Žinomi buriuotojai džiaugiasi: Kaune statys naują bazę | Kas vyksta Kaune

Žinomi buriuotojai džiaugiasi: Kaune statys naują bazę

Organizatorių nuotr.

Rokas Milevičius ir Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt – garsiausi ir tituluočiausi Lietuvos buriuotojai. Gintarė Pekino olimpinėse žaidynėse iškovojo sidabrą, o Rokas sunkiausioje pasaulyje „Volvo Ocean Race“ regatoje su komanda taip pat finišavo antri. Abu šie talentai tiesiogine žodžio prasme užaugo Kauno „Jachtklube“, kuris netrukus taps Tarptautinių vaikų žaidynių (ICG ‘2017) buriavimo varžybų pagrindine baze.

Nauji namai buriuotojams

Jau netolimoje ateityje buriuotojai turės naują bazę. Ji įsikurs visiškai šalia dabartinio „Jachtklubo“.

„Šiais metais rengiamas techninis projektas ir visiškai šalia „Jachtklubo“, šalia esančioje įlankoje bus pastatytas Kauno savivaldybės jachtų uostas, kuriame turėsime vietos ir mes. Bus pastatyti elingai, uosto eksploatacinis pastatas, su patalpomis administracijai, dušais ir kita reikiama infrastruktūra“, – pasakojo Kauno sporto mokyklos „Bangpūtys“ vadovas Rimantas Vilkas.

Planuojama, kad iki metų pabaigos bus parengtas techninis projektas.

Sąlygas diktuoja kauniečiai

„Praktiškai aš čia užaugau – ši vieta man sukelia labai daug sentimentų“, – žiūrėdamas į „Jachtklubą“ sako R. Milevičius. Iki šiol kauniečiai diktuoja savo sąlygas Lietuvos buriavimo varžybose.

„Esame absoliutūs lyderiai Lietuvoje pagal visus aspektus – pagal vaikų skaičių, pagal medalių skaičių. Kaip tik pažiūrėtume visur esame pirmi. Turime geriausias tradicijas Lietuvoje“, – pasakoja Londono olimpinių žaidynių dalyvis.

Nesenai R. Milevičius baigė žiemos sezoną Karibuose. Lietuvoje vienas geriausių buriuotojų ilgai neužsibus – kaunietis išvyksta į buriavimo varžybas Viduržemio jūroje. Būdamas ICG ‘2017 sostinėje Kaune R. Milevičius papasakojo apie savo kelią į buriavimo elitą.

Būti geresniu, nei vakar

Kol klasiokai laiką leido vakarėliuose, R. Milevičiaus antraisiais namais tapo legendinis „Jachtklubas“.

„Didžiausia motyvacija man buvo didelė konkurencija. Visi buriuotojai buvo mano pagrindiniai draugai ir tai buvo visas mano laisvalaikis. Būdavo mokykla, klasiokai, bet visas mano laisvalaikis buvo visiškai susijęs su „Jachtklubu“, su buriavimu ir žmonėmis, kurie buriavo. Ten mes praleisdavome ne po valandą ir ne po dvi – tai buvo visas laisvas laikas, visos atostogos ir visi savaitgaliai“, – pasakoja Rokas.

Kaunietis sako, kad net ne pergalės buvo didžiausias stimulas žengti į priekį.

„Kai pradėjo matytis rezultatas, tada ir į treniruotes pradėjau žiūrėti visiškai kitaip. Galėjau tiesiogiai suvesti, kad kuo daugiau treniruojiesi, tuo geresni tavo rezultatai. Vėlgi, ta pati konkurencija. Sveika konkurencija pradžioje tarp draugų, tada Lietuvos mastu. Vis geresnės vietos skatino tęsti buriavimą. Tačiau negaliu sakyti, kad svarbiausia buvo pergalės – man svarbiau buvo konkurencija, noras treniruotis, noras tobulėti, noras būti šiek tiek geresniu, nei buvai vakar. Tai buvo pagrindinis kabliukas. Tai išskirtinis sportas. Tu būni gamtoje, vandenyje, stichijoje ir tai yra įspūdinga“, – pasakoja Rokas.

Pasaulio elitui priklausantis buriuotojas tikina, kad buriavimas yra intelektualus sportas, kuriame prireiks ir fizikos, ir matematikos žinių.

„Nereikia išskirti tokių savybių, kaip drąsumas ar vandens, vėjo, audrų nebijojimas. Pats žinau, kad kartais būna baisu – audra, didelės bangos, mažas laivelis, tai mažam vaikui gali atrodyti labai grėsmingai. Tačiau visko išmokstama. Kai pradedi mėgautis gamtos stichija supranti, kaip gera yra greitai lėkti išnaudojant vėją. Buriavimas yra intelektualus sportas. Neužtenka būti tik fiziškai pranašesniam, turi suprasti visas taktines gudrybes, kaip sukasi vėjas, kaip tai išnaudoti, tad labai praverčia matematinės, fizikos žinios. Kas daugiau dėmesio skiria šiems dalykams – dažniau laimi, nes jie tiesiog geriau išnaudoja savo galvą. Dar svarbu analizuoti savo klaidas ir iš jų mokytis“, – pataria R. Milevičius.

Metų renginiui pasiruošta

Liepos pradžioje „Jachtklubas“ taps ICG ‘2017 buriuotojų namais. Į Kauną atvyks perspektyvūs buriuotojai iš tokių šalių, kaip Australija ar Tailandas. Kauno sporto mokyklos „Bangpūtys“ vadovas R. Vilkas nesiryžo prognozuoti, kaip seksis Kauno buriuotojams. „Vaikai dar niekada nebuvo susitikę tose pačiose varžybose. Atvažiuoja graikai, australai, tailandiečiai. Todėl dabar labai sunku prognozuoti, kai seksis mūsų vaikams“, – teigė R. Vilkas. ICG ‘2017 buriavimo varžybos vyks liepos 6-8 dienomis.

Dalyvių aktyvumas apstulbino

Liepos 4-9 dienomis Kaunas turės išskirtinę galimybę surengti Vaikų olimpiada vadinamas Tarptautinės vaikų žaidynės, kurios kiekvienais metais vyksta vis kitame pasaulio mieste.

Laikinoji sostinė bus pirmasis miestas Lietuvoje ir Baltijos šalyse, kuriame vyks didžiausias vaikų sporto renginys. Žaidynėse Kaune dalyvaus visų apgyvendintų pasaulio kontinentų atstovai. Jie rungsis krepšinio, mažojo futbolo, tinklinio, lengvosios atletikos, dziudo, plaukimo, stalo teniso ir buriavimo varžybose. Tarptautinių vaikų žaidynių veidu ir ambasadore tapo olimpinė čempionė Rūta Meilutytė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA