Ką susitikę kalbėjo S. Skvernelis ir G. Landsbergis? | Kas vyksta Kaune

Ką susitikę kalbėjo S. Skvernelis ir G. Landsbergis?

BNS 2017/04/04 17:15
Archyvas / DELFI nuotr.

Kilus nesutarimams tarp dalies valdančiosios „valstiečių“ frakcijos ir Vyriausybės premjeras Saulius Skvernelis antradienį susitiko su opozicinių konservatorių lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu.

Apie Vyriausybėje vykusį susitikimą premjero darbotvarkėje nebuvo skelbta. G.Landsbergis ir premjero atstovas tikina, kad pagrindinė pokalbio tema buvo emigracija.

„Pirmiausia, tai cirkas, kuris vyksta dabar Seime – įvairūs susitarimai dėl emigracijos stabdymo ir Ramūno Karbauskio priekaištai apie tai, kad Vyriausybė nedirba, nes yra pavargusi. Kalbėjome apie tą situaciją Seime, apie suirutę ir apie keletą kitų klausimų“, – apie ką buvo kalbėta BNS sakė G.Landsbergis.

Politikas teigia premjerui dar kartą patvirtinęs savo poziciją, kad palaiko Vyriausybės inicijuojamas aukštojo mokslo, urėdijų pertvarkas.

„O ir šiaip turbūt yra įdomu aptarti apskritai, kuo gyvena Seimas, kaip politiškai vertinti visus tuos įvykius, kuriuos matome besiplėtojančius, kad ir tuos pačius Karbauskio nuolatinį pešiojimą premjero, kad jis nepatyręs, pavargęs. Aš patikrinau – premjeras nėra pavargęs“, – teigė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) vadovas.

Jis nekomentavo, ar premjeras įvardijo konkrečias konflikto su „valstiečių“ frakcijos seniūnu R.Karbauskiu priežastis. G.Landbergis sakė, kad kalbėta ir apie aukštojo mokslo reformą, ypač Lietuvos edukologijos universiteto ir Vilniaus universiteto sujungimą, aptartos parlamentarų Mindaugo Basčio bei Kęstučio Pūko apkaltos, kiti politinės darbotvarkės klausimai. Dėl aukštojo mokslo jis sako norėjęs išgirsti, „kiek ambicinga ar neambicinga pertvarka gali būti“.

G.Landsbergis tvirtino dar kartą įsitikinęs, kad takoskyra tarp S.Skvernelio Vyriausybės ir R.Karbauskio tikrai egzistuoja.

„Tai turbūt visiems, stebintiems viešąją erdvę, aišku. Aš manau, bet tai yra mano nuomonė, kad premjeras šiandien neturi didžiulės paramos Seime ir kyla grėsmė tada apskritai ateities pertvarkoms, jei tokios ateitų. Jeigu Seimas pradeda svarstyti kokias nors naujas priemones emigracijai stabdyti, kas turėtų būti numatyta Vyriausybės programoje ir, premjero žodžiais, yra programoje numatyta, man atrodo, tai yra paprasčiausias nepasitikėjimo Vyriausybe išreiškimas. Ir premjeras, jausdamas tokį išreikštą ar neišreikštą, oficialų ar neoficialų nepasitikėjimą natūraliai turi ieškoti būdų, kad matymai būtų priimti Seime. Tik kyla klausimas, ką jis veikia ir kodėl jis turi būti toje pozicijoje, kurioje jis yra, jei apskritai pasitikėjimo Seime neturi?“ – dėstė G.Landsbergis.

Jis patikino, kad kalbų dėl naujos galimos koalicijos nebuvo. Konservatorių vadovas teigė, kad jei opozicija jausis įtraukta į svarbiausių klausimų, tokių kaip miškų ūkio, aukštojo mokslo pertvarką, „ruošiamės tai palaikyti nepriklausomai nuo to, kaip atrodys valdančioji dauguma“.

S.Skvernelio atstovas spaudai Tomas Beržinskas tvirtino, kad Vyriausybės vadovo pokalbis su G.Landsbergiu buvo Seime vykusių diskusijų dėl emigracijos tęsinys. Jo žiniomis, premjeras neprašė G.Landsbergio palaikymo konkrečiais klausimais.

„Pokalbio tema buvo apie tai, kas šiandien vyko Seime, o Seime vyko diskusijos dėl emigracijos ir priemonių ją mažinti. Tai buvo diskusijų tęsinys, pagrindinė pokalbių tema buvo, kokios priemonės padėtų sumažinti migraciją tiek, kad skaičiai nebūtų tokie drastiški. Kalbėta apie būdus ir priemones, kurios padėtų susigrąžinti šiuo metu emigracijoje esančius mūsų tautiečius į Lietuvą“, – kalbėjo premjero atstovas.

„Galiu tik pakartoti, kad premjeras nuolatos susitikinėja tiek su koalicijos atskirais nariais, grupėmis, tiek su opozicijos atstovais, premjero manymu, tai yra natūralu“, – pridūrė jis.

Valdantieji „valstiečiai“ siūlo naują susitarimą dėl emigracijos mažinimo, jį pasirašytų politinės partijos ir visuomeninės organizacijos. Susitarimu planuojama sukurti ilgalaikę nacionalinę programą, siekiant emigracijos ir reemigracijos srautų teigiamo balanso bei vykdyti efektyvią demografinę politiką. Lygiagrečiai būtų siekiama spręsti dvigubos pilietybės klausimą.

Premjeras S.Skvernelis pirmadienį teigė, kad susitarimas dėl emigracijos stabdymo yra nereikalingas, nes tai būtų tik dar vienas neįgyvendinamas dokumentas. Jo teigimu, priemonės sumažinti išvykstančių gyventojų skaičių numatytos Vyriausybės dokumentuose.

„Valstiečių“ lyderis R.Karbauskis sako, kad susitarimas Seime nėra nukreiptas prieš Vyriausybę. Anot jo, ministras pirmininkas iki pirmadienio vakare vykusio frakcijos posėdžio nežinojo, kad susitarimas apims ir visuomenininkus, todėl galėjo apie jį susidaryti klaidingą nuomonę.

Pernai iš Lietuvos emigravo per 50 tūkst. žmonių, o per pirmus du šių metų mėnesius – beveik 14 tūkst. gyventojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA