Vyriausybė pritarė aukštųjų mokyklų pertvarkos planui | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė pritarė aukštųjų mokyklų pertvarkos planui

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Vyriausybė trečiadienį pritarė mokslo ir studijų institucijų pertvarkos planui ir teikia jį svarstyti Seimui.
Tai BNS patvirtino premjero patarėja Unė Kaunaitė.

Kaip po posėdžio žurnalistams sakė švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, pritarta tam Seimo nutarimo variantui, kurį praėjusį penktadienį įregistravo ministerija. Pagal jį, pavyzdžiui, Lietuvos edukologijos universitetas (LEU) turėtų būti jungiamas prie kuriamo naujo Kauno universiteto.

„Jeigu klausiate dėl LEU, yra pritarta, kad yra užtikrinamas pedagogų rengimas Vilniuje, Kaune ir Šiauliuose, o Kauno universitete – čia yra sąlyginis pavadinimas – pedagogų rengimas užtikrinamas steigiant atskirą Pedagogikos akademiją, Edukologijos akademiją. Taip pat Vilniaus universitetas yra jau dabar paskelbęs, kad kuria Edukologijos akademiją ir taip pat pedagogų rengimą užtikrinant Šiauliuose“, – aiškino ministrė.

Anot jos, jei Seimas pritars pertvarkos planui, konkretūs įstatymų pakeitimai turėtų būti parengti iki 2018 metų birželio.
Ministrė sakė, kad antradienį vykusi vieša diskusija su aukštųjų mokyklų atstovais nenulėmė kokių nors plano korekcijų.

„Su akademine bendruomene vakar organizuotoje diskusijoje kalbėjome apie aukštojo mokslo pertvarką, nebuvo diskutuojama dėl atskirų universitetų ir dėl atskirų jungimųsi, nes visi suprantame, kad mechaninis universitetų sujungimas savaime mokslo ir studijų kokybės tikrai neužtikrina“, – aiškino J.Petrauskienė.

Premjero sudaryta darbo grupė, kuriai vadovavo J.Petrauskienė, praėjusią savaitę pasiūlė, kad Vilniuje ir Kaune veiktų po plačios aprėpties universitetą, du technologijų universitetai būtų Vilniuje ir Klaipėdoje. Kaip specializuotos akademijos galėtų veikti Kaune esantis Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, dabar veikiančių menų akademijų – Vilniaus dailės akademijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos – junginys, Policijos akademija. Vėliau S.Skvernelis sakė, kad Policijos akademija turėtų būti ne atskira institucija, bet Kauno universiteto dalis.

Po pertvarkos savarankiškumo netektų Mykolo Romerio ir Šiaulių universitetai – juos siūloma jungti prie Vilniaus universiteto. Į planuojamą kurti Kauno universitetą numatoma jungti šiuo metu veikiančius Kauno technologijos, Vytauto Didžiojo, Aleksandro Stulginskio bei Lietuvos sporto universitetus, prie naujo Kauno universiteto prisišlietų ir LEU (darbo grupė iš pradžių jį siūlė jungti prie Vilniaus universiteto, bet Seimo nutarimo projekte jau numatytas jo jungimasis prie Kauno universiteto).

Darbo grupės manymu, studijų programos turėtų būti sukoncentruotos, jų skaičių sumažintas nuo 1800 iki 700. Aukštąsias mokyklas siūloma finansuoti sutarčių pagrindu – neliktų studijų krepšelių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA