Gyvi Velykų simboliai neturi kentėti prekybos centrų narvuose | Kas vyksta Kaune

Gyvi Velykų simboliai neturi kentėti prekybos centrų narvuose

AM nuotr.

Artėjant Velykoms ir siekiant pritraukti pirkėjų ir lankytojų dėmesį prekybos vietose ar kitose viešose erdvėse laikomi gyvi Velykų simboliai – viščiukai, triušiukai – ar kiti gyvūnai, praneša Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba.

Tokiai veiklai būtinas Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos leidimas, kurį išduodami VMVT inspektoriai patikrina, ar renginyje dalyvaujantys gyvūnai sveiki, jei reikia, registruoti ir suženklinti, ar renginiui parinkta tinkama ir saugi vieta. Leidimai gyvūnams dalyvauti renginyje gali būti neišduoti, jeigu renginys planuojamas netinkamai, neužtikrinant gyvūnų gerovės ir sveikatos reikalavimų, arba jei yra didelė rizika plisti gyvūnų užkrečiamosioms ligoms.

Aplinkos ministerijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistai pastebi, kad nors toks gyvūnų laikymas yra galimas, tačiau masiškai žmonių lankomos nėra pačios geriausios vietos gyvūnams laikyti. Švenčių laikotarpiu viešoje vietoje apgyvendinti gyvūnai gali patirti stresą dėl triukšmo ir dėmesio, nes pramogaujantys žmonės, ypač maži vaikai, įsigeidžia pabendrauti su gyvūnais bet kuriuo metu ir siekia jų aktyvumo.

Gyvūnai turi būti laikomi taip, kad parduotuvių ar kitų viešųjų erdvių lankytojai neturėtų galimybės rankomis liesti čia eksponuojamų gyvūnų. Gyvūnams reikalinga palikti pakankamai vietos judėti. Patalpa turi būti gerai vėdinama, netrūkti maisto ir vandens. Svarbu, kad būtų sudarytos gyvūnams sąlygos pasislėpti vengiant kontakto su žmonėmis.

Specialistai ragina grožėtis gyvūnais iš toli, nebelsti į stiklą, netriukšmauti, nesistengti jų paliesti ir pan. Tokių renginių organizatoriai privalo užtikrinti, kad gyvūnai bus laikomi tinkamai, o renginio vieta bus nuolat prižiūrima atsakingo asmens, užtikrinančio ne tik tinkamą gyvūnų priežiūrą, bet ir apsaugą.

Pastebėjus, kad renginių metu gyvūnai laikomi netinkamomis sąlygomis ar neužtikrinama jų gerovė, reikėtų apie tai nedelsiant pranešti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403 arba internetu – užpildžius elektroninę pranešimo formą čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA