Festivalyje „Dizaino savaitė“ paruošė veiklos visiems 5 pojūčiams | Kas vyksta Kaune

Festivalyje „Dizaino savaitė“ paruošė veiklos visiems 5 pojūčiams

R. Tenio nuotr.

Jau 12-tą kartą Kaune vyksta „Dizaino savaitė“, šįmet renginį vienija tema – pojūčiai, tad lankytojai kviečiami pirmiausiai užsukti į „Pojūčių kambarius“, išsidėsčiusius trečiame „Pienocentro“ pastate, Laisvės alėjoje. Specialiai paruoštose patalpose skatinama pastebėti savo uoslės, skonio, regos, klausos, lytėjimo jutimus ir taip geriau pažinti save.

Siūlo paeksperimentuoti su uosle ir skoniu

Užsukus į „Kvapų namų“ ir „Hortus Apertus“ kambarį galima sudalyvauti patyriminiuose eksperimentuose, kur naudojami natūralūs maistiniai ekstraktai: žemės ar lazdyno riešutų, pipirmėčių, krapų sėklų, kavos, imbierų, ciberžolių, anyžių ir kt. Lankytojai gali uostyti ir ragauti substancijas bei išmėginti jų skirtingus derinius.

Siūloma rinktis iš keliolikos skirtingų CO2 ekstraktų, tarkim kava su kardamonu, juos sumaišius gaunasi rytietiškos kavos aromatas. Eksperimento tikslas – per savo pojūčius geriau save suprasti, galima ir paspėlioti koks tai kvapas, apibūdinti kylančius pojūčius, prisiminimus, tiesiog pažaisti su savo kvapu ir uosle.

Anot kambario atstovių, CO2 ekstraktai gan nauja technologija, išgavimo būdas, kai anglies dvideginio pagalba dažniausiai iš žiedų ir prieskonių išgaunami ekstraktai. Beje, jų galima dėti į maistą bei išgauti skonio ir kvapo junginį, taip pat šie ekstraktai naudojami parfumerijoje, kosmetikoje.

„Manoma, kad reikėtų išskirti dar vieną pojūtį – skonį, kurį suvokiame kaip kvapą“, – eksperimento dalyviams pažymi kvapų žinovė Veronika Gribauskaitė.

Staigmena – lietuviško maisto tapatybės kvapas

Šiame kvapų kambaryje suteikiama ypatinga proga – pakelti gaubtą ir užuosti lietuviško maisto tapatybės kvapą, kuris plačiajai visuomenei pristatytas 2016 m. Venecijos meno bienalėje. Jį sukūrė kvapų ekspertė Laimė Kiškūnė, bendradarbiaudama su maisto ir kultūros tyrinėtoju, virtuvės šefu Jonu Paleku. Bene stipriausias kvapo tonas – kmynai.

Dizaino savaitė

Jį uostant galima užuosti drėgną žemę, gaivų orą, sužaliavusią gamtą, baltą sūrį su kmynais, juodųjų serbentų uogienę ir juodą duoną.

Gretimame kambaryje kviečiama į kūrybinių pojūčių žaidimą „Emocijų koliažai“. Čia kviečiama sukurti emocijų ir kvapų koliažus, prieš tai duodama paklausyti garso koliažų ir pauostyti 15 kvapų. „Siekiama suvokti, kokią užspaustą emociją į paviršių iškelia skirtingas kvapas, tai pažaidimas, atsipalaidavimas, savęs pažinimas. Juk dabar vizuali kultūra užvaldžiusi pasaulį, žmogus informaciją daugiausiai priima per akis, o kodėl nepabandžius to per kvapą, garsą, kitas jusles, kurios kuo toliau, tuo labiau atbunka“, – aiškino garso menininkė Dominyka Adomaitytė.

Pažinti kviečiantis dizainas

Po trečiąjį aukštą vedžiojusi festivalio atstovė Aušra pasiūlė aplankyti skirtingus kambarius: viename galima užuosti uosto kvapą, išgirsti ošiančią jūrą; kitame – klausyti vandens lašėjimo ir pakelti sunkų smėlio maišą ant galvos – lytėti. Tolesniame kambaryje – užduotis akims, specialus mėlynas, raudonas ir žalias apšvietimas sukuria spalvų žaismą „Šviesų tapyti indai“; dar toliau galima išvysti adatėlėmis susmaigstytą krėslą, tai VDA studentės Ernestos Dikinytės kūrinys „Užklotas“. Ant jo prisėsti nerekomenduojama.

Tamsoje paskendusioje kitoje patalpoje VDU studentas Rokas Bučas pristato kartu su Mantu Ščajevu ir Dominyku Ivanickiu kurtą instaliaciją hologramą su žinomais veidais: Egidijumi Stanciku, Jolanta Šmidtiene ir kitais, jie skaito lietuviškus tekstus, kūrinys pavadintas – „Tapatybė“.

„Šis trimatis kūrinys kviečia pasvarstyti, kokia yra mūsų tapatybė bei skleidžia žinią, kad tą tapatybę mes galime išsaugoti hologramoje, kad ir keleriems tūkstančiams metų“, – pasakojo R. Bučas.

Dizaino savaitė

Suaktyvina visą šalį

Festivalis „Dizaino savaitė“ vyksta gegužės 1-7 dienomis. Jo metu lankytojai kviečiami susipažinti su Lietuvos ir užsienio dizaino lauko tendencijomis, o kūrėjai – pristatyti savo naujausius darbus. Kviestinė metų viešnia – Lenkija, tad aktyviai supažindinama ir su šios šalies dizainu.

Iš viso vyks 130 įvykių šešiuose miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Telšiuose ir Anykščiuose.

Festivalio veiklos pasiskirsto trijose pagrindinėse kategorijose: jaunieji šalies dizaineriai savo kūrybą eksponuoja miestų centre įsikūrusių kavinių ir parduotuvių vitrinose, specializuoti salonai kviečia į produkcijos ekspozicijas ir naujienų pristatymus. Taip pat vyksta parodos, kūrybinės dirbtuvės, paskaitos, filmų peržiūros, aukštųjų mokyklų ir kiti renginiai.

Kaune festivalio metu įrengtos dvi Lenkijos dizainui skirtos parodos – „Baigiamieji darbai 2016“, apžvelgianti geriausius studentų darbus, bei trisdešimties debiutuojančių ar jau pripažintų lenkų dizainerių darbų paroda „Polish design: in the middle of“.

Savaitgalį kauniečius sukvies mados mugė „Kodas 477“, vyksianti „Pienocentre“; visą savaitę specialius kino seansus „Stilingas kinas“ pasiūlys „Romuvos“ kino centras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA