Ką ir kodėl švenčiame gegužės 1-ąją? | Kas vyksta Kaune

Ką ir kodėl švenčiame gegužės 1-ąją?

Asociatyvi / Kas vyksta Kaune nuotr.

Tarptautinė darbo diena – kas tai? Kodėl kalendoriuose ji pažymėta skiriamuoju pavadinimu? Ką švenčiame ir kodėl?

Šiemet daugeliui žmonių ypatingai pasisekė – gegužę pasitinkame ilguoju savaitgaliu. Ne paslaptis, kad retas, kuris pirmadienius mini geru žodžiu, nes tai, juk diena, žyminti savaitės pradžią. Dažnu atveju, pirmadieniai asocijuojami ir su būtinybe vėl skubėti į darbus, kenčiant rytines spūstis keliuose. Na, išskyrus šiandien, gegužės 1-ąją, kai galime džiaugtis laisvadieniu bei lengviau atsikvėpti. Juk ne dažnai pasitaiko poilsio pirmadienių.

Kalendoriuose gegužės 1-oji skelbiama Tarptautine darbo (darbininkų) diena. Šiemet šios dienos minėjimas skaičiuoja 128-erius metus. Šaltiniuose teigiama, jog gegužės 1-oji reikšmę įgavo dar 1886 metais, kai Čikagos policijos pareigūnai esą buvo iškviesti tam, kad numalšintų maištaujančius darbininkus.

Maištas kilo dėl reikalavimo sutrumpinti darbo dienos laiką iki 8 valandų. Įvykis neapsiėjo be aukų. Tačiau prireikė dar trejų metų, kad gegužės 1-oji būtų oficialiai įteisinta kaip viso pasaulio darbininkų solidarumo diena, tokį verdiktą paskelbė Paryžiaus 2-asis tarptautinis kongresas, bylojama šaltiniuose.

Lietuvoje ši diena ne visada buvo laikoma švente. Pirmaisiais tarpukario metais esą šventė buvo įteisinta, tačiau 1930-aisiais ne darbo diena išnyko iš šventinių dienų sąrašo. Vėl švęsti ji pradėta sovietų okupacijos metais, o po šalies nepriklausomybės atgavimo jos buvo atsisakyta ir vėl.

Šventė sugrąžinta 1996 metais ir pavadinta Tarptautinės darbininkų dienos vardu. Gegužės 1-ąją, pasak šaltinių, siekiama atkreipti dėmesį į darbininkų teises, taip pat padėti neturintiems darbo bei pasirūpinti darbininkų sauga ir sveikata. Tiesa, galimybę pasidžiaugti laisvadieniu Tarptautinės darbo dienos proga Lietuvoje turi tikrai ne kiekvienas darbininkas, pavyzdžiui, daugelis prekybos centrų, specialiųjų tarnybų dirba kaip įprasta.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA