Baltijos šalių šimtmečiui skirtos proginės dviejų eurų monetos dizainą išrinks gyventojai | Kas vyksta Kaune

Baltijos šalių šimtmečiui skirtos proginės dviejų eurų monetos dizainą išrinks gyventojai

LB nuotr.

Vyksta Lietuvos ir kitų Baltijos šalių gyventojų balsavimas internetu: renkamas dviejų eurų monetos, skirtos Baltijos šalių šimtmečiui, projektas. Išrinkto dizaino monetą 2018 m. pradžioje išleis trijų Baltijos šalių centriniai bankai.

Bendra Baltijos šalių moneta bus pirmoji proginė eurų moneta, kurią kartu kurs trys valstybės. Šia moneta bus galima atsiskaityti visose euro zonos šalyse. Monetos nacionalinė pusė bus vienodo dizaino, skirsis tik šalies pavadinimas – Lietuva, Latvija arba Estija.

Kiekvienos šalies centrinio banko vertinimo komisija atrinko po du projektus, kurie pateikti balsuoti internetu: konkurse dalyvauja du Lietuvos, du Latvijos ir du Estijos projektai. Balsavimo metu informacija apie jų kūrėjus ir iš kurios jie šalies neskelbiama. Laimėjusio projekto kūrėjo vardas ir pavardė bus paskelbti balandžio 11 d.

Estijos, Latvijos ir Lietuvos centriniai bankai kviečia visus balsuoti už labiausiai patinkantį projektą čia. Balsavimas tęsis iki balandžio 5 d. vidurnakčio.

Trys Baltijos šalys 2018 m. švęs savo šimtmečio jubiliejus: Lietuva – vasario 16 d., Estija – vasario 24 d., Latvija – lapkričio 18 d. Nedidelės Baltijos šalys atkakliai gynė savo nepriklausomybę ir per trumpą 100 metų laikotarpį tapo laisvomis ir demokratinėmis valstybėmis.

Praėjusio amžiaus 10-ajame dešimtmetyje jos vėl atkūrė savo nepriklausomybę. Lietuva, Latvija ir Estija drąsiai gynė bendras vertybes ir dirbo kartu, kad išsaugotų nepriklausomybę, laisvę ir suverenumą. Išleidžiama dviejų eurų moneta visų euro zonos šalių gyventojams primena bendrą trijų Baltijos valstybių istoriją ir vertybes.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA