Senasis Kaunas: sparčiai ruošiamas miesto planas | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: sparčiai ruošiamas miesto planas

"Lietuva senose fotografijose"

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Kovo 31-ąją 1939-ais metais „Lietuvos aidas“ aprašė sparčiai ruošiamą Kauno miesto planą ir nesutarimus dėl pirties.

„Vakar vakare buvusiame Kauno miesto tarybos posėdyje miesto architektas Kovalskis pirmiausia miesto tarybos narius smulkiau supažindino su miesto plano ruošimo darbais. Planas kaip jis pažymėjo naujai buvo pradėtas ruošti 1937 m., birželio mėn. Tai yra didelis, sunkus darbas, juo labiau, kad daugeliui planavimo darbų pirmiausia reikalinga turėti atitinkama medžiaga. Tačiau darbas, jaučiant tą didelį plano reikalą, dirbamas, kiek tik pajėgiama, skubiau. Pirmiausia, kaip architektas Kovalskis pranešė, yra norima galutinai baigti miesto magistralių schemos projektą. Projektas yra paruoštas ir jau ne pirmas, tačiau tuo tarpu dar negalutinis. Bet dar šiais metais užsibrėžta turėti ir galutinį projektą. Tai būtų pirmas viso miesto planas, nes visas miesto planas ir susidės iš visos eilės atskirų planų.

Po magistralinių projekto numatytas kvartalų gatvių tinklo reguliacinis planas, o toliau ir pats kvartalų tinklo planas. Žodžiu, matyti, kad

pirmiausia norima, kiek galima, tiksliau numatyti ir nustatyti svarbiausias miesto susisiekimo arterijas, iš jų sudaryti miesto plano griaučius – rėmus, toliau nustatyti kvartalų gatvių tinklus, vėliau atskirų kvartalų pobūdį, struktūrą, iš to tų kvartalų statybą, kvartalų funkcijas ir kt.

Iš atskirų planavimo darbų, kaip miesto plano rengėjas pranešė,

dar šiemet norima išspręsti Vytauto parko tinkamo sutvarkymo klausimą, parengti kitų parkų projektus, Vičiūnų kaimo išplanavimo projektą ir kt.

Apskritai, visa tai rengiant į labai daug ką reikia atsižvelgti, daug ką smulkiai, tiksliai numatyti, apskaičiuoti, nes mažiausia paklaida ateityje labai brangiai gali miestui kaštuoti. Pats planas jau nebus konstruktyvinis, nes viską iš naujo perstatyti neįmanoma ir nėra reikalo. Tai bus reguliacinis miesto planas. Tačiau ir toks planas miesto vaizdą gali dar gerokai pakeisti, nes daug mieste dar tuščių žemių, daug kur statyba tik pradedama. Tai ypač turima galvoje ir ten, kur planas kitokio vaizdo pareikalautų, kol galutinai planas dar neparengtas, nauja statyba yra prilaikoma.

Pranešimą darydamas, architektas Kovalskis palietė ir miesto centro klausimą. Daug kas dabar sako, kad miesto centras esąs jau ne Laisvės alėjoje ir ne žemutiniame mieste, o Žaliakalnyje, apie P. Vileišio aikštę. Tačiau, arch. Kovalskio pareiškimu, toks teigimas yra neteisingas. Kaip įvairūs daviniai rodo,

miesto centras kaip buvo, taip ir yra žemutinis miestas ir, būtent, Laisvės alėjos rajonas.

Čia gyviausias visoks judėjimas. Šis rajonas traukia viso miesto gyventojus. Dėl to ir gatvės čia yra geriau išgrindžiamos. Jas grindžiant tenka galvoje turėti tą didelį jų apkrovimą.

Miesto Taryba pranešimo išklausė su dideliu susidomėjimu. Miestui planas labai seniai reikalingas, jo nebuvimas labai skaudžiai jaučiamas ir todėl lietuvių frakcijos primininkas taryboje viceministras inž. Jankevičius pasidžiaugė burmistro Merkio nusistatymu reikiamą planą kuo greičiau turėti. Pasidžiaugė dirbamu miesto išplanavimo darbu ir visai tarybai pasiūlė priimti rezoliuciją, kuria prašoma pradėtąjį darbą dar paintensyvinti, padidinti to darbo personalą ir daugiau tam darbui skirti kreditų. Taryba tokiai rezoliucijai beveik vienbalsiai pritarė.

Toliau buvo svarstomas jau praeitą kartą diskutuotas pirties iš 15 mil. litų paskolos statybos klausimas. Praeitą kartą šiuo klausimu taryboje pasireiškė dvi skirtingesnės nuomonės, būtent

pastatyti keletą ar net keliolika smulkių rajoninių pirčių, ar vieną reprezentacinę pirtį drauge su plaukymo baseinu.

Šiuo klausimu buvo didelės gyvos diskusijos.

Miesto inžinierius Dragašius paaiškino, kad pagal surinktus esamus pirčių davinius atrodą, kad paprastų pirčių Kaunui gal ir pakanka, jas reikėtų tik patobulinti, pirčių laikytojai skundžiasi, kad stingą lankytojų. Dėl to būtų geriau, kad miestas pastatytų pavyzdinė pirtį drauge su plaukymo baseinu, o ne statytų rajonines, ne daug kuo galinčias lankytojus nustebinti, pirteles, tuo tik išeinant nukonkuruoti privačių pirčių laikytojus.

Tačiau dalis tarybos narių ir šį kartą kalbėjo kaip tik už rajonines pirtis. Kiti gi karštai gynė antrąjį varijantą. Kalbėtojų buvo labai daug, kiekvienas stengėsi pravesti savąją nuomonę, ir todėl

diskusijos tiek ilgai užtruko, kad galų gale iširo kvorumas ir posėdis turėjo būti nutrauktas. Sekantis posėdis nusistatyta sukviesti pirmadienį, balandžio 3 d.

Vakarykščiame posėdyje po ilgesnės pertraukos dalyvavo ir buvo žemės ūkio ministras J. Skaisgiris. Taryba eilėje posėdžių jo nedalyvavimą pripažino pateisinamą.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA