyba būtų galima tik pilstomais alkoholiniais gėrimais vartoti vietoje.

Komitetas siekia, kad alkoholio vartojimas asmenims iki 20 metų būtų draudžiamas – jie negalėtų jo nei vartoti, nei turėti, nei laikyti. Kai kurios alkoholinių gėrimų laikymo išimtys būtų taikomos dėl jų darbo veiklos – tada juos galėtų turėti ir asmenys nuo 18 metų.

Alkoholio pardavėjams siūloma leisti pareikalauti tapatybę liudijančio dokumento ir iš visų alkoholinius gėrimus perkančių asmenų.

Alkoholio prekybą ir vartojimą siūloma uždrausti visų sporto varžybų metu salėse. Taip pat siekiama uždrausti alkoholio reklamą. Šis draudimas nebūtų taikomas tik alkoholio ženklinimui prekybos vietoje.

Komitetas siūlo naują alkoholio prekybos ir vartojimo tvarką mokamuose ir nemokamuose renginiuose. Nemokamuose renginiuose, į kuriuos neribojamas patekimas, alkoholiu būtų draudžiama prekiauti, o mokamuose būtų galima prekiauti, bet tik iki 7,5 laipsnių stiprumo alkoholiu.

Taip pat siūloma nuo 2020 metų uždrausta prekiauti alkoholiniais gėrimais nestacionariose viešojo maitinimo vietose savivaldybės nustatyto kurortinio, poilsio ar turizmo sezono laikotarpiu. Tokios nestacionarios vietos išvis išnyksta iš įstatymo.

Į komiteto siūlomų draudimų sąrašą neįtrauktas specializuotų parduotuvių steigimas ir internetinės prekybos alkoholiu draudimas, nes dėl to spręs Vyriausybė, kai bus gautas poveikio vertinimas.

Konservatorių siūlymams didinti alkoholio akcizus komitetas nepritarė, nes akcizai šiemet jau padidinti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA