Iš vaikų globos namų į butus Kaune perkelti vaikai nepamiršo blogų įpročių | Kas vyksta Kaune

Iš vaikų globos namų į butus Kaune perkelti vaikai nepamiršo blogų įpročių

Kas vyksta Kaune skaitytojo nuotr.

Vos prieš mėnesį pranešta gera žinia apie „Atžalyno“ vaikų globos namų uždarymą spėjo apkarsti. Į naujuosius butus perkelti globos namų auklėtiniai dabar turi galimybę pasijusti taip tarsi gyventų šeimoje. Tačiau galimai pasikeitus aplinkybėms ir pagerėjus gyvenimo sąlygoms pajutę per didelę laisvę ėmė nederamai elgtis bei atvirai demonstruoti priklausomybę žalingiems įpročiams.

Primename, kad vaikų globos namuose gyvenę 42 vaikai buvo perkelti į 7 butus Kaune, priklausančius savivaldybei. Kalniečių mikrorajone, kur yra įsikūrę du iš minėtų butų, pastebėta netvarka – rūkantys ir kitaip nederamai besielgiantys buvusių vaikų globos namų auklėtiniai.

Šokiruojantį naujakurių Varduvos gatvėje, Kalniečių mikrorajone, Kaune, elgesį pastebėjo portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai. „Kasdien matome šiuos vaikus, nes gyvename kaimynystėje. Tačiau tenka pastebėti labai nemalonius dalykus: įvairaus amžiaus vaikai daug keikiasi, spjaudosi, rūko pakampėse. Nemalonu matyti, kai vaikas, maždaug 12 metų, rūko“, – piktinasi kauniečiai.

Pasak portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojų, įdiegiant šią naujovę mieste, t.y. įkurdinant vaikus butuose, buvo žadama, jog auklėtiniais už tai atsakingi darbuotojai rūpinsis kaip savo pačių vaikais. Tačiau realybė kiek kitokia nei prieš mėnesį barstyti pažadai.

Kauniečių atsiųstoje nuotraukoje ir vaizdo įraše matoma kompanija: kieme. prie namo laiptinės, rūkanti tamsiaplaukė mergina bei du galimai nepilnamečiai vaikinai, tikėtina, taip pat užsiimantys šia žalinga sveikatai veikla.

Dėl galimos vaikų globos namų auklėtinių nepriežiūros portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalistai susisiekė su Kauno savivaldybės vaikų globos namų direktore Elena Trimoniene. „Vaikai į naujuosius namus įsikėlė išties neseniai. Įsikėlimo laikotarpis buvo pavyzdingas – jie puoselėjo, tvarkėsi kambarius. Dienomis su vaikais užsiima socialiniai darbuotojai, o naktimis juos prižiūri socialinio darbuotojo padėjėjas“, – tikino moteris.

Pasak Kauno savivaldybės vaikų globos namų direktorės, su auklėtiniais bute visuomet būna suaugęs žmogus. Darbuotojai, E. Trimonienės teigimu, atsakingi už tai, kad šiems vaikams būtų suteiktos kokybiškos socialinės paslaugos – lankymasis įvairiuose būreliuose bei kitose miesto ugdymo įstaigose, kuriose suteikiama galimybė atskleisti savo gabumus. Taip pat profesionalios konsultacijos gydymo įstaigose ir t.t.

Paklausta apie tai, ar minėti bute vaikų globos namų auklėtiniais besirūpinantys  socialiniai darbuotojai nesudrausmina jų, pavyzdžiui, dėl rūkymo, direktorė tikino, jog dėl nuotraukoje ir vaizdo įraše užfiksuotos merginos ir dviejų vaikinų elgesio jaučiasi išties nesmagiai.

„Tai – netoleruotinas, negražus elgesys. Socialiniai pedagogai, psichologai ir darbuotojai ne kartą vaikams pasakojo apie rūkymo daromą žalą sveikatai ir aplinkai. Apie deramą elgesį taip pat kalbėta. Jie taip pat kaip ir vaikai, augantys šeimose, visą tai žino. Kaip ir kiekvienas visuomenės pilietis, taip ir bute su šiais vaikais užsiimantys darbuotojai, nori, jog jie elgtųsi nepriekaištingai. Tačiau pripažinsiu, sunku kontroliuoti kiekvieną žingsnį, ypač paauglių (aut. past. nuotraukoje užfiksuotai merginai apie 16 metų), kai jie išeina į mokyklą, treniruotę ar kitus užsiėmimus. Sunku nuspėti, kaip vaikai elgsis pakeliui, – ar nerūkys, nespjaudys ant šaligatvio, nors taip daryti tikrai negalima“, – aiškina E. Trimonienė.

Moteris teigia dar kartą kalbėsianti su naujuosiuose butuose, kuriuose įsikūrę vaikai, dirbančiais asmenimis, kad šie atidžiau prižiūrėtų ten gyvenančius auklėtinius. „Vaikai puoselėja gražius santykius su aplink gyvenančiais kaimynais. Norėtųsi, jog jie matydami netinkamą auklėtinių elgesį, prieitų ir sudrausmintų, paaiškintų, jog taip elgtis nedera. Kartais tai – kur kas labiau paveiku nei tik pranešti apie blogybes atsakingiems darbuotojams, kurie pasakys tą patį, kaip ir bet kuris kitas žmogus“, – atvirauja direktorė.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ mintyse kirba klausimas, iš kur butuose, Varduvos gatvėje, gyvenantys vaikai gauna pinigų tam, kad nusipirktų, ko prireikus..? Pasak E. Trimonienės, kiekvienas 16-metis vaikų globos namų auklėtinis per mėnesį gauna 15 eurų 20 centų savo poreikiams tenkinti. „Tikriausiai reta šeima galėtų pasakyti, kad savo paaugliui vaikui neduoda nors menkos piniginės sumos asmeninėms išlaidoms – saldainiams ar kitoms smulkmenoms nusipirkti. Juk ir biologinėse šeimose pasitaiko atvejų, kai vaikai skiriamus pinigus panaudoja ne pagal paskirtį, kaip šiuo atveju, nusiperka cigarečių. Mūsų vaikai tokie patys kaip ir kiti“, – sako direktorė.

Moteris tikina kalbėjusi su rūkant pastebėta mergina. Pasak E. Trimonienės, auklėtinė gailisi dėl savo elgesio. Tačiau prisipažįsta, jog užtraukti cigaretę jai teko ne pirmą kartą. Esą tą ji kartais darydavo jau vaikystėje. Direktorės teigimu, kaip ir kiekvienoje šeimoje, taip ir čia yra vidaus drausmės taisyklės. Esą už negerą poelgį vaikai pamokomi kaip įprasta tikrose šeimose – kurį laiką neleidžiant naudotis kompiuteriu ir t.t.

„Mūsų vaikai yra tokie patys, kaip ir tie, kurie auga biologinėse šeimose – jie daro klaidų, tačiau taip pat džiugina ir gražiais poelgiais. Norėčiau, kad maža vaikų globos namų auklėtinių klaidelė nebūtų atvaizduota visuomenėje kaip milžiniška ir nepataisoma. Kartais vaikai, augantys su tėvais padaro daug didesnių nusižengimų, tačiau dažnai jie net nebūna pastebėti. Jei kalbėtumėme apie vaikų globos namų auklėtinių gerus darbus, kurių tikrai esama, galbūt šie vaikai taptų geresniais. Juk kartais taip reikia ir gero žodžio“, – tikina Kauno savivaldybės vaikų globos namų direktorė.

Varduvos gatvėje esančio namo dvejuose butuose įkurdinti iš viso 12 vaikų globos namų auklėtinių – berniukų ir mergaičių. Kiekviename iš šių butų, atskiruose kambariuose, esą gyvena po šešis vaikus. Viename iš jų įsikūrę tik berniukai, kitame gyventojų sudėtis – mišri, nes vaikai, siejami giminystės ryšių (aut. past. broliai ir seserys). Vieniems iš jų esą daugiau kaip šešiolika metų, kitų amžiaus amplitudė mažesnė – prasideda nuo 12 metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA