Išeitis automobilius turintiems Šilainių daugiabučių gyventojams | Kas vyksta Kaune

Išeitis automobilius turintiems Šilainių daugiabučių gyventojams

R. Tenio nuotr.

Gausiai gyvenamame Šilainių mikrorajone viena pagrindinių problemų yra kiemų užstatymas automobiliais, tačiau dalis gyventojų turi patogią alternatyvą. Šiame mikrorajone veikia kelios ilgalaikio automobilių stovėjimo aikštelės, kuriose sutartis sudarę vairuotojai visuomet bus tikri, kad grįžę namo ras, kur pasistatyti savo transporto priemones.

VšĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“ administruoja dvi tokias aikšteles Kuršių gatvėje, o vienoje iš jų praėjusių metų spalį pereita prie naujo priežiūros būdo, taikomo daugelyje Europos miestų. Automobilių stovėjimo aikštelėje yra įrengtos vaizdo kameros, kurių vaizdą nuolat stebi šalia esančios aikštelės prižiūrėtojai, o esant reikalui, nedelsiant kviečiamas apsaugos tarnybos ekipažas arba policijos pareigūnai.

Automobilių stovėjimo aikštelė Kuršių gatvėje prie pastato Nr. 3A atidaryta dar 1998 metais, aikštelė Kuršių g, 49C įrengta 2005 metais, o nuo praėjusių metų balandžio jas administruoja VŠĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“.

Didžiausia Šilainių problema – automobiliais apstatyti daugiabučių kiemai

Darbo dieną, apie 17 val. kalbinti aikštelės klientai pasakojo, kad aikštelę rinkosi, nes daugiabučių kiemai perpildyti automobiliais, be to dažnai pasitaiko nuplėštų veidrodėlių, kitų apgadinimų ar netgi vagysčių. Garažus taip pat turi ne visi, tad alternatyva lieka ilgalaikio automobilių stovėjimo aikštelės.

Šiuo metu aikštelės Kuršių g. prie pastato nr. 3A apkrovimas yra iki 50 proc., o netoliese esančios aikštelės Kuršių g. 49C – apkrovimas viršija 90 proc.

Gyventojai pastebi, kad grįžus namo daugiabučių namų kiemuose vietų dažnai nebelieka, automobilius tenka palikti ir ant žaliųjų vejų, ant įvažiavimų, todėl atėjus ryte dažnai automobiliai randami apgadinti, o pastaruoju metu sulaukiama ir policijos dėmesio.

Policijos pareigūnai, gavę gyventojų pranešimus apie netvarkingai paliktus automobilius, vairuotojams skiria baudas. Automobilių savininkai taip pat turėtų atkreipti dėmesį, jog įvykus nelaimei, į daugiabučių kiemus sunku patekti spec. tarnybų transportui, skubančiam pas ligonius ar įvykus gaisrui.

Kaip automatinė aikštelė veikia?

Automatinės aikštelės teritorija, esanti Kuršių g. prie pastato Nr. 3A, visą parą yra stebima vaizdo kameromis budinčio darbuotojo iš aikštelės adresu Kuršių g. 49C. Pastebėjus įtartinų asmenų veiklą kviečiama apsauga bei policija.

Automobilį automatinėje aikštelėje galima palikti vienai ar kelioms paroms, susimokant automatinėje kasoje. Pasirašius ilgalaikio stovėjimo sutartį klientams yra suteikiama elektroninė įvažiavimo kortelė.

Kilus klausimams arba esant tam tikriems nesusipratimams, klientas bet kuriu paros metu visada gali susisiekti su aikštelę stebinčiu prižiūrėtoju nurodytu telefonu arba aikštelėje esančiu pasikalbėjimo įrenginiu.

Pasiteisino automatizavimas

Anot įstaigos direktoriaus Justo Limanausko, per laiką, kurį šią aikštelę administruoja VšĮ „Automobilių stovėjimo aikštelės“, aikštelės automatizavimas pasiteisino – plėšimų ar automobilių gadinimų joje nefiksuota.

„Panaikinus modelį, kai prižiūrėtojas budėdavo vietoje, pastebimai sutrumpėjo automobilių pastatymo trukmė. Įrengus vaizdo stebėjimo sistemą, ženkliai padidėjo stebėjimo plotas, pagerėjo matomumas. Turbūt nerastume nė vieno didelio Europos miesto, kuriame nebūtų tokio tipo aikštelių”, – sakė J. Limanauskas. Jis pridūrė, kad vairuotojams derėtų būti supratingesniems, ir neapkrauti kiemų automobilius sustatant bet kaip, nes prireikus gelbėtojų, medikų, policijos – būna sunku privažiuoti spec. tarnyboms.

Įstaigos vadovas žada, kad panašių aikštelių tankiai apgyvendintose daugiabučių teritorijose Kauno mieste daugės, šiuo metu svarstomos tokių aikštelių plėtros galimybės. Planuojama, kad įrengus daugiau automatinių ilgalaikio stovėjimo aikštelių, bus kuriamas bendras stebėjimo pultas, pastebėjus galimas grėsmes iš karto būtų pranešta apsaugos tarnybai ir policijai.

Patrauklios kainos

Automatinė automobilių stovėjimo aikštelė priklauso ilgalaikio stovėjimo zonai, joje galioja ilgalaikės stovėjimo zonos įkainiai, kuriuos galima rasti čia.

Asmenims, kuriems yra daugiau negu 65 metai ir neįgaliesiems taikomos lengvatos, taip pat yra taikomas mažesnis rinkliavos mokestis jeigu rinkliava yra mokama iš karto už 3 mėn. (70€/3mėn) be to yra taikomas 14 €/mėn sumažintas rinkliavos mokestis to paties asmens arba jo šeimos nario antrajam automobiliui.

Vairuotojai pirmenybę vis dar teikia aikštelėms, kuriose dirba prižiūrėtojai

Kalbinti aikštelės klientai pasakojo, kad jų nuomone, tokios aikštelės neatrodo itin saugios, bent jau vizualiai, mat saugumo jausmą anksčiau čia suteikdavo prižiūrėtojas.

„Mano senos „Audi“ jau niekas neims, o pačiam girdėti apie vagystes iš čia neteko. Naudojuosi šia aikštele nuo to laiko, kai atsikrausčiau, jau apie 30 metų”, – sakė kaunietis Vincas.

Tuo tarpu viešosios įstaigos vadovas J.Limanauskas teigia, kad net ir aikštelėje dirbantys prižiūrėtojai neužtikrina paliktų automobilių saugumo. Žymiai didesnį stebimą aikštelės plotą užtikrina ne aikštelės prižiūrėtojas, o aplink visą perimetrą sumontuotos vaizdo stebėjimo kameros. Tad žmonės klaidingai mano, kad būdelėje sėdintis prižiūrėtojas yra geriau už automatinę sistemą.

„Aikštelėse dirbantys prižiūrėtojai tik atlieka administratoriaus funkciją. Visais atvejais, iškilus pavojui paliktų automobilių saugumui, kviečiamas apsaugos tarnybos ekipažas ar policija. pareigūnai.“, – teigė J.Limanauskas.

Daugiau informacijos apie Všį „Automobilių stovėjimo aikštelės“ teikiamas paslaugas ir įkainius rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA