Prezidentė D.Grybauskaitė emigrantams: grįžkite, kol dar yra vietos | Kas vyksta Kaune

Prezidentė D.Grybauskaitė emigrantams: grįžkite, kol dar yra vietos

BNS 2017/04/03 18:27
Prezidentės spaudos tarnybos nuotr.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kviečia emigravusius lietuvius grįžti ir kurti verslą Lietuvoje „kol dar yra vietos“ bei rodo į tai jau sėkmingai padariusius tautiečius.

D.Grybauskaitė, viešėdama Šalčininkų rajone, iš Didžiosios Britanijos prieš 17 metų grįžusio Evaldo Masevičiaus ūkyje, tikino išgirdusi net kelis sėkmingus reemigravusiųjų pavyzdžius, įrodančius, kad ir Lietuvoje galima užsidirbti.

„Laimė ne piniguose ir ne politinėse deklaracijose, o realiuose veiksmuose. Matome pavyzdžių – čia susirinko septyni pavyzdžiai, kurie patys apsisprendė grįžti į Lietuvą. Jų manymu, Lietuvoje galima uždirbti ir daugiau, bendruomenė yra sava, giminės, gyvenimo kokybė yra geresnė, palyginti su daugeliu šalių. Laikas grįžti dabar todėl, kad tuščios vietos nebūna, ją užims kiti. Konkurencija net ir grįžus yra didžiulė“, – po pokalbio su buvusiais emigrantais žurnalistams sakė prezidentė.

D.Grybauskaitė taip pat susitiko su kitais verslą įkūrusiais buvusiais emigrantais: Modestu Vitkausku, įkūrusiu atostogų namus Druskininkuose, Tomu Kairiu, Anykščių rajone atidariusiu vandenlenčių parką.

Prezidentė pabrėžė, kad nors Ūkio ministerija ir siekia informuoti išvykusius Lietuvius apie galimybes grįžti ir įsitvirtinti Lietuvoje, valstybė turėtų teikti daugiau pagalbos ir informacijos atvykstantiesiems. Anot jos, net paskelbus apie būsimą vizitą į buvusio emigranto įmonę į Prezidentūrą kreipėsi devyni lietuviai, šiuo metu gyvenantys Norvegijoje.

Septyni Norvegijoje dirbantys staliai norėtų grįžti, bet nežino, kokia Lietuvoje mokestinė sistema, nes yra išvykę daugiau nei dešimtmetį.

„Reikėtų sukurti vieno langelio ne įstaigą, o struktūrą, kad žmonėms galėtų ir išaiškinti, ir pateikti analitiškai, sutrumpintai informaciją, kokie mokesčiai, kaip įsikurti, kaip su gyvenamuoju plotu, vaikų darželiais, mokyklomis – tokią informaciją pateikti, kad būtų lengviau grįžti mūsų žmonėms“, – teigė ji.

„O verslą tikrai Lietuvoje daryti galima, kol dar yra vietos, tikrai visus prašau skubėti“ – ragino D.Grybauskaitė.

Pats E.Misevičius sako Didžiojoje Britanijoje dirbęs septynerius metus, iki 2000-ųjų. Jis sakė užsienyje dirbęs visus „juodus darbus“ – nuo daržovių ravėjimo iki darbuotojų priežiūros. Šiuo metu E.Masevičiaus bendrovėje Sakalų kaime dirba 71 žmogus. Anot verslininko, atlyginimas priklauso nuo darbo našumo, tačiau dalis darbuotojų esą sugeba uždirbti „iki 1000 eurų“.

Verslininkas sako, kad sprendimą grįžti į Lietuvą priėmė visa šeima.

„Pamatėme, kad galėtumėme kažką padaryti ir čia. Pamatėme, kad yra niša, kurią galime pabandyti užpildyti, – paaiškino jis. – Valdžia tikrai neprivers dirbti, jie tik gali pasiūlyti dirbti. O dirbti reikia bet kam – ar dirbi Anglijoje, ar Lietuvoje. Jei dirbsi Lietuvoje lygiai taip pat, kaip Anglijoje, turėsi du kartus daugiau, nei ten. Bet tu patirsi didžiulį malonumą.“

Statistikos departamentas neseniai paskelbė, kad pernai iš Lietuvos emigravo per 50 tūkst. žmonių, o per pirmus du šių metų mėnesius – beveik 14 tūkst. gyventojų. Ekspertų teigimu, emigraciją labiausiai skatina maži atlyginimai ir socialinė nelygybė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA