Universiteto lygmens ligoninėms valstybė už paslaugas žada mokėti pagal didesnius įkainius | Kas vyksta Kaune

Universiteto lygmens ligoninėms valstybė už paslaugas žada mokėti pagal didesnius įkainius

BNS 2017/04/30 08:50
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) šią savaitę paskelbus, kad universiteto lygmens ligoninėms valstybė už paslaugas mokės pagal didesnius įkainius, Gydytojų sąjunga tai sveikina, nors ir teigia, kad toks didėjimas – nepakankamas.

Kaip BNS nurodė SAM, universiteto ligoninių teikiamų paslaugų kainos nuo liepos indeksuojamos – bus 10 proc. didesnės nei kitų įstaigų paslaugos.

„Toks apmokėjimas atspindi gydymo įstaigos infrastruktūrą, įrangą, tarnybų kiekį ir jų funkcionavimą visą parą, didesnes sąnaudas, teikiant tos pačios grupės paslaugas“, – aiškino ministerija.

Pasak SAM, aukščiausio lygio ligoninėse taikomi naujausi, brangūs gydymo metodai, reikalingi vaistai, tyrimai, jos vykdo referencinių tinklų funkcijas, moko būsimuosius gydytojus ir pan.

„Visa tai „suvalgo“ gaunamas lėšas ir atlyginimas išteklių lieka mažiau, negu rajoninėse ligoninėse. Susidaro ženklus atlyginimų skirtumas – universitetų klinikų gydytojai gauna 300–400 eurų mažiau negu regioninių ligoninių gydytojai“, – nurodo ministerija.

Lietuvos gydytojų sąjungos prezidentas BNS sakė, kad sutinkantis, kad didžiosioms ligoninės turi gauti didesnį finansavimą už paslaugas, nes gydo sunkiausiai sergančius ligonius.

„Jeigu bus pridėta, tai labai gerai. Toks didinimo kelias yra visiškai teisingas, kadangi universitetų ligoninės, be abejo, turi daug daugiau išlaidų, nes sunkiausia patologija visgi siunčiama čia“, – teigė L.Labanauskas.

Visgi jis sako, kad toks didinimas yra nepakankamas.

„Draudiminis finansavimas Europos Sąjungos šalyse, normaliame pasaulyje, universitetinėms ligoninėms apskritai yra atskiras. (…) Šis didinimas neišspręs visų problemų, bet tai vis geriau negu nieko, tai padės lengviau atsipūsti universitetinėms ligoninėms, nes bus šioks toks pliusiukas“, – sakė L.Labanauskas.

SAM šią savaitę taip pat paskelbė, kad nuo liepos ne mažiau kaip 8 proc. bus didinami visų gydytojų ir slaugytojų atlyginimai. Ministerijos duomenimis, šiuo metu vidutinis gydytojų darbo užmokestis siekia apie 1400 eurų, slaugytojų – 730 eurų neatskaičius mokesčių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA