Universitetų pertvarkos vizijos: Kaune liks tik vienas universitetas | Kas vyksta Kaune

Universitetų pertvarkos vizijos: Kaune liks tik vienas universitetas

BNS 2017/05/03 20:29
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Internetinėse erdvėse vis dažniau verda įvairios diskusijos apie universitetų reformą, dažniausiai lydimos šmaikščių pastabų. Bet panašu, kad reformos išvengti nėra įmanoma. „Įgyvendinti aukštojo mokslo pertvarką nebus paprasta, bet alternatyvos jai – nėra“, sako ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

„Aš nemanau, kad tai bus paprasta, bet nėra alternatyvos, jeigu mes kalbame apie studijų kokybę, finansavimo modelio pakeitimą, galiausiai tų pačių dėstytojų darbo proporcijų pakeitimą, (…) algas, studentų sąlygas, bendrabučius“, – žurnalistams po valdančiosios koalicijos pasitarimo Seime trečiadienį sakė premjeras.

Jis teigė, kad su planuojama pertvarka artimiausiu metu bus supažindintos universitetų ir kolegijų bendruomenės.

Premjero sudaryta darbo grupė šią savaitę pasiūlė, kad Vilniuje ir Kaune veiktų po plačios aprėpties universitetą, du technologijų universitetai būtų Vilniuje ir Klaipėdoje. Kaip specializuotos akademijos galėtų veikti Kaune esantis Lietuvos sveikatos mokslų universitetas, dabar veikiančių menų akademijų – Vilniaus dailės akademijos bei Lietuvos muzikos ir teatro akademijos – junginys, Policijos akademija, siūlė specialistai.

Savarankiškumo netektų Lietuvos edukologijos, Mykolo Romerio ir Šiaulių universitetai – juos siūloma jungti prie Vilniaus universiteto. Planuojamą kurti Kauno universitetą sudarytų šiuo metu veikiantys Kauno technologijos, Vytauto Didžiojo, Aleksandro Stulginskio bei Lietuvos sporto universitetas.

Taip pat siūloma, kad Lietuvoje liktų devynios kolegijos.

Be to, darbo grupė pasiūlė daugiau nei dvigubai sumažinti studijų programų skaičių, įvesti nemokamas bakalauro studijas ir didinti socialinę paramą studentams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA