Nauja programa visuomenei pristatys autentiškai atkurtus šimtamečius pastatus | Kas vyksta Kaune

Nauja programa visuomenei pristatys autentiškai atkurtus šimtamečius pastatus

Organizatorių nuotr.

Kovo 25 d. įteikti pirmieji sertifikatai autentiškai atkurtiems istoriniams pastatams, kurie išsaugojo svarbiausias unikalias istorines savybes pritaikant juos naujam gyvenimui, praneša Kultūros paveldo departamentas.

Pirmaisiais sertifikatais pagal Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (toliau – LNTPA) ir Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos (toliau – Departamento) sukurtą Pastatų autentiškumo vertinimo programą apdovanoti du projektai: „Inreal valdymas“ plėtojamos „Dangės krantinės“ Klaipėdoje ir „Citus“ vystomas „Telegrafas“ Kaune.

„Šios programos tikslas – ne tik atkurti pastatus, bet ir leisti juos naudoti visuomenei. Kad istorija būtų ne tik vertinga, bet ir gyva. Architektūros paveldas gali būti ne tik konservuojamas, įmuziejinamas, bet ir atiduodamas naudoti, savotiškai leidžiantis architektūrai virsti tautosaka, kai kiekviena karta, brangindama palikimą, palieka ir savo pėdsaką“, – sako LNTPA direktorius Mindaugas Statulevičius.

Anot Departamento vadovės Dianos Varnaitės, visuomenės brandumą galima atpažinti iš to, kiek visuomenė brangina savo paveldą. „Branginimas nėra pasyvus veiksmas. Branginti reiškia puoselėti, investuoti, vystyti, prasmingai naudoti. Kartu su LNTPA vykdomas kultūros paveldo statusą turinčiuose pastatuose autentiškumo vertinimo ir vystymo projektas kaip tik ir kelia paveldo aktualizavimo tikslą. Kartu siekiame, kad ant autentiškumo pamatų plėtojamas kultūros paveldas prisikeltų naujam gyvenimui, stiprintų Lietuvos piliečių tapatumo jausmą ir kultūrą apskritai“, – sakė direktorė.

Kauno gyventojams – naujai atkurtas XIX a. „Telegrafas“

Pirmuoju kultūros paveldo objektu Kaune, atkurtu pagal naujai Lietuvoje taikomą autentiškumo sertifikavimo sistemą, tapo senasis karinis Kauno tvirtovės telegrafas, įkurtas 1891 m. rudenį. Pastatas rekonstruojamas išsaugant visas, jau antrą šimtmetį skaičiuojančias architektūrines ir kultūrines vertybes.

„Tik pamatę šį unikalų pastatą iš karto nusprendėme – detaliai atkursime, patys investuosime į išskirtinę Kauno architektūrą, šią jau antrą šimtmetį skaičiuojančią kultūros ir architektūros vertybę. Mūsų naujasis daugiafunkcių studijų projektas geriausiai atspindi įmonės filosofiją – naujai žvelgti į supančią aplinką ir tapti bendruomenei ir visam miestui vertę kuriančia bendrove“, – sakė bendrovės direktorius Mindaugas Vanagas.

„Telegrafe“ išlaikyta autentiška kabinetų sistema, jie virto atskiromis 20-28 kv. m. studijomis, tinkančiomis gyvenimui, kūrybai ir darbui. Ypatingą interjero stilių „Telegrafe“ kuria išsaugotos autentiškos interjero detalės: ažūriniai plieniniai laiptai, autentiški lubų lipdiniai, restauruotos autentiškos viso pastato medinės durys, nudažytos spalva, kokia buvo tik pastačius telegrafą. Be to, atlikus polichrominius tyrimus paaiškėjo, kad per daugiau nei 100 m. sienos buvo perdažytos net 12 kartų, fasadas perdažytas 10 kartų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA