D. Grybauskaitė: universitetų pastatų pardavimas be kitų instrumentų įvestų į „parceliavimo biznelį“ | Kas vyksta Kaune

D. Grybauskaitė: universitetų pastatų pardavimas be kitų instrumentų įvestų į „parceliavimo biznelį“

BNS 2017/05/09 16:05
Asociatyvi nuotr. / R. Tenio nuotr.

Prezidentė kritikuoja premjero svarstymus, jog vykdant aukštojo mokslo reformą prijungiamo Lietuvos edukologijos universiteto turtas būtų parduodamas ir sako, kad tai įvestų šalį į „parceliavimo biznelį“.

„Reikia pradėti nuo to, kad turime apie 2000 programų, kurios dubliuojasi, kurių yra per daug, kurios nekokybiškos, peržiūros, ir nuo atitinkamų finansinių instrumentų parengimo, kad jie skatintų tinklo pertvarką ir optimizaciją. Kalbant tik apie apjungimą, sujungimą, perkėlimą ir pastatų pardavimą, tai čia ne reforma, mes įeiname į valstybinio turto parceliavimo biznelį“, – sakė prezidentė.

Pirmadienį premjeras Saulius Skvernelis BNS teigė, kad po pertvarkos pedagogų rengimas vyks ir Vilniuje, ir Kaune, tačiau nenumatoma kitoms įstaigoms perleisti LEU turto – jis būtų parduodamas.

Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) įregistruotame nutarimo projekte siūloma LEU prijungti prie Kauno universiteto. Pirminis premjero sudarytos darbo grupės siūlymas buvo jį jungti prie Vilniaus universiteto. LEU dar iki darbo grupei paskelbiant siūlymus pabrėžė savo siekius jungtis su Kaune veikiančiu Vytauto Didžiojo universitetu (VDU), tokioms jungtuvėms šios aukštosios mokyklos yra gavusios Seimo Švietimo komiteto pritarimą. Visgi pagal darbo grupės siūlymus ir ŠMM įregistruotą projektą, dabartinis VDU netektų savarankiškumo.

Premjero sudaryta darbo grupė pasiūlė, kad Vilniuje ir Kaune veiktų po plačios aprėpties universitetą, du technologijų universitetai būtų Vilniuje ir Klaipėdoje. Kaip specializuotos akademijos galėtų veikti Kaune esantis Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, dabar veikiančių menų akademijų – Vilniaus dailės akademijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos – junginys, Policijos akademija. Vėliau S.Skvernelis sakė, kad Policijos akademija turėtų būti ne atskira institucija, bet Kauno universiteto dalis.

Pagal darbo grupės planą, savarankiškumo netektų Lietuvos edukologijos, Mykolo Romerio ir Šiaulių universitetai – juos siūloma jungti prie Vilniaus universiteto. Į planuojamą kurti Kauno universitetą numatoma jungti šiuo metu veikiančius Kauno technologijos, Vytauto Didžiojo, Aleksandro Stulginskio bei Lietuvos sporto universitetus. Vėliau Švietimo ir mokslo ministerijos įregistruotame nutarimo projekte numatyta, kad Lietuvos edukologijos universitetas taptų Kauno, o ne Vilniaus universiteto dalimi.

Darbo grupės manymu, studijų programos turėtų būti sukoncentruotos bei tikslingai pritaikytos realiems darbo rinkos poreikiams, programų skaičių sumažinus nuo 1800 iki 700. Aukštąsias mokyklas siūloma finansuoti sutarčių pagrindu – neliktų studijų krepšelių.

Antradienį pertvarkos planas aptariamas su aukštųjų mokyklų atstovais, į Vyriausybės pasitarimą jis grįžta trečiadienį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA