Lietuvos ir Vokietijos ministrai sutarė dėl Vasario 16-osios akto eksponavimo Lietuvoje | Kas vyksta Kaune

Lietuvos ir Vokietijos ministrai sutarė dėl Vasario 16-osios akto eksponavimo Lietuvoje

BNS 2017/03/31 12:58
Archyvo nuotr.

Lietuvos ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai penktadienį sutarė, kad Berlyno archyve rastas Lietuvos nepriklausomybės aktas bus eksponuojamas Lietuvoje, o ateityje bus svarstomos galimybės perduoti dokumentą.

„Sutarėme, kad galėsime dokumento originalą eksponuoti Lietuvoje. Manau, tai labai gera žinia“, – BNS sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius po Briuselyje įvykusio pokalbio su Sigmaru Gabrieliu.

Pasak ministro, šiuo metu kalbama apie laikiną eksponavimą, tačiau datos dar nėra aiškios.

L.Linkevičius teigė taip pat paprašęs apsvarstyti galimybes perduoti dokumentą saugoti Lietuvoje ir sulaukęs pažado, kad Vokietija išnagrinės teisines galimybes. S.Gabrielis L.Linkevičiui penktadienį taip pat perdavė Lietuvos Tarybos nutarimo faksimilę.

L.Linkevičius teigė per pokalbį paprašęs įsileisti Lietuvos mokslininkus tyrinėti su nepriklausomybės atkūrimu susijusius dokumentus ir sulaukęs S.Gabrielio pažado tarpininkauti.

Lietuvos Tarybos nutarimą dėl nepriklausomos valstybės atstatymo Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve trečiadienį rado Vytauto Didžiojo universiteto profesorius Liudas Mažylis.

Istorikai mano, kad šį dvidešimties signatarų pasirašytą dokumentą prieš 99 metus Vokietijos diplomatams perdavė signataras Jurgis Šaulys. Spėjama, kad tokių nutarimų 1918-ųjų vasario 16-ąją galėjo būti pasirašyta keletas, bet kitų buvimo vieta nėra žinoma.

L.Mažyliui penktadienį Vilniaus oro uoste rengiamas iškilmingas sutikimas.

Papildyta:

Prof. L. Mažylis kovo 31 d. sugrįžta į Lietuvą

Vasario 16-osios Lietuvos Nepriklausomybės Aktą Berlyne suradęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) profesorius, politologas, chemikas Liudas Mažylis šiandien (kovo 31 d.) sugrįžta į Lietuvą.

VDU Viešojo administravimo katedros profesorius L. Mažylis Nepriklausomybės aktą surado Vokietijos diplomatiniame archyve, po kelis mėnesius trukusių paieškų.

Vilniaus oro uoste profesoriaus lėktuvas nusileis vakare, 17.50 val. Mokslininkas taip pat bus pasveikintas Kaune, „Žalgirio“ arenoje, krepšinio varžybų metu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA