Kaune tuberkulioze sergantiems vaikams pražydo Svajonių ramunė | Kas vyksta Kaune

Kaune tuberkulioze sergantiems vaikams pražydo Svajonių ramunė

S. Tvirbuto nuotr.

Penktadienį, pasaulinės tuberkuliozės dienos proga, šalia Kauno klinikinės ligoninės, kur gydomi šia liga sergantys vaikai, surengta akcija „Baltos ramunės diena” ir atidengta menininko Merkio Žebrausko sukurta Vaikų svajonių ramunė.

30 kvadratinių metrų ploto instaliaciją menininkui padėjo kurti moksleiviai, labdaros ir paramos fondo „Saulės smiltys“ bei pilietiškai aktyvaus jaunimo organizacijos „Baltai juoda“ savanoriai.

Kauno klinikinės ligoninės direktorius Gediminas Abeciūnas, pavaduotoja Gražvydė Masiliūnienė, vyriausioji vaikų ligų koordinatorė Dalia Bučienė, fondo „Saulės smiltys“ pirmininkė Marija Dubickienė, įstaigos medikai, „Baltai juoda“ savanoriai ant Svajonių ramunės užrašė linkėjimus sergantiems vaikams, o mažieji pacientai – svajones.

Paskui „Saulės smilčių“ savanoriai vaikus vaišino savo keptais pyragais. Šis fondas kasmet tuberkuliozės dieną rengia akciją „Baltos ramunės diena“. Jos metu su savanoriais bei miesto mokyklų moksleiviais gamina šimtus popierinių ramunių. „Tokiu būdu norime atkreipti visuomenės dėmesį į sergančius šia liga vaikus“, – sakė „Saulės smilčių“ administratorė ir savanorė Lina Treigutytė. Ji su kitais savanoriais nuolat lanko sergančius vaikus ir skaidrina jų kasdienybe renginiais, žaidimais, turininga edukacine veikla.

Tuberkuliozės mastai Lietuvoje išlieka dramatiškai dideli. Pernai per metus Kauno klininėje ligoninėje tuberkuliozės diagnozė patvirtinta 31 vaikui, 16 iš jų – Kauno miesto ir rajono gyventojai. 4 sirgo atvirąja, o 3 iš jų – dar ir itin pavojinga, atsparia daugeliui vaistų tuberkulioze. Daugelis vaikų turėjo kontaktą su sergančiu atvira tuberkulioze asmeniu artimoje aplinkoje – šeimoje, kaimynystėje.

„Šiuo metu gydome net 5 vaikus sergančius atvira ligos forma, iš jų 2 ligoniai serga vaistams ypač atsparia tuberkulioze, 12 vaikų – uždara tuberkuliozės forma“, – sakė Kauno klinikinės ligoninės Vaikų ligų II skyriaus vedėja Dalia Steponavičienė.

Ji pastebi, kad vaikai susirgę tuberkulioze patiria stresą net tik dėl ilgai, kelis mėnesius trunkančio gydymo, bet ir dėl bendraamžių ir netgi kaimynų patyčių.

„Būna, kad tėvai priversti ieškoti kitos mokyklos ir net ryžtasi keisti gyvenamąją vietą, nes apie vaiko liga sužino kaimynai ir ima smerkti šeimą“, – pasakojo D.Steponavičienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA