Pataria ekspertai: kaip renkantis būstą – sutaupyti | Kas vyksta Kaune

Pataria ekspertai: kaip renkantis būstą – sutaupyti

Organizatorių nuotr.

Šiuo metu Kaune stebimas didelis nekilnojamojo turto rinkos suaktyvėjimas. Statoma nemažai naujų projektų, kuriuose naujus būstus renkasi jau turintieji butus Kaune, todėl ne tik daug perkama, bet ne mažiau ir parduodama.

Kaip tinkamai išsirinkti būstą, kaip nepermokėti, už tai ko jums nereikia bei numatyti papildomas išlaidas, kurios neišvengiamos ateityje – portalo „Kas vyksta Kaune“ skaitytojams – nekilnojamojo turto tinkos ekspertų patarimai.

Pirmasis žingsnis: poreikių išgryninimas

Poreikių išsiaiškinimas – tai bene svarbiausias žingsnis, kuriame turėtų dalyvauti visi būste planuojantys gyventi asmenys. Tiksliau tariant, jų visų poreikiai (ir net augintinių) – tai skirtingi sąrašai, kuriuose vieni punktai sutaps, kiti bus skirtingi. Už mažamečius vaikus tokius sąrašus dažniausiai padarys tėvai, bet jei vaikai jau paaugliai – turėtų patys mokytis analizuoti savo poreikius.

Vienaip atrodys didelės šeimos sąrašai, visai kitaip, jei namus renkasi vienišius. Gerokai skirsis jaunų ir vyresnio amžiaus žmonių poreikiai. Priešingus pomėgius turintiems žmonėms greičiausiai reikės ir skirtingų būstų. Nes vienaip atrodys poreikių sąrašas, jei esate aktyvus, sportuojantis, gamtą mėgstantis žmogus ir visai kitaip, jei prioritetu laikote laisvalaikį mieste: kasdien vakarojate kavinėse, lankotės naktiniuose klubuose, koncertuose, spektakliuose.

Antrasis žingsnis: infrastruktūros analizė

Kai jau žinote svarbiausius savo poreikius, nebus sunku suvokti, kokia jums reikalinga būsto vietoje esanti infrastruktūra. Ar svarbu, kad netoliese būtų visuomeninio transporto sustojimai, ar arti vaikų darželis, mokykla, maisto prekių parduotuvės.

Dažnai matydami patrauklią būsto kainą būsimi jo gyventojai neskaičiuoja apie galutinius kaštus, kuriuos patirs gyvendami tame būste. Pavyzdžiui, ne vienerius metus vežiodami vaikus į darželius ir mokyklas, jei arti nėra visuomeninio transporto, o prie namo – šaligatvių ir miesto apšvietimo. Vaikų vežiojimo kaštai – tai ne tik kuras, bet ir laikas, kurį sugaišite kelyje, o iš patirties visi žino, kad jei gyveni toliau nuo artimiausių darželių ir mokyklų, o šeimoje keletas vaikų – tai vienam iš tėvų tenka dirbti vairuotoju.

Trečiasis žingsnis: būsto ekonomiškumas

Įsigyjant būstą labai svarbu matyti ne tik pirkimo kainą, bet ir įsivertinti būsto eksploatacijos išlaidas. Vertinti reiktų ne tik šildymo kaštus, bet ir kitus aspektus. Labai svarbu, kokios būsto statyboje naudotos medžiagos, jų ilgaamžiškumas, nes galbūt jau po dešimties metų jūsų būstui gali prireikti ne tik vidaus, bet ir išorės kapitalinio remonto. O tai išties bus labai brangu.

Jei būstas ne gyvenamosios paskirties, vadinamoji studija arba loftas, reiktų nepamiršti apie 1 proc. nekilnojamojo turto mokestį, kurį turėsite mokėti nuo turto vertės. Gyvenamoji paskirtis itin aktuali ir turintiems automobilius, nes prie komercinės paskirties patalpų parkingas nėra privalomas. Tad išlaidas mokamai vietai automobiliui reiktų priskaičiuoti prie papildomų būsto eksploatavimo išlaidų, kurios per visą gyvenimo būste laiką susidarys tikrai nemažos.

Dėmesį reiktų atkreipti ir į aplinką, kiemus, vaikų aikšteles. Dažnai pirkdami būstą žmonės to nevertina, tačiau pradėję gyventi tinkamai sutvarkytoje aplinkoje pajaučia tikrąjį gyvenimo komfortą, kai smagu grįžti į namus, išeiti pavedžioti augintinį, išleisti vaikus pažaisti gryname ore, nesibaiminant dėl jų saugumo.

Ketvirtas žingsnis: būsto patogumas

Šiuolaikinis būstas sunkiai įsivaizduojamas be tam tikrų kriterijų: vietos automobiliui, pagalbinių patalpų – rūsio ar sandėliuko, iš anksto suplanuotų vietų drabužinėms. Įsivertinus savo gyvenimo būdą, poreikius, labai svarbu aiškiai atsakyti į klausimus, ar jums svarbu privažiuoti prie pat namų ir patogiai atsinešti pirkinius, ar būtinas liftas, ar turite daug papildomo inventoriaus, kurį reikės kažkur padėti – tai dviračiai, rogės, sodo įrankiai, jei prie namų turite ir žemės. Tad jeigu tai tikrai svarbu, atitinkamai reiktų ieškoti ir būsto, kuriame siūlomi sprendimai patogiam gyvenimui.

Beje, prieš perkant būstą su kad ir nedideliu sklypu reiktų pačiam sau atsakyti į klausimą, ar mėgstu pjauti žolę, sodinti ir prižiūrėti gėles, grėbti lapus ir kasti sniegą, o gal grįžęs po darbo labiau norėčiau ilsėtis ir neturėti jokių papildomų rūpesčių.

Penktas žingsnis: laisvalaikio galimybių analizė

Prieš pasirenkant konkrečią vietą gyvenimui ne mažiau svarbu gerai apgalvoti, kaip leisite savo laisvalaikį. Galbūt jums aktualu tik patogiai pailsėti po darbo, o savaitgaliais dažniausiai kažkur išvykstate. Arba atvirkščiai – norite tokio būsto, kuriame galėtumėte komfortabiliai ilsėtis visą savaitgalį ir nereikėtų kiekvieną kartą galvoti apie išvykas į gamtą, prie jūros ar tolimesnes keliones.

Sėslesni žmonės turėtų vertinti galimybę niekur toliau neišvykstant mėgautis šalia būsto esančiomis rekreacinėmis zonomis: dviračių takais, pasivaikščiojimu netoliese esančiame miške ar parke. Tačiau, jei žinote, kad esate judrus ir vienoje vietoje nenustygstantis žmogus, kuris neras laiko ilgiems pasivaikščiojimams, galbūt jums ir visai nėra prasmės permokėti už tai, kuo nesinaudosite.

Šeštas žingsnis: būsto likvidumas

Iš patirties nekilnojamojo turto vystytojai prognozuoja, kad įsigytame būste žmonės praleidžia apie 10-20 metų, tad labai svarbu ne tik tinkamai prognozuoti savo poreikius, bet ir įsivertinti, ar vieta, kurioje įsigysite būstą išliks patraukli ne vienerius metus, ar būstas išliks likvidus po penkerių ar dešimties metų, jei jums prireiktų jį parduoti dėl pasikeitusių gyvenimo aplinkybių.

Svarbu ir kiti jau anksčiau minėti aspektai, kiek prireiks investuoti į būsto priežiūrą, ar neteks to būsto nuolat remontuoti ir patirti kitų neplanuotų išlaidų. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad jei perkate naują būstą, jam galios garantijos: paslėptiems darbams iki 10 metų, matomiems išorėje iki 5-erių. Akivaizdu, kad tikėtis broko taisymo realu tik tais atvejais, jei būstą įsigyjote iš patikimo vystytojo, o ne vienadienio statytojo, kurio gal jau po kelerių metų nebeliks.

Būsto pirkimas – nelengvas, bet malonus procesas, jei suprantate save ir savo šeimos narius, jei perkate ne tai, ką jums bando įpiršti parduoti norintys nekilnojamojo turto brokeriai, o tai, ko iš tiesų reikia geresnei jūsų gyvenimo kokybei ir poreikiui turėti saugius, jaukius ir patikimus namus.

***

Šios rekomendacijos parengtos pagal ilgametę patirtį nekilnojamojo turto rinkoje turinčios bendrovės „Nuova“ atmintinę pirkėjams. Šiuo metu bendrovė „Nuova“ vysto tris nekilnojamojo turto projektus Kaune ir vieną Šventojoje.

„Nuova“ vystomi projektai Kaune

„Akacijų vilos“ 

– tai du keturaukščiai namai, vertinantiems privatumą, saugumą, nuosavą kiemą, nedidelį kaimynų ratą ir išskirtinai prabangią gyvenimo kokybę. Namai statomi buvusio dvaro parke ant vieno aukščiausių Kauno kalnų, iš kurio atsiveria stulbinanti panorama į tekantį Nemuną ir Kauno senamiesčio bokštus.

„Lampėdžio takas“

– tai mažaaukščių namų kvartalas Kaune kuriamas aktyviam, daug dirbančiam ir skubančiam kauniečiui, kuris puoselėja šeimos vertybes ir vertina kokybę. Čia puikiai dera privatumas, racionalūs būsto sprendimai, patogi infrastruktūra ir ranka pasiekiami gamtos teikiami privalumai.

„Garšvės slėnis“ 

– tai naujas gyvenamųjų namų kvartalas Vaišvydavoje. Kauno marių kaimynystėje besikuriantis kvartalas statomas Pagaršvio akligatvyje, prie Garšvės upelio. Visi namai parduodami su daline apdaila. Sklypų dydis 8 – 10 a. Kvartalas bus apželdintas medžiais, suformuotas reljefas kuris užtikrins privatumo atmosferą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA