Atgims Santakos parkas ir Aleksoto apžvalgos aikštelė | Kas vyksta Kaune

Atgims Santakos parkas ir Aleksoto apžvalgos aikštelė

BNS 2017/04/15 07:33
Kas vyksta Kaune skaitytojo Manto Šimkaus nuotr.

Kaune planuojama atnaujinti Nemuno ir Neries santakos parką bei Aleksoto apžvalgos aikštelę. Pagal „Kauno plano“ projektą, šiose gyventojų ir turistų pamėgtose vietose planuojami nauji suoliukai, želdynų ir kitų elementų atnaujinimas.

Nemuno ir Neries santakos parke pagal siūlomą projektą turėtų būti įrengti ir dušai, viešieji tualetai, sportui ir vaikams skirta įranga. Aleksoto apžvalgos aikštelėje planuojama nauja tvorelė ir šlaitą puošiantys tautinių motyvų želdynai.

Santakos parke – įranga sportui ir žaidimams

Vietoj nusidėvėjusios santakoje esančio stadiono asfalto dangos rengiamasi įrengti gumos dangos bėgimo takus, sporto ir ir žaidimų aikšteles, jų įrenginiai būtų pritaikyti ir žmonėms su specialiaisiais poreikiais. Pagal projektą, santakoje turėtų būti pastatyti ir du stalo teniso stalai, keturios sūpuoklės.

Planuojama, kad šalia pagrindinio tako esančiame miškelyje bus geriamo vandens įrenginys, belaidžio interneto stotelė, netoliese projektuojami viešieji dušai ir tualetai.

Taip pat savivaldybė rengiasi atnaujinti senąją Nemuno prieplauką, apžvalgos aikšteles. Pagal projektą, turėtų būti atnaujinama Nemuno krantinės danga, taip pat trinkelėmis išklotos apžvalgos aikštelės prie riedučių parko ir šalia Vytauto bažnyčios, jose įrengti suoleliai, nuo kurių atsivertų vaizdas į upę.

Projekte didelis dėmesys skiriamas apšvietimui: siūloma apšviesti medžių grupes, akcentuojant jų kamienus ir lajas. Daugiau dėmesio siūloma skirti ir prižiūrint parko medžius.

„Parke auga keli išskirtiniai gluosniai, kuriems būtinas nuolatinis kvalifikuotų arboristų dėmesys. (…) Parke auga ir invaziniai medžiai – uosalapiai klevai. Jų populiaciją galima keisti dekoratyviniais medžiais“, – siūlo projekto rengėjai.

Taip pat konstatuojama, kad nepakankamai prižiūrimi parko krūmai: dalį jų reikia šalinti, o kitus – atnaujinti nugenint.

Siūloma parke planuoti daugiau dekoratyvinių krūmų kompozicijų ir jais keisti esamus gėlynus, kurie, projektų autorių vertinimu, santakoje netinkami, o ryškiaspalviai žiedai iškrenta iš bendro konteksto.

Po Aleksoto aikštele planuojama terasa

Aleksoto apžvalgos aikštelę, iš kurios atsiveria vaizdinga Kauno senamiesčio ir upių santakos panorama, taip pat rengiamasi rekonstruoti. Pagal parengtą projektą, po aikštele, nukasus dalį šlaito, bus įrengiama terasa. Kad į ją galėtų patekti žmonės su judėjimo negalia, bus projektuojamas keltuvas.

Senas sieneles, šiuo metu juosiančias apžvalgos aikštelę, planuojama pakeisti stiklinėmis. Pati aikštelės forma beveik nekis.

Aikštelėje stovinti Roberto Antinio skulptūra „Perkūnas“ išliks, tačiau bus perkelta šiek tiek į kitą vietą. Taip pat projekte numatyta vieta įrengti kompozitoriui Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui skirtą suolelį.

Drauge su aikštele ruošiamasi sutvarkyti ir link jos vedančius laiptus bei šiuo metu apgriuvusį kalno šlaitą. Projekte siūloma iš raudonos ir žalios spalvos žemaūgių krūmų suformuoti apželdinimo motyvą, atkartojantį Suvalkijos kraštui būdingą tautinės juostos motyvą.

Kauno savivaldybės administracijos direktoriaus Gintaro Petrausko teigimu, realūs statybos darbai abiejose vietovėse galėtų prasidėti kitais metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA