Kauno rajono gyventojai pasiskundę dėl prastos kelių būklės esą sulaukė tik seniūnės pašaipų | Kas vyksta Kaune

Kauno rajono gyventojai pasiskundę dėl prastos kelių būklės esą sulaukė tik seniūnės pašaipų

Kas vyksta Kaune skaitytojų nuotr.

Gera kelių būklė svarbi ne tik vairuotojams, bet ir pėstiesiems. Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai ne kartą gilinosi ir sprendė gyventojų problemas, susijusias su pastaruoju klausimu. Redakciją pasiekė dar vienas laiškas. Dabar prastos kelių būklės dilema iškilo Voškonių kaimo Domeikavoje gyventojams, kurie tikina nesulaukiantys ne tik jokios pagalbos, bet ir pašaipų iš seniūnės.

Pašiurpino kelių remonto darbų rezultatai

„Mes, Voškonių kaimo, priklausančio Domeikavos seniūnijai, gyventojai esame nepatenkinti kelio dangos būkle Jaunystės, Taikos, Pievų, Vyturio, Jurginų gatvėse. Minėtos gatvės – duobėtos ištisus metus. Visi kaime esantys keliai yra avarinės būklės – sunkiai pravažiuojami. Tokiu būdu neišvengiamai gadinami lengvieji automobiliai ir kita turima technika“, – skundžiasi portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai.

Esą kasmet atliekami kosmetiniai kelio remonto darbai jokio rezultato neduoda. Šiais metais, pasak Voškonių kaimo gyventojų, buvo vykdomi kelių lopymo darbai , rezultatas jų esą šokiruoja.

„Pamatę, kaip dirba kelininkai, susisiekėme su kelių remonto darbų vykdytoju. Jam pranešėme apie esamą situaciją. Tačiau jų atstovas tepasakė, kad viskas vyksta taip, kaip turi būti – gerai.“, – pasakoja Voškonių kaimo gyventojai.

Jie tikina nenurimę ir pareiškę, jog dėl atmestinai, ne pagal reikalavimus vykdomų minėtų kelio remonto darbų kreipsis į atsakingas institucijas. Po šio dar žodinio pareiškimo atliekami darbai esą buvo nutraukti iki kitos dienos ryto.

„Kitą dieną darbai pradėti labai anksti. Jaunystės gatvė buvo „sutvarkyta“ kone per pusvalandį – greitai užlopyta, kol gyventojai miegojo. Vėliau darbininkų šioje vietoje nerasta nė su žiburiu. Neapsikentę tokio įžūlumo, apie esamą situaciją keliuose informavome Domeikavos seniūnę. Tačiau jokios reakcijos nesulaukėme. Ji tik pasišaipė pasakydama, kad kovojame su vėjo malūnais ir pasiūlė persikelti gyventi į miestą“, – teigia portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai.

Mūsų žurnalistai telefonu susisiekė su Domeikavos seniūnijos seniūne Lina Stragiene ir paprašė jos pakomentuoti Kauno rajone susiklosčiusią situaciją, dėl kelių būklės, kuriais piktinasi Voškonių kaimo gyventojai.

Pasak L. Stragienės, Kauno rajono savivaldybės taryba 2013 m. rugsėjo 24 dienos sprendimu Nr. TS-371 ( 2016 m. vasario 25 d. sprendimo Nr. TS-76 redakcija) esą patvirtino kelių priežiūros ir plėtros programos lėšų, skirtų Kauno rajono savivaldybės vietinės reikšmės keliams ir gatvėms projektuoti, tiesti, taisyti (remontuoti), prižiūrėti ir saugaus eismo sąlygoms užtikrinti, naudojimo ir skirstymo tvarko aprašą. Šis tvarkos aprašas skelbiamas seniūnijos interneto svetainėje.

Vietinės reikšmės gatvės – įtrauktos į sąrašą

Domeikavos seniūnės teigimu, tvarkos aprašo 6 punktu nustatyta, kad seniūnijos iki einamųjų metų lapkričio 15 dienos Savivaldybės administracijos kelių ir transporto skyriui pateikia remontuojamų kelių ir gatvių (pagrindinių, aptarnaujančių, didelio eismo intensyvumo) sąrašą kitiems metams. Domeikavos seniūnijos seniūnaičiai 2016 metų lapkričio 10 dieną sueigoje protokolu Nr.17-8 esą patvirtino Kauno rajono savivaldybės administracijos Domeikavos seniūnijos 2017 metais numatomų taisyti vietinės reikšmės kelių (gatvių) sąrašą.

Moteris sako, jog patvirtintas sąrašas yra viešai skelbiamas seniūnijos interneto svetainėje. Pasak jos, dėl nepakankamo finansavimo Seniūnija neišpildo viso pateiktų asfaltuojamų kelių (gatvių) sąrašo per vienerius metus. Eiliškumas išlieka ir kitais metais, tikina Domeikavos seniūnė. „Sąraše nerekomenduojama įtraukti kelių ir gatvių, kuriose neįrengti komunikacijų tinklai ir per kuriuos patenkama į teritorijas, užstatytas mažiau 2/3 visų suplanuotų užstatyti teritorijų ar pasiekiami pavieniai gyvenamieji sklypai“, sako L. Stragienė.

Siūlo prie kelių remonto išlaidų prisidėti ir gyventojams

„Atkreipiame dėmesį, kad minėto Kauno rajono savivaldybės tarybos sprendimo 5 punktu numatyta, kad, jei prie remonto darbų išlaidų ne mažiau kaip 50 procentų prisideda fiziniai ar juridiniai asmenys sudaromas kitas sąrašas, kurį taip pat tvirtina seniūnaičiai“, – aiškino Domeikavos seniūnė.

Pasak L. Stragienės, Domeikavos seniūnija pagal Kauno rajono savivaldybės Tarybos 2017 metų sausio 26 dienos sprendimu Nr. TS-24 patvirtintą Kauno rajono savivaldybės vietinės reikšmės viešųjų kelių, gatvių ir kitų susisiekimo komunikacijų objektų sąrašą prižiūri 115,642 kilometrų gatvių ir kelių, tarp kurių apie 35 kilometrai esą yra asfaltuoti keliai ir apie 80 kilometrų – keliai ir gatvės su žvyro danga. Bendras kelių ir gatvių ilgis Voškonių kaime, Kauno rajone, įskaitant ir naujai suformuotas gatves, kaip pvz Šarkų, Sakalų, Draugystės ir kitas, yra 7,8 kilometro.

„Kauno rajono savivaldybė siekdama gerinti gatvių būklę Voškonyse 2014 metais atliko Rytmečio gatvės ruožo (apie 0,8 kilometro) nuo Purienų iki Pievų gatvės kapitalinio remonto darbus. Šiais metais bus atliekami Taikos gatvės (apie 1,750 kilometro) kapitalinio remonto darbai, kurių metu bus paklota nauja asfaltbetonio danga nuo Rytmečio iki Jovarų gatvės. Taip pat, planuojama, kad 2018 metais bus asfaltuojama Jovarų gatvė. Kauno rajono savivaldybė neturi tokių finansinių galimybių, kad per vienerius metus būtų išasfaltuotos visos Voškonių kaime, Kauno rajone, esančios gatvės“, – sakė L. Stragienė.

Domeikavos seniūnės teigimu, Kauno rajono savivaldybės administracija ir UAB „Kauno keliai“ 2015-06-25 sudarė sutartį Nr. S-726 dėl Kauno rajono Babtų, Domeikavos, Lapių, Užliedžių, Vandžiogalos seniūnijų kelių (gatvių) taisymo (remonto) darbų. Pagal 2017-04-05 papildomą susitarimą Nr. S-381 prie pagrindinės sutarties, Domeikavos seniūnijoje iki 2017-05-12 esą numatyta sutaisyti 697 kvadratinių metrų duobių.  Tam, pasak moters, skirta 15,0 tūkstančių eurų.

Neturi, kas rūpintųsi atliktų remonto darbų kontrole

„Skirtų lėšų nepakanka tinkamai užtaisyti duobes visuose Domeikavos seniūnijos keliuose (gatvėse), todėl rangovo buvo papildomai paprašyta užtaisyti didžiausias duobes Voškonyse, kurių užtaisymas nebus įtrauktas į atliktų darbų aktą ir už šiuos darbus rangovui nebus apmokama. Kokybiškai sutaisyti duobes gatvėse, kurių visa danga yra sena ir lengvai skyla, nėra techninių galimybių“, tikino L. Stragienė.

„Domeikavos seniūnija specialisto, atsakingo už kelių priežiūrą ir turinčio atitinkamą išsilavinimą, neturime, todėl esant klausimams dėl kelininkų atliktų darbų kokybės yra kreipiamasi į Kauno rajono savivaldybės kelių ir transporto skyrių. Domeikavos seniūnija visuomet atsižvelgia į gyventojų skundus, pateiktus raštu ir žodinius bei teikia gyventojams visą juos dominančią informaciją. Vykdome sąžiningai visas seniūnijai priskirtas funkcijas ir visuomet stengiamės atstovauti gyventojų interesus“, – sakė Domeikavos seniūnė.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją gyventojų skundai, iškeliantys į paviršių kone identišką problemą, kuri aptarta šiame tekste, pasiekia dažnai. Į mūsų žurnalistus kreipiasi ne tik Kaune, bet ir aplink miestą – miesteliuose gyvenantys žmonės.

Aiškindamiesi gyventojams iškilusias dilemas ir galimus jų sprendimų būdus (ypač dėl prastos kelių būklės gyvenvietėse) ne pirmą kartą išgirstame atsakymą kuris perfrazavus skambėtų maždaug taip: žmonės, kurie nori greitesnių pokyčių, t.y., kitaip tariant, kur kas greičiau užlopytų duobių gatvėse ar keliuose, patariama pasinaudoti savivaldybės tarybos 5 punkte numatyta išeitimi, kaip jau minėta, prie remonto darbų išlaidų fiziniams ar juridiniams asmenims prisidėti ne mažiau kaip 50 procentų. Kaip manote, galbūt toks sprendimo būdas būtų išties naudingas?

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA