Kauno mamoms, auginančioms vaikus – naujoviškų treniruočių startas | Kas vyksta Kaune

Kauno mamoms, auginančioms vaikus – naujoviškų treniruočių startas

R. Tenio nuotr.

Trečiadienio rytą prie Lampėdžio ežero susitiko būrelis mamų, stumiančių kūdikių vežimėlius su krykštaujančiais mažaisiais, vedinos trenerės Aistės Jurgutienės jos apkeliavo dalį ežero sportuodamos. 

Tiesa, veikloje laukiami ir tėčiai, tačiau kol kas jų treniruotėse dar nesimato. Pradėjus su trenere sportuoti kovo pabaigoje, planuojama, kad pirmasis sezonas tęsis iki atšalimo, maždaug rugsėjo mėnesio.

Intensyvi treniruotė gamtoje trunka valandą

Tokias mamų su vežimėliais mankštas A. Jurgutienė skirtingomis dienomis veda trijose miesto vietose, nuo 10:30 val.: I ir III – prie Lampėdžio ežero, II ir IV Draugystės parke, o V – Ąžuolyne. Vasarėjant planuojamos ir popietinės grupės.

Portalo „Kas vyksta Kaune” žurnalistai trečiadienį prie Lampėdžio ežero sutiko apie dešimt mamų ir aktyviai nusiteikusią trenerę, kuri mankštą vedė be atvangos ir tinginiauti neleido, o praeiviai moteris palydėjo susižavėjimu: „Nepaprastai gražus vaizdelis!“. Intensyvią treniruotę dalyvės baigė po valandos. Įprastai grupėje būna iki 12 dalyvių.

Toks sportas pasaulyje nėra naujiena, štai Amerikoje „stroller fit“ (vežimėlių fitnesas) vykdomas jau daugiau kaip 20 metų, o Vilniuje – dvejus metus.

Sportuojančios mamos

Ne tik sportas, bet ir draugų rato plėtimas, pasaulio pažinimas mažyliui

Treniruotės metu su vežimėliu gryname ore mamos nukeliavo apie 2 km, taip pat pasitelkė elastines juostas, kitais kartais naudoja svarmenis ir pan. Atlikinėti kardiopratimai pakaitomis su jėgos.

Nėščiųjų ir po nėštumo mankštų vedime besispecializuojanti sertifikuota trenerė A. Jurgutienė pasakoja, kad veikla skirta ne tik sportui ir buvimui gryname ore, bet ir socializacijai, pažinčių rato plėtimui, o ir mamos aktyviai į veiklą renkasi.

Sportuojančios mamos

„Poreikis nemažas, ateina mamos, net nežinojusios, kad gyvena viename name ir susidraugauja, dalinasi įspūdžiais. Siekiu, kad mamos čia galėtų ir susibičiuliauti, juk Lietuvoje labai sunku sutikti bendraminčių, ypač po universiteto baigimo, nebent darbe, o čia turi bendrų interesų, atsiranda draugystės ir kūdikiams kartu smagiau”, – kalbėjo pati du mažus sūnus auginanti A. Jurgutienė.

Apie 9 m. Vietname vedusi tokias pačias mankštas, tačiau po stogu, A. Jurgutienė pastebėjo, kad Lietuvoje mamos labiau susikausčiusios. „Užsienyje mamos žaismingesnės: ir su vaikais padainuoja, pašoka, o Lietuvoje jos kiek rimtesnės”, – pastebėjo trenerė ir pridūrė, kad treniruotėse gali dalyvauti ir tėčiai su mažyliais.

Mankštose laukiamos ir nesportavusios mamos, mat treniruotėse krūviai keliami palaipsniui nuo mažiausio.

Sportuojančios mamos

„Tikslas – sustiprinti kūno centrą – korseto sritį, nes po nėštumo jis pakinta, taip pat viršutinę kūno dalį, nugarą. Treniruojantis tvirtėja kūnas, didėja ištvermė. Nei vienai nenuolaidžiauju, juk kiekviena mama nori treniruotėje pasportuoti, suprakaituoti, kitaip nebus efekto. Vaikai irgi susidomėję žiūri, jiems juokinga, kad mama šokinėja, rankas, kojas kilnoja, jie džiaugiasi. Kai atšlis planuojame juos išimti iš vežimėlio ant paklotukų ir sportuoti aplink mažuosius. Tiesa, jei liūtis – nesirenkame, bet jei tik silpnas lietutis – pirmyn, mamos apsirengia lietpalčius, uždengia vaikus ir bėgte sportuoti”, – pasakojo A. Jurgutienė.

Ji džiaugėsi pozityvia aplinkinių reakcija į sportuojančias mamas, išvydę visad nusišypso, prieina pagirti, pasakyti gerą žodį.

Tarp dalyvių ir mamos su vos kelių mėnesių atžalomis

Trenerė A. Jurgutienė pažymėjo, kad sportuoti galima pradėti praėjus 6 savaitėms po gimdymo, taigi su 1,5 mėn. mažyliais, dėl visa ko derėtų atsiklausti gydytojo, ar gimdyvė jau gali aktyviai judėti.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ kalbintos mamos buvo su mažesniais nei metų vaikais, tarp jų ir su vos dviejų mėnesių kūdikiu: „Grynas oras, mėgstu sportą, namie sunku prisiversti, o lauke ir vaikas geriau miega. Jei atvės ar palynos – vis tiek eisiu, tai naudinga ir man, ir vaikui”, – pasakojo Ingrida su poros mėnesių vaiku.

Eglė su 7,5 mėn. kūdikiu atviravo, kad šį būdą sportuoti rinkosi, nes patogu, šalia namų. „Į dienos pabaigą mamos jau būna pavargusios, su vaikais į sporto klubą nenueisi, o čia sportuoji ir auklės nereikia. Smagu, ir gryname ore pabūni, norisi tvirčiau jaustis, sustiprinti raumenis. Tiesa, vaikas į pabaigą treniruotės pavargsta, ima markstytis, tačiau jam irgi aktyvumas: kartu žygiuojame, bėgiojame, sukamės su vežimais”, – kalbėjo mama.

Sportuojančios mamos

Greta, besivežanti 8,5 mėn. kūdikį pasakojo užsiimanti įvairiu sportu. „Norisi judesio, kažkur išeiti, užsiimti man ir vaikui naudinga veikla. Kai mažiau namie būni – lengviau ir su vaiku. Mažylis reaguoja gerai, jam, kad tik kuo daugiau veiksmo! Kartu ir pasaulio pažinimas vyksta. Tempiu apie 20-30 kg, aišku, pasijaučia. Trenerė nenuolaidžiauja, manau, kuo daugiau spaudžia, tuo geriau, reikia spausti maksimumą!”, – įsitikinusi Greta.

Asta su 9 mėn. atžala pasakojo į treniruotę užsukusi pakalbinta kaimynės. „Namuose neprisiverti, o gamtoje smagiau pajudėti, kartu ir su kitomis mamomis susipažįsti, vaikas gamtoje. Stumiu apie 25 kg, labai smagu pasportavus”, – sakė moteris.

Daugiau informacijos apie veiklą rasite paskyroje Mamos sportuoja kartu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA