Atveria industrinio Kauno vartus gyventojams | Kas vyksta Kaune

Atveria industrinio Kauno vartus gyventojams

Organizatorių nuotr.

Paskutinį balandžio sekmadienį „Ekskurso“ komanda sukvietė miestiečius į naują ekskursijų ciklą „Ekskursas: pramonė“. Pirmojo savaitgalio metu buvo aplankyta AB „Palemono keramika“ bei UAB „Kautros“ autobusų parkas.

Gidai supažindino su transporto ir statybų pramonės raida Kaune, atskleidė industrinės architektūros ypatybes bei modernizacijos įtaką miesto veidui. Galimybę atrasti Kaune esančius pramonės pastatus miestiečiai turės dar dviejų savaitgalių metu.

Pirmąjį savaitgalį miestiečius sutiko įsileisti Šančiuose įsikūręs „Kautros“ autobusų parkas. Jame miestiečiai klausėsi pasakojimų apie pirmąsias viešojo transporto priemones, nesusipratimus su privačiais vežėjais tarpukariu ir kaip Kaunas galiausiai tapo geriausiai viešąjį susisiekimo sektorių išvysčiusiu miestu Lietuvoje.

Klausytojai stebėjosi inovatyvia gelžbetonine skliautine konstrukcija, išlieta statybų vietoje, o daugiausiai ginčų sukėlė vandens lygio žyma: ar galėjo potvynis užlieti kompleksą beveik iki stogo? Linksmai ekskursiją užbaigti leido naujausių transporto priemonių pašonėje išrikiuota senoji technika. Dauguma prisiminė jaunystės dienas ir tvieskiant pavasarinei saulei skubėjo įsiamžinti vairuotojų vietose.

Dar didesnę minią sutraukė kiek atokiau nuo centro įsikūrusi „Palemono keramika“. Milžiniškoje įmonės teritorijoje gidai pasakojo apie mūrinės Lietuvos projektą ir kaip prie jo įgyvendinimo prisidėjo ši gamykla. Susirinkusius žavėjo pastatų mastelis, jų vienu mirksniu neaprėpiamos konstrukcijos, galimybė palandžioti po nebenaudojamas krosnis. Buvęs vyriausiasis mechanikas supažindino su gamybos technologija ir leido žvilgtelėti į cecho veiklą, kuriame ekskursijos dalyviai kantriai klausėsi autentiškų pasakojimų bei lingavo į industrinės muzikos taktą.

O šį savaitgalį „Ekskurso“ komanda ragina čiupti mamas už parankių ir atrasti dar tris pramonės objektus. Lankysime nuo 1930-ųjų metų veikiančią Petrašiūnių elektrinę, kurioje bus pasakojama apie energetines kovas tarpukario Lietuvoje su belgais ir atstatymą po besitraukiančių vokiečių įvykdyto susprogdinimo. Transporto temą plėtosime „Lietuvos geležinkelių“ lokomotyvų depe Šančiuose, o Aleksote bus galima susipažinti su nuo 1927-ųjų metų veiklą vykdančiu „Kauno stiklu“ – stambiausiu spalvoto stiklo butelių gamintoju Lietuvoje. Registruotis į pasirinktą vieną ekskursiją galima čia.

Ekskurso idėja gimė norint supažindinti visuomenę su žinomais, kasdien matomais, bet uždarais arba sunkiau prieinamais pastatais. Per pusantrų metų užaugęs projektas vienija savanoriškai bei švietėjiškai veiklai susibūrusius architektus, istorikus, menotyrininkus, paveldosaugininkus ir kitų sričių profesionalus. Kiekvieno ciklo metu aplankomi 9 architektūriškai bei istoriškai vertingi pastatai, vedamos 27 nemokamos, maždaug 45 minučių trukmės ekskursijos, nudžiuginančios daugiau nei 800 žmonių.

Naujasis pramonės ciklas padės pažinti primirštą ir tik įmonių darbuotojams pažįstamą pramonės paveldą.

ekskursija

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA