A. Veryga: alkoholio prekybos ribojimai mažins vartojimą ir didins viešąjį saugumą | Kas vyksta Kaune

A. Veryga: alkoholio prekybos ribojimai mažins vartojimą ir didins viešąjį saugumą

BNS 2017/04/06 09:35
Asociatyvi / „Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Šiuo metu svarstomi įvairūs alkoholinių gėrimų prekybos ribojimai turėtų sumažinti jų vartojimą ir padidinti viešąjį saugumą, sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Be to, kad tikimės, jog sumažins šiek tiek alkoholinių gėrimų vartojimų, ypač tą spontanišką vartojimą, kai žmonės dažniausiai vakare jau eina papildomai nusipirkti alkoholio. Šiaip žmonės savo šventes arba išgėrimą planuoja iš anksto ir nepuola naktimis arba vakarais vaikštinėti. Šita priemonė prisidės ne tik prie alkoholio vartojimo mažinimo, bet ir prie viešojo saugumo“, – ketvirtadienį interviu Žinių radijui sakė A.Veryga.

Anot jo, viešasis saugumas yra aktualus žmonėms, gyvenantiems šalia alkoholiu prekiaujančių parduotuvių.

Ministras taip pat įsitikinęs, kad svaigalų prekybos ribojimai neturėtų paskatinti lietuvių alkoholį pirkti Lenkijoje arba Latvijoje.

„Dėl laiko ribojimo nemanau, kad kas nors važiuotų į Latviją ir Lenkiją. (Nusipirkti didesnius kiekius alkoholio – BNS) galima ir Lietuvoje nevažiuojant į kitas šalis. Žmonės, kurie gali sau leisti didelius kiekius alkoholio pirkti, tai dažniau yra pasiturintys žmonės. Jie dažniau yra ir išsilavinę žmonės. Jie mažiau ir vartoja. Ta baimė yra šiek tiek perdėta. Tie, kurie bėgdavo vakarais, tikrai nebus ta grupė, kuri galės sau leisti pirkti alkoholį iš anksto“, – teigė A.Veryga.

Ministrų kabinetas trečiadienį iš esmės pritarė naujiems prekybos alkoholiu ribojimams, pavyzdžiui, sekmadieniais norima leisti juo prekiauti tik nuo 10 iki 15 valandos, o darbo dienomis ir šeštadieniais – nuo 10 iki 20 valandos. Dabar parduotuvėse alkoholio galima įsigyti nuo 8 iki 22 valandos visą savaitę.

Vyriausybė taip pat pritarė idėjai nuo 2018 metų sausio visiškai drausti alkoholio reklamą, iki tol verslas galėtų tam tinkamai pasirengti. Tačiau Vyriausybė siūlo Seimui kol kas nenustatyti specialių reikalavimų alkoholio parduotuvėms, nes dar planuojama įvertinti jų galimybę.

Seimui yra pateikti du įstatymų paketai – jie numato steigti specializuotas alkoholio parduotuves, vėlinti amžių, nuo kurio galima pradėti vartoti svaigalus, ir ankstinti laiką, kada draudžiama parduoti alkoholį. Savivaldybių taryboms būtų suteikta teisė nustatyti vietas ar teritorijas, kur būtų draudžiama prekiauti alkoholiu. Projektuose numatytas ir alkoholio reklamos draudimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA