Ministras: Rusijos pasirengimas per 24 val. pradėti kovos veiksmus yra signalas ir Lietuvai, ir NATO | Kas vyksta Kaune

Ministras: Rusijos pasirengimas per 24 val. pradėti kovos veiksmus yra signalas ir Lietuvai, ir NATO

BNS 2017/04/03 10:41
DELFI nuotr.

Rusijos pasirengimas per 24–48 valandas pradėti kovos veiksmus prieš Baltijos valstybes yra signalas ir Lietuvai, ir NATO, sako krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

„Signalas yra tas, kad NATO ir Lietuva turi būti pasiruošusios konfliktui per 24–48 valandas, tai signalas tiek NATO planuotojams, tiek mums. Kalbant apie „Zapad“, reikia pažymėti ir sąjungininkų karių buvimą čia, jų pačių įsipareigojimą, kad jie yra visiškai integruoti į Lietuvos ginkluotąsias pajėgas, t.y. Lietuvos kariuomenė ir pasiruošę sąjungininkai jau čia“, – pirmadienį spaudos konferencijoje Seime, kur buvo pristatomas metinis grėsmių vertinimas, sakė R.Karoblis.

Valstybės saugumo departamento ir Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos pirmadienį paskelbtame kasmetiniame grėsmių vertinime nurodoma, kad šalies vakarinėje dalyje ir Karaliaučiaus krašte karines pajėgas sustiprinusi Rusija šiuo metu sugebėtų per 24–48 valandas pradėti kovos veiksmus prieš Baltijos valstybes.

Žvalgybos tarnybos taip pat perspėjo dėl galimų provokacijų pasienyje per rugsėjį vyksiančias Rusijos ir Baltarusijos karines pratybas „Zapad 2017“.

„Tai yra Rusijos karinio pasirengimo laikas, tokios yra Rusijos techninės ir organizacinės galimybės, ir mes turime į tai reaguoti, tiek nacionaliniu, tiek NATO kontekstu. Kalbant apie konkrečias priemones, mes turime greitojo reagavimo pajėgas, kurios aktyvuojamos labai greitai. NATO taipogi žino Rusijos pasirengimo terminą, atitinkami yra planai yra taipogi, galbūt ne tokie greiti, kaip mes kad norėtume, ne tokiais greičiais visgi kitos NATO papildomos pajėgos atvyktų“, – kalbėjo R.Karoblis.

„Mes ir toliau keliam klausimą, kad NATO greitis būtų didesnis, tiek konkrečių gynybos planų kontekste, tiek NATO bendrai, t.y. norėtumėm, kad NATO sprendimai būtų greitesni, būtų daugiau galios kariniams atstovams, panašiai, kaip buvo Šaltojo karo metu, remiantis tuo, kad nuo 2014 metų Rusija tapo NATO konvencine grėsme“, – pažymėjo ministras.

Baltarusijos gynybos ministras neseniai pranešė, kad pratybose „ Zapad 2017“ rugsėjo 14–20 dienomis dalyvaus 13 tūkst. karių, o jos bus gynybinio pobūdžio. Lietuvos žvalgybos teigimu, „labai tikėtina, kad tikrasis mokymų dalyvių skaičius bus didesnis, o mokymų scenarijuje bus numatytas ginkluotas konfliktas su NATO“. Dalis mokymų vyks greta Lietuvos sienos, į Baltarusijos teritoriją bus perdislokuota daug Rusijos karių ir kovinės technikos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA