Kauniečiai kviečiami siekti draugystės rekordo: tiek kaimynų vienoje vietoje dar nebūsite matę | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai kviečiami siekti draugystės rekordo: tiek kaimynų vienoje vietoje dar nebūsite matę

BERTA BANYTĖ 2017/05/05 17:23
R. Tenio nuotr.

Kauno Laisvės alėja atskleis dar nematytą savo pusę. Vietinių gyventojų ir miesto svečių pamėgta pasivaikščiojimų vieta pirmą kartą bus naudojama unikaliam tikslui pasiekti – skatinti natūralų tarpusavio bendravimą tarp žmonių – kaimynų, draugų, bičiulių ar visai nepažįstamų asmenų. Netrukus tuščią Laisvės alėjos grindinį ketinama užpildyti stalais, kėdėmis ir vaišėmis.

Mažiau nei už trijų savaičių šis vaizdinys taps realybe, sako, du visiškai naujo pobūdžio iniciatyvą – „Kiemų šventę“ tarptautinės kaimynų dienos proga mieste nusprendę įgyvendinti kauniečiai bendraminčiai Vytenis Jakas ir Giedrė DO.

„Kada Kaune buvo taip, kad Laisvės alėjos erdvė būtų naudojama, pavyzdžiui, sukviesti miesto, rajono bendruomenei, svečiams iš kito Lietuvos kampelio ar viešnioms iš svetur, ir pasiūlyta prisėsti prie vieno bendro stalo bei pasikalbėti apie kultūrą ir kitus miestui svarbius dalykus? To iki šiol nėra buvę”, – svarsto Vytenis ir Giedrė.

Laiku ir vietoje

„Mudu su Vyteniu niekada anksčiau vienas apie kitą nežinojome, bet, kaip paaiškėjo po kurio laiko, visada abu pagalvodavome apie panašius dalykus. Neseniai sukūrėme paveikslą – man kilo noras vieną Kauno erdvę, šalia pagrindinio įvažiavimo į prekybos miestelį „Urmas“, paversti meniška. Tad pasikviečiau Vytenį pabaigti paveikslo kompoziciją kartu su žmonėmis, suteikiant paveikslui gyvybiškumo kibirkštį, nes žmonių buvimas drauge ypatingas tuo, jog tame momente gimsta bendravimas, kultūra – vienijantis dalykas”, –  pasakoja Giedrė.

Pasak jos, kolega Vytenis prisipažino, jog iki tol, kol jie nebuvo pažįstami, dažnai pravažiuodamas pro vietą, kur dabar yra minėtas paveikslas, ne kartą pagalvodavo, kad būtų išties nuostabu kurti būtent ten. Identiškai esą nutiko ir šioje situacijoje – gimus idėjai organizuoti „Kiemų šventę”. „Šnekučiuodamiesi prie puodelio karštos arbatos, pagalvojome, kad būtų įspūdinga Laisvės alėjoje surengti šventę ir vienbalsiai vienas kitam pritarėme”, – neslepia kolegos.

Pavyzdį matė svetur

„Tuo laiku, kai man teko galimybė gyventi antrajame pagal dydį Belgijos mieste Antverpene, buvau kviečiamas į panašaus pobūdžio šventę. Nors pats ten sudalyvauti negalėjau, viską stebėjau per langą. Visa judri gatvė buvo užtverta. Tenykščiai kaimynai išsinešė stalus, kėdes, staltieses, atvažiavo cirkas bei vyko daugelis įvairių kitų renginių. Kai išėjau į lauką ir pamačiau žmones, išsinešusius stalus tiesiog po atviru dangumi, pagalvojau, kodėl pas mus Lietuvoje nėra tokio dalyko – paprasto gatvės kaimynų bendravimo,,?” – pasakoja menininkas V. Jakas.

Jam antrino ir Giedrė, esą jai taip pat niekada iki šiol nėra tekę dalyvauti renginyje, vykstančiame pačioje miesto širdyje, kur žmonės kviečiami susiburti bei įgyvendinti bendrą idėją, kurios pamatu taptų natūralus tarpusavio bendravimas be jokios pompastikos.

ar

Kitokia Kauno Laisvės alėja

Menininkas V. Jakas sako, jog Laisvės alėja dažniausiai traktuojama kaip koridorius, kurio erdvė naudojama rengiamų mugių metu ar sodinant gėles. Tačiau kažko daugiau, pasak jo, čia nevyksta. „Ši praeinamo koridoriaus erdvė galėtų būti išnaudota ne ketvirtadaliu kaip iki šiol, o kone visu šimtu procentų. Manau, jog vienas iš tokių įvykių, galbūt ateityje tapsiančių tradicija, yra jau minėta „Kiemų šventė””, – svarsto jis.

V. Jako teigimu, „Kiemų šventė”, pirmiausia, tai – didelis socialinis reiškinys, nes susiburti ir pabendrauti tarpusavyje kviečiamos visos Kauno miesto, rajono bendruomenės ir ne tik. „Mes, žmonės, neturime vienijančio aspekto. Dėl to turėtumėme pradėti kalbėtis vienas su kitu, kad būtų lengviau susidaryti vaizdinį apie bendrus lūkesčius miesto atžvilgiu. Jei pavyktų tai, kad bendruomenės nariai, iš tiesų, pasijustų esantys kauniečiais būdami būtent Laisvės alėjoje – kultinėje Kauno vietoje, būtų gera pradžia pokyčiams”, – mintimis dalinasi menininkas.

Vienas iš atributų – balta staltiesė

Neeilinės iniciatyvos autoriams ramybės neduoda klausimas, kaip sukurti tarpusavio bendrystę tarp žmonių. „Kai kiekvienas iš mūsų įnešame simbolinį indėlį įdėdami į sumanymą bent minimalias pastangas – patys sau susikuriame šventę. Tad ir šiuo atveju, jei kiekvienas sumanęs sudalyvauti „Kiemų šventėje”, atsineš į Laisvės alėją dalelę savo būties – baltą staltiesę, stalą ar kėdę ir šiek tiek maisto tam, kad juo pasidalintų su kitais prisėdusiais šalia – tai, veikiausiai, bus tikrų tikriausias tarpusavio bendrystės rodiklis, unikalioje Kauno vietoje – Laisvės alėjoje, prie baltų staltiesių, simbolizuojančių švarą, skaistumą bei laisvę” – svarsto Giedrė.

Pasak renginio organizatorių, šventės ir bendras pasiruošimas joms suartina žmones. Tokiu būdu esą tarsi sukuriama nuotaika, dažnai netgi atsiranda kitoks miesto įsivaizdavimas, meilė jam. „Be specialios nuotaikos, kviečiančios burtis minėtiems darbams nuveikiant juos kartu, – sunku. Tačiau, jei „Kiemų šventėje” pasijusime gerai, tai gali tapti cementu, sutvirtinsiančiu bendruomenių tarpusavio ryšį ir kviesiančių diskusijoms kitokioje erdvėje nei kasdien”, – įsitikinę idėjos sumanytojai.

Susipažinimo eksperimentas

„Dažnai nepažįstame savo kaimynų, nors gyvename greta jų – nežinome iš kokių akcentų susideda jų būtis – ką jie veikia, kokių tikslų, idėjų turi. Taip yra todėl, kad neatrandame tinkamo laiko susitikimams, kuris būtų priimtinas visiems. Tad, galima sakyti, kad ši šventė – tarsi tam tikras susipažinimo vienas su kitu eksperimentas, vyksiantis per simbolinę Tarptautinę kaimynų dieną, išeinant iš savo gyvenamojo kiemo erdvių ir susipažįstant su kur kas didesne žmonių auditorija”, – mintimis dalinasi kolegos Vytenis ir Giedrė.

Pasak „Kiemų šventės” organizatorių, tai – renginys, į kurį norima suburti ne tik Laisvės alėjos ar gretimų kiemų gyventojus, bet ir žmones iš viso Kauno ir net čia besisvečiuojančius. „Fontanas – pulsuojanti Laisvės alėjos širdis, galėtų tapti puikia erdve, suvienijančia žmones. Pripažinsime, mums tai taip pat – eksperimentas, nes iki šiol sunku nuspėti, kuo virs šios šventės modelis bei kaip viskas atrodys realybėje. Mes tiesiog laukiame to momento”, – atvirauja jie.

Laisvė reikšti mintis

Ne paslaptis, kad menininkas V. Jakas jau kurį laiką inicijuoja panašaus pobūdžio įvykius. Kone žinomiausiame Kauno kieme, Ožeškienės gatvėje, pavadintame „Kiemo galerija”, bendri kaimynų ir miesto gyventojų susiėjimai po atviru dangumi, kieme, tiesa, kur kas siauresnės bendruomenės erdvėje – ne naujovė. „Kai mūsų kieme vyksta šventės, jose žmonės turi visišką laisvę reikšti mintis, išsakyti nuomonę apie tai, kas kiekvienam reikšminga. Tad ir „Kiemų šventėje” tokia galimybė tikrai bus, jei atsiras to norinčių. Oficialių kalbų čia nebus”, sako V. Jakas.

Vytenio ir Giedrės teigimu, norima, kad į Laisvės alėjoje vyksiantį renginį susirinksiantys žmonės pajustų bendravimo laisvę kalbėdami, susipažindami vienas su kitu, dalindamiesi maistu. Tam esą bus skirtos dvi valandos – tiek, kiek truks minėta šventė. „Dalintis yra labai smagu, kas žino, gal šventės metu užsimegs nauja draugystė ar sutiksite seniai nematytą pažįstamą žmogų bei  atrasite bendrų interesų tarpusavyje”, – svarsto Giedrė.

Paįvairinti vienijančią „Kiemų šventės” erdvę, sako idėjos autoriai, ketinama muzika ir šokiais. Jie prasitaria, jog būtų išties ypatinga, jei pavyktų įkvėpti žmones ir sujungti juos į bendrą šokio ratą, skambant Klezmerių ir kitų charizmatiškų atlikėjų muzikai bei vykstant įvairiems pasirodymams.

Dvi valandos be mobiliojo telefono ir alkoholio

„Norėtumėme paprašyti, kad kiekvienas atėjęs į „Kiemų šventę”, mobilųjį telefoną paliktų namie. Vietoj jo atsineškite fotoaparatą ir tokiu būdu įamžinkite save renginio akimirkose. Mobilieji telefonai trukdo tarpusavio bendravimui. Ne, paslaptis, jog didžiąją bendrystei skirto laiko dalį net sėdėdami šalia vienas kito kasdien praleidžiame naršydami socialiniuose tinkluose”, – sako kauniečiai bendraminčiai Vytenis ir Giedrė.

Neeilinio įvykio Laisvės alėjoje autoriai prasitaria, jog yra dar vienas apribojimas – prašymas, kad tarp atsineštų simbolinių vaišių nebūtų alkoholio. „Žinoma, privaloma laikytis ir aplinkos švaros reikalavimų. Tad žmonės, atsinešę maisto, jei jo liks, po šventės išsineštų – įskaitant popierėlius, lėkšteles su vaišių likučiais bei kitas atliekas. Tvarkos mieste užtikrinimas yra svarbus aspektas švenčiant”, – teigia jie.

Vytenis ir Giedrė prasitaria gavę Kauno miesto savivaldybės pritarimą surengti šventę Laisvės alėjos erdvėse, tačiau idėjos įgyvendinimas esą yra savanoriška iniciatyva, tad skirti lėšų tam neprašyta.

Paklausti apie tai, kaip Kaune ir Kauno rajone gyvenantys žmonės bus informuoti apie šventę, renginio sumanytojai neslėpė, jog didžiąją dalį auditorijos ketinama pasiekti skleidžiant žinią socialiniame tinkle „Facebook“, taip pat užsukant į vietinių gyventojų namus bei pasitelkiant kuruojamuosius menus, kuomet bus išdalinti kvietimai su detalėmis apie šventę – kas, kur, kada..?

Draugystės rekordas

„Kiemų šventė” Laisvės alėjoje, pasak idėjos autorių, vyks jau visai netrukus – gegužės 25-ąją dieną, ketvirtadienį, 19-21 valandą. Tačiau, pasak Vytenio ir Giedrės, dalyvausiantys renginyje turėtų atvykti bent valanda ar pusvalandžiu anksčiau, kad viskas įvyktų tuo laiku, kaip suplanuota.

Stalų eilė esą rikiuotis pradės nuo fontano Laisvės alėjoje link Nacionalinio Kauno dramos teatro ir tęsis iki važiuojamosios dalies. „Esant gausiam susidomėjusiųjų skaičiui, plėsimės ir į kitą pusę – nuo fontano link Įgulos bažnyčios. Tačiau net, jei ir nutiktų taip, kad mes su Vyteniu būtumėme vieninteliai, trykštantys šia idėja ir sėdintys prie balta staltiese dengto stalo, šventė vis tiek vyks. Nepaisant to, kiek stalų bus – vienas ar visas tūkstantis, norime pajusti šventės emociją” – šypteli Giedrė.

Renginio organizatoriai prasitaria turintys viltį, jog, jei kada nors, ši šventė taps tradicija, pavyks fiksuoti net rekordą, tarkime, ilgiausio stalo, besidriekiančio nuo Įgulos bažnyčios iki pat Kauno rotušės aikštės. „Švęsti „Kiemų šventę” pradėsime jau šiemet ir tęsime šią tradiciją kasmet, kol kada nors pavyks pasiekti rekordą. Norime, kad mums dviems gimusi idėja virstų gražiu renginiu miesto erdvėse”, – atvirauja kolegos Vytenis ir Giedrė.

Galbūt Kaunas taps pirmuoju miestu, kuriame atsižvelgiama į socialinį susvetimėjimo reiškinį, kvies burtis, bendrauti, gaivinti kaimyniškus santykius tarp žmonių, sako „Kiemų šventės” idėjos autoriai.  „Ši šventė tam tikra prasme yra dėkingumas tiems, kurie vis dar likę Lietuvoje, nes pastaruoju metu situacija šalyje – liūdna, namai ir butai apleidžiami, žmonės išvyksta svetur. Ačiū kaimynui, kuris vis dar yra su mumis – tai inicijuojamos šventės pamatas ”, – sako jie.

Dalyvauti gali visi norintys

„Idėjos užkaboriuose kirba mintis, paprašyti į „Kiemų šventę” šiemet savarankiškai atvykti visų norinčių. Tikimės, jog kitąmet tęsiant tradiciją pavyks koordinuoti atvažiavimo į renginio vietą būdus, kai pavyks sužinoti, kiek žmonių ketina atvykti. Kaip jau minėta, norime, jog tai būtų smagus įvykis ne tik gyvenantiems Laisvės alėjoje, bet ir pasiektų žmones iš kitų bendruomenės kampelių, tarp kurių – krišnaitai, žydų tautybės žmonės ir daugybė kitų”, – pasakoja sumanytojai.

Pasak Vytenio ir Giedrės, vienas iš Kauno centre organizuojamos šventės tikslų – naikinti atskirtį tarp tautybės, rasės, miesto ar miestelio. „Mes, kauniečiai, turime pajusti, jog būtent žmonės kuria miesto aurą, o ne valdžios struktūros. Valdžios misija piliečių akimis turėtų būti suvokiama kiek kitaip nei iki šiol – valdžia, juk yra galimas pagalbininkas idėjoms realizuoti”, – sako jie.

„Kaunas 2022-aisais taps kultūros sostine. Tad mes turime keletą metų tam, kad visi drauge sukurtumėme tradiciją, toptelėjusią į dviejų žmonių mintis. Galbūt pavyks. Žinoma, jaudulio esama, tačiau tikint tuo, ką darai, viskas įmanoma”, – viliasi bendraminčiai Vytenis ir Giedrė.

Paklausti apie tai, kas bus, jei „Kiemų šventės“ vakarą pliaups lietus, organizatoriai nusijuokia sakydami, kad nėra blogo oro, yra tik bloga apranga. „Visi apsivilksime lietpalčius ir šoksime lietuje, net, jei prilis į tradicinę lietuvišką mišrainę, taip ji tik taps dar skanesne“, – šypteli jie.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA