Garsūs žmonės prabilo savižudybės prevencijos tema | Kas vyksta Kaune

Garsūs žmonės prabilo savižudybės prevencijos tema

Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Velykiniu laikotarpiu paramos projektas „United Voices“ kartu su emocinės paramos tarnyba „Jaunimo linija“ subūrė žymius Lietuvos žmones prieš kamerą tam, kad dar kartą atkreiptų dėmesį į problemą, kasmet paliekančią tamsų šleifą mūsų šalyje – Lietuvos savižudybių rodiklis yra didžiausias Europos Sąjungoje ir vienas didžiausių pasaulyje.

Kasmet mūsų šalyje iš gyvenimo savo noru pasitraukia apie 1000 žmonių – iš jų net 150-180 jaunuolių (15-29 metų). Ir tai tik ledkalnio viršūnė. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, bandymų nusižudyti yra dvidešimt kartų daugiau, nei fiksuojama savižudybių.

Savižudybės prevencijos tema nuoširdžiuose ir jautriuose interviu kalbėjo televizijos ir radijo laidų vedėjai Rolandas Mackevičius ir Jonas Nainys, Simona Albavičiūtė-Bandita, atlikėjas Justinas Lapatinskas, gospelo choro vadovė Kirstina Žaldokaitė, „Jaunimo linijos“ savanorė Julija Staškovskaja.

„Jaunimo linijos“ savanore jau daugiau nei du metus esanti Julija pabrėžė, jog svarbu pastebėti net mažus šalia esančio žmogaus emocinės būklės pokyčius: „Nuo visada uždaro, tačiau šiandien ne tik uždaro, bet dar ir pikto ar liūdno. Tam reikalingas didelis sąmoningumas, tačiau toks ir yra nepriklausomos Lietuvos visuomenės tikslas – turime būti sąmoningi ir pastebėti vieni kitus“.

Chorvedė Kristina pasidalino raginimu suaugusiems dažniau įvertinti jaunuolius ne tik už jų pasiekimus, tačiau ir priminti, jog jie mylimi už tai, kokie yra žmonės, asmenybės. Žvaigždės kvietė jaunimą netylėti, dalintis savo bėdomis, ieškoti pagalbos, jei ne artimiausių draugų, šeimos rate, tai drąsiai kreiptis į visą parą veikiančias emocinės paramos linijas.

„Jaunimo linija“ – didžiausia nemokamos emocinės paramos telefonu ir elektroniniais laiškais tarnyba Lietuvoje, veikianti nuo 1991 metų. Nemokamą emocinę paramą visą parą telefonu ir internetu teikia specialius mokymus gaunantys savanoriai. 2015 metų „Spinter“ apklausos duomenimis 92 % jaunimo (16-30 m.), kurie kreipėsi į „Jaunimo liniją“, telefonu suteikta pagalba padėjo išspręsti sunkumus.

Kasdien „Jaunimo linija“ sulaukia daugiau nei 500 bandymų prisiskambinti, tačiau šiuo metu gali atsakyti tik į 1 iš 3 skambučių (iki 2013 m. – į 1 iš 20). Didžiausia problema – finansinių išteklių trūkumas, siekiant pritraukti naujų savanorių, juos apmokyti bei geroms budėjimo sąlygoms užtikrinti.

2017 balandžio 27 d., 19 val., Vilniaus kongresų rūmuose nuskambės iškilmingas labdaros projekto „United Voices“ koncertas, kurio metu įspūdingą pasirodymą surengs Amerikos gospelo chorų konkursų laureatas „The Apostolic Church Sanctuary Choir“ bei Lietuvos edukologijos universiteto choras „United Musica“.

Scenoje taip pat pasirodys bei su chorais keletą kūrinių atliks vakaro svečias – Donatas Montvydas. Visos surinktos lėšos bus skiriamos „Jaunimo linijai“ paremti.

Organizacijos, teikiančios socialines, psichologines paslaugas ir pagalbą Lietuvoje ir už jos ribų pateikiamos čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA