Kas atlygins nuostolius, jei avariją padarė žmogus, pagal draudimo sutartį negalintis vairuoti automobilio | Kas vyksta Kaune

Kas atlygins nuostolius, jei avariją padarė žmogus, pagal draudimo sutartį negalintis vairuoti automobilio

Organizatorių nuotr.

 

 

Daviau savo automobilį vairuoti sūnaus draugui. Jis padarė avariją, dėl kurios buvo kaltas. Draudimo kompanija atlygino žalą nukentėjusiajam, bet pareikalavo iš manęs padengti dalį nukentėjusiajam padarytos žalos, nes pagal draudimo sutartį negalėjo vairuoti automobilio  jaunesnis nei 25 m. vairuotojas ir neturintis 2 m. stažo. Ar galėčiau aš iš to draugo vairavusio mano automobilį pareikalauti, kad atlygintų man žalą ir grąžintų pinigus, kuriuos turėjau sumokėti draudimo kompanijai? Čia kalba eina apieTPVCAPD draudimo sutartį.

 Iš pateiktos situacijos matyti, kad privalėjote draudimo bendrovei grąžinti dalį draudimo išmokos, dėl to, kad netinkamai vykdėte draudimo sutartimi prisiimtą prievolę, t. y. draudimo sutartyje nustatyta tvarka nepranešėte draudikei (draudimo bendrovei) apie padidėjusią draudimo riziką. Taigi, Jūsų nuostolius lėmė tai, kad nevykdėte draudimo sutarties. Jeigu būtumėte tinkamai atlikusi savo prievolę pagal draudimo sutartį, tai nebūtumėte patyrusi nuostolių dėl dalies draudimo išmokos grąžinimo, dėl ko eismo įvykį sukėlusiam asmeniui nekyla pareiga atlyginti Jūsų patirtų nuostolių.

Pažymėtina, kad nors eismo įvykio metu dėl Jums nuosavybės teise priklausančios transporto priemonės vairuotojo kaltės buvo padaryta žala, tačiau žalos atlyginimas vyko civilinės atsakomybės draudimo sutarties pagrindu, dėl ko nuostolius atlyginti privalėjo ne vairuotojas, o draudikė, kuri į žalą padariusį asmenį turi ribotą reikalavimo teisę. Išimtys, kada draudikas, sumokėjęs draudimo išmoką, turi teisę reikalauti, kad sumokėtą dėl padarytos žalos sumą grąžintų atsakingas už žalos padarymą asmuo, nurodytos TPVCAPDĮ 22 straipsnyje ir tokių išimčių sąrašas yra baigtinis.

Iš Jūsų pateiktos situacijos nematyti, jog vairuotojo veiksmai patektų į TPVCAPDĮ 22 straipsnyje nurodytą baigtinį rašą, kuomet draudikė gali nukreipti regresinį reikalavimą į žalą padariusį asmenį. Tai reiškia, kad kaltasis asmuo neprivalo atlyginti nuostolių draudikei, nes jo atsakomybė apdrausta, atitinkamai jis neprivalo atlyginti nuostolių ir Jums. Minėta, kad šie nuostoliai kilo tik todėl, kad Jūs pažeidėte draudimo sutartį ir būtent sutarties pažeidimas buvo išmokėtos draudimo išmokos dalies išreikalavimo pagrindas, kadangi be šio pažeidimo nebūtų pagrindo draudikei reikalauti ir gauti išmokėtos draudimo išmokos dalį, tai draudimo išmokos dalies mokėjimo priežastis yra draudimo sutarties pažeidimas, o ne vairuotojo dėl eismo įvykio kalti neteisėti veiksmai.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt.

Dėl asmeninių konsultacijų ir teisinių paslaugų suteikimo prašome kreiptis telefonu 8 671 29151  arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA”  Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA