Kaunas nugalėjo Klaipėdą ir tapo Europos kultūros sostine | Kas vyksta Kaune

Kaunas nugalėjo Klaipėdą ir tapo Europos kultūros sostine

R. Tenio nuotr.

Džiugi žinia visam miestui – Kaunas tapo 2022-ųjų Europos kultūros sostine. Rotušės aikštėje, netoli specialiai šiai iškilmingai dienai sukurtos, 3 metrų aukščio Tado Černiausko instaliacijos „Black Balloons“ (juodi balionai) iškart po paskelbimo pradėtas šventinis koncertas. Minia kauniečių aikštėje griausmingai švenčia ir sveikina vieni kitus.

„Linkiu deramai atstovauti Lietuvai ir programą įvykdyti šimtu procentų”, – sakė Kultūros ministrė Liana Ruokytė Jonsson.

Ekspertų grupė paskelbė: „Tai Kaunas!”

Miesto meras Visvaldas Matijošaitis džiaugėsi: „Su švente kauniečiai! Dėkoju ir Klaipėdai, ir jūs, ir mes esame verti, vykdysime bendrus projektus. Dvejus metus kasdien dirbo daugybė žmonių. Tai didelis iššūkis ir atsakomybė Kaunui. Miestas keičiasi, kaip ir visa Lietuva. Ačiū Klaipėdai už stiprią konkurenciją bei žiuri”, – kalbėjo V. Matijošaitis.

Kauno vicemeras Simonas Kairys pabrėžė: „Šis projektas nelauks 2022-ųjų, jis prasideda rytoj ir tęsis iki 2023-iųjų.”

Tarp kriterijų buvo svarbu: indėlis į ilgalaikę strategiją, vadyba, įgyvendinimas ir kt.

[susije_video kurie=””]

Konkurso finale Kaunas varžėsi su Klaipėda, tačiau tarptautinė komisija galiausiai įvertino, kad Laikinoji sostinė buvo pranašesnė prieš uostamiestį ir „Europos kultūros sostinės“ vardą 2022-aisiais nešios būtent Kaunas.

Rezultatą paskelbė tarptautinė Europos ekspertų komisija, susipažinusi su ilgai rengtomis Kauno ir Klaipėdos miestų paraiškomis bei įvertinusi miestų pristatymus. Beje, paraiška konkursui pateikta 2016-aisiais, po to sekė ilgas darbas įtikinti komisiją savo darbais, kad miestas tikrai vertas senojo žemyno kultūros sostinės titulo.

Tai suteiks miestui dar daugiau galimybių parodyti Europai savo savitumą, unikalumą, tapatybę. Manoma, kad šis vardas padės aktyviau pritraukti investicijas, sukurti ilgalaikes darbo vietas, pastebimai išaugs turistų srautai, o Kaunas bus įtrauktas į būtinų aplankyti Europos miestų sąrašą.

Anot projekto rengėjų kultūra – nėra tik siaurai suvokiami teatrai, koncertai, muzikos ir dailės festivaliai, parodos ar muziejai. Kultūra tai ir bendruomenės, institucijos, eiliniai žmonės. 2022 -aisiais Kaune bus apstu viešų renginių, laisvalaikio, sveikatinimosi, maisto tradicijų puoselėjimo, dainų švenčių. Suaktyvės mikrorajonų gyvenimas.

Anot „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ programos vadovės Virginijos Vitkienės, Kauno programa pavadinta „Šiuolaikinė sostinė“. „Tai draugiška vieta visų tautybių ir įvairiausių bendruomenių iniciatyvoms ir raiškai. Ir, svarbiausia – tai pokytis, pasieksiantis miestiečius ten, kur jie gyvena. Kiekvienas kiemas gali tapti ir taps galerija, saugia ir draugiška erdve bei kūrybine laboratorija“, – anksčiau sakė V. Vitkienė.

Po rezultatų paskelbimo prasidėjo grupių „Golden Parazyth“, „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ bei būgnininko Ginto Gascevičiaus koncertas. Jis kauniečius kvies siekti naujo muzikinio rekordo – prisijungti galės visi, atsinešę į Rotušės aikštę būgnus, lazdeles ar kitus muzikos instrumentus.

Prestižinis Europos kultūros sostinės vardas kasmet suteikiamas ne daugiau kaip vienam miestui kiekvienoje iš dviejų valstybių narių. 2022 metais teisę vienam savo miestui suteikti Europos kultūros sostinės vardą yra gavusi Lietuva ir Liuksemburgas.

Kauno paraišką ir būsimus pokyčius mieste 2022-aisiais rasite čia. 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA