Unikali ir dar nematyta vaizdo medžiaga: kaip Kaune buvo sulaikomi reketininkai | Kas vyksta Kaune

Unikali ir dar nematyta vaizdo medžiaga: kaip Kaune buvo sulaikomi reketininkai

Youtube stopkadras nuotr.

Reketas – itin dažna praėjusio dešimtmečio problema, kuri galimai egzistuoja dar ir šiandien. Ją viešinti išdrįsdavo ir išdrįsta ne kiekvienas nukentėjusysis. Portalas, „Kas vyksta Kaune“ dalinasi išskirtine, archyvine vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuoti pirmųjų Kauno reketininkų sulaikymai.

Žurnalistas bei rašytojas Dailius Dargis savo „Youtube“ kanale pasidalino 1989-ųjų kovą filmuota archyvine vaizdo medžiaga. Pirmųjų Kauno reketininkų sulaikymai Vilijampolėje ir viename iš pramoninio rajono daugiabučio butų. Pasak jo, tais laikais šie vaizdai buvo rodyti tik per Pirmąjį Rusijos televizijos kanalą, tiesa, palydėti išraiškingu komentaru, kad banditizmas Sovietų Sąjungoje prasidėjo ne kur nors kitur, o būtent Lietuvoje… konkrečiai Kauno mieste.

„Su malonumu savo knygų skaitytojams bei gerbėjams viešinu tą vaizdo medžiagą, kurią dar prieš kelerius metus bandžiau pateikti keliems televizinių projektų laidų prodiuseriams, bet tada jiems pasirodė ji ne itin įdomi. Tiems, kurie domisi kriminaline istorija ir lietuviško banditizmo pradžia bei pirmųjų reketo atvejų įvykiais – šita vaizdo medžiaga galimai bus labai naudinga. Bet kuriuo atveju – tai unikali istorija, ir viskas dėjosi likus kone vieneriems metams iki Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo – 1989 m. kovo 9 ir 23 dienomis, kai oficialiai buvo sulaikyti pirmieji šalies reketininkai – kauniečiai, vėliau plačiai išgarsėję senosios kartos banditų gaujose bei mafiozų pasaulyje“, – socialinio tinklo Facebook paskyroje rašė D. Dargis.

Žurnalisto ir rašytojo teigimu, šio vaizdo įrašo herojai aprašyti keturiose iš 6 jo knygų – „Tikroji Daktarų istorija“ (taip pat ir naujausiame ką tik pasirodžiusiame 2017-ųjų leidime, tiesa, čia plačiau aprašyta pati reketininkų sulaikymo operacija ir jos užkulisiai teisėsaugininkų akimis), „Kruvinasis mafijos maršrutas“, „Mafijos kronikos“ (šioje knygoje bei televizijos seriale atsiskleidė ir atvirai vienintelį kartą atpasakojo savo akistatą su banditais išgyvenęs vilijampolietis automobilių meistras Vygantas Pilipavičius, kuris dabar esą sėkmingai verslauja ir gyvena Čikagoje, JAV) bei „Juodosios mafijos našlės“.

Pasak D. Dargio, čia matomi ir Daktarų gaujos veteranai, ir Šančių autoritetas „Kaulas“, Žaliakalnio veteranas Matas, amžiną atilsį „Kukas“ ir „Turistas“ bei Agurkinių gaujos pradinininkas „žaliakalninis” K. Liukaitis – „Liukas“. Čia esą matosi ir juos tramdę tada aktyvūs kriminalistai – Jurijus Milevskis bei Alvydas Sadeckas. Tie patys, kurie kartkartėmis dalijasi savo senais prisiminimais televizijos laidose bei dokumentiniuose filmuose apie senų laikų Lietuvos nusikaltėlių gaujas ir jų lyderius.

Šio filmuko aprašymas: Kaip skelbiama D. Dargio knygoje „Tikroji Daktarų istorija”: 1989 metų kovo 9-ąją užfiksuotas pirmasis reketo atvejis ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje.

Per žaibiškai įvykdytą operaciją vienoje Vilijampolės gatvėje esą buvo sulaikyta 11 asmenų. Tarp jų, pasak žurnalisto, buvo vėliau Kauno nusikalstamo pasaulio žvaigždėmis laikyti asmenys – broliai Jonas ir Artūras Krasauskai, pravarde Jankeliai, Vidmantas Gudzinskas-Guzas, V. Kostiučenka-Kaulas, Vladimiras Seneckis-Turistas, Valdemaras Ramoška-Talonas, Erikas Saldys, broliai Jonas ir Raimondas Romeikos. Pas J. Krasauską-Jankelį buvo surasti pažymėti pinigai – 400 rublių. Netrukus nusikaltėliai buvo pristatyti į Kauno milicijos valdybą, kur jiems buvo iškelta baudžiamoji byla, visi asmenys sulaikyti. Jaunų vyrų padarytą nusikalstamą veiką tuomet Kauno milicijoje dirbusio Jurijaus Milevskio vadovaujami kriminalistai kvalifikavo pagal tuomečio Baudžiamojo kodekso 150-ąjį straipsnį – tai savavaldžiavimas, už kurį maksimali bausmė – iki 3 metų nelaisvės. Per šią operaciją pirmąsyk esą buvo panaudota vaizdo kamera – įamžinta apklausa. Nuo šios operacijos prasidėjo įžūliai veikiančių reketininkų naikinimas. Apie operacijos rezultatus sužinojusiems Kauno nusikaltėliams buvo tikras šokas, nes pirmąsyk buvo sulaikytas toks didelis banditų būrys…

„Praėjus porai savaičių nuo pirmosios Kauno reketininkų gaujos šėlsmo 1989-ųjų kovo 24-ąją kriminalinės milicijos darbuotojus pasiekė dar vienas pareiškimas – iš asmens V. taip pat buvo reikalaujama susimokėti. Reketuojamo žmogaus ir jį spaudusių nusikaltėlių pasirinkta susitikimo vieta atrodė ypač netinkama sėkmingai įgyvendinti operaciją – tai buvo kooperatininkui priklausęs ankštas vieno kambario butas V. Krėvės prospekte“, – rašo D. Dargis.

Jo teigimu, tąsyk kriminalistai sumanė du automatais ginkluotus pasaloje budinčius pareigūnus pasodinti į spintą kambaryje, kur turėjo vykti pinigų perdavimas. Kitos tinkamos vietos šiame nedideliame bute nebuvo.
Atvykę įžūliai nusiteikę reketininkai apžiūrėjo visą butą, tačiau jiems nešovė į galvą patikrinti vienintelės kambaryje stovinčios didžiulės spintos. Greta gyvenančių kaimynų bute buvo įsitaisę šios operacijos vadovai, kiti jiems talkinę pareigūnai. Kartu su jais operaciją esą stebėjo ir iš Vidaus reikalų ministerijos atvykęs tuometis Kriminalinės paieškos valdybos 3-iojo skyriaus viršininkas A. Sadeckas.

„Sutartu laiku verslininko bute pasirodė trys neblogai žinomi Žaliakalnio kriminalinio pasaulio šulai – V. Matusevičius-Matas, Kęstutis Liukaitis-Liukas ir Algirdas Žemaitis-Kukas.
Prieš operaciją kriminalistai nukentėjusiam vyrui padavė specialiai pažymėtus pinigus – 3 tūkstančius rublių. Tiesa, gana smulkiomis kupiūromis – po 25 rublius… na, o daugiau šia tema perskaitysite vėl knygynuose pasirodžiusioje D. Dargio mafijos biblijoje „Tikroji Daktarų istorija“, – tvirtina D. Dargis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA