Ieško, kas Aleksote atstatytų tarpukario paminklą „Pieta“ | Kas vyksta Kaune

Ieško, kas Aleksote atstatytų tarpukario paminklą „Pieta“

BNS 2017/05/06 09:51
Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Kauno savivaldybė ieško, kas atstatytų Aleksoto kapinėse esantį paminklą „Pieta“, skirtą savanoriams, žuvusiems kovose už Lietuvos nepriklausomybę.

„Pieta“ 1927 metais Aleksoto kapinių žemėje, ant kalnelio, pastatyta vietos parapijos klebono kunigo Jeronimo Valaičio iniciatyva Šaulių trečiosios oro eskadrilės karininkų ir kitų geros valios žmonių aukomis.

Šešių metro aukščio paminklo su postamentu autorius – žymus skulptorius Antanas Aleksandravičius. Skulptūrinė grupė iš terakotos buvo išdegta Palemone, brolių Vailokaičių plytinėje.

Laikui bėgant dėl atmosferos poveikio nepatvari paminklo medžiaga (terakota) ėmė trupėti, irti, skulptūra prarado savo formas. Sovietmečiu nuo apleisto paminklo buvo nuplėštos plokštės su savanorių pavardėmis. 1964 metais Aleksoto kapinės uždarytos.

2015 metais savivaldybė paskelbė pradedanti rinkti aukas paminklo atstatymui, tačiau kaip BNS informavo savivaldybės viešųjų ryšių skyrius, tuomet surinkta vos 200 litų.

Šiuo metu savivaldybė yra paskelbusi viešųjų pirkimų konkursą paminklo atkūrimui ir jo postamento sutvarkymui. Konkursas vyks iki gegužės 10 dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA