Naujausi planai dėl alkoholio: dar daugiau ribojimų ir baudų | Kas vyksta Kaune

Naujausi planai dėl alkoholio: dar daugiau ribojimų ir baudų

delfi.lt 2017/03/23 08:07
Kas vyksta Kaune skaitytojų nuotr.

Šiuo metu rengiamas Vyriausybės nutarimo projektas, kuriuo siūloma uždrausti bet kokią alkoholinių gėrimų reklamą, dar labiau riboti jų pardavimą darbo dienomis ir savaitgaliais, padidinti esamas baudas ir įvesti naujas.

Prieš kelias savaites Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) registravo Vyriausybės nutarimo projektą, kuriame formuojama ministrų kabineto pozicija dėl daugelio su alkoholiu susijusių įstatymų.

Pavyzdžiui, siūloma pritarti „alkoholinių gėrimų visų reklamos būdų visiškam draudimui“, papildyti dabartines nuostatas, kad tokia reklama laikoma gėrimų pavadinimai etiketėse, jų paminėjimas maitinimo įstaigų valgiaraščiuose, parduotuvėse prie gėrimų esantys užrašai „Prekiaujame“, „Parduodame“ su kaina.

„Siūlytina formuluoti, kad mažmeninės prekybos vietose prekiauti alkoholiniais gėrimais draudžiama pirmadieniais – šeštadieniais iki 10 val. ir nuo 20 val., o sekmadieniais iki 10 val. ir nuo 15 val.“ – rašoma projekte.

Alkoholio prekybos laiką nuo 10 val. iki 20 val. siūloma įvesti ir viešojo maitinimo vietoms. Tiesa, numatant išimtį, kad toks draudimas nebūtų taikomas viešojo maitinimo vietose parduodamiems pilstomiems gėrimams ir tik vartoti vietoje.

Dar siūloma tobulinti ir tokį draudimą: fiziniams asmenims draudžiama gabenti ir laikyti viešose vietose, išskyrus prekybos alkoholiniais gėrimais vietas, alkoholio produktus atidengta pakuote.

„Siekiant aiškumo vietoje sąvokos „atidengta pakuotė“ vartoti sąvoką „viešai matoma pakuotė“, – rašoma dokumente.

Taip pat lieka pasiūlymas, kad alkoholinius gėrimus būtų draudžiama pirkti ir perduoti jaunesniam kaip 20 metų asmeniui. Už tokį nusižengimą būtų numatomos iki 280 Eur baudos.

Kita vertus, dėl prekybos specializuotose parduotuvėse ir tolimesnio akcizų didinimo Vyriausybei siūloma neskubėti – esą reikia pažiūrėti, kokį poveikį turės pastarasis padidinimas kovą ir inicijuoti atskirą teisėkūros iniciatyvą.

Vyriausybės nutarimo projektui pastabų turėjo skirtingos ministerijos. Pavyzdžiui, Vidaus reikalų ministerija (VRM) atkreipė dėmesį, kad šiuo metu nėra numatyta bausmė už tai, kad viešoje vietoje alkoholiniai gėrimai gabenami ir laikomi atidengtoje (taip pat ir „viešai matomoje“) pakuotėje. Taigi, už tai siūloma numatyti baudas Administracinių nusižengimų kodekse.

Be to, siūloma numatyti baudas ir už kitų draudimų nesilaikymą: banderolėmis nepažymėto alkoholio įsigijimą, alkoholinių gėrimų vartojimą, laikymą ir gabenimą atidarytose pakuotėse automobilių salonuose, alkoholio gabenimą taksi vairuotojams ne darbo metu.

VRM atstovai DELFI pripažino, kad bausmių už šiuos nusižengimus neseniai įsigaliojusiame kodekse nėra.

Be kita ko, VRM atkreipė dėmesį, kad dabar numatytos bausmės už alkoholinių gėrimų vartojimą ar turėjimą, kai tai daro jaunesni negu 18 metų asmenys yra akivaizdžiai per mažos. Baudas iki 30 Eur siūloma didinti.

Verslas yra įbaugintas

Lietuvos verslo konfederacijos prezidentas Valdas Sutkus teigė susipažinęs su ministerijų ir Vyriausybės pasiūlymais dėl alkoholio kontrolės.

V. Sutkus

„Kas, mūsų nuomone, yra negerai arba neteisinga su šituo projektu. Verslas šiuo metu yra įbaugintas, kadangi iki galo nėra aišku, kokios priemonės bus taikomos ir kokia priemonių visuma bus pasirinkta.

Aš asmeniškai neabejoju, kad alkoholio vartojimą reikia mažinti. Tačiau norėtųsi matyti priemonių sistemą, visumą, kaip ją įsivaizduoja SAM, Vyriausybė ar Seimo komitetas. Na, kad būtų galima diskutuoti. Dabar yra daug įvairių skirtingų priemonių pradedant reklamos reguliavimu, baigiant darbo laiko reguliavimu. Taigi, sunku pasakyti, kokį efektą duotų priemonių mišinys“, – sakė konfederacijos vadovas.

Verslo atstovų teigimu, laiške permainų iniciatoriams siūloma atlikti kompleksinę situacijos analizę, pamodeliuoti, koks bus jų poveikis.

„Toks reguliavimas būtų taikomas pirmą kartą. Tai yra sfera, jautri tiek ekonomiškai, tiek socialiai. Ekonomiškai jautri dėl to, kad susijusi su darbo vietomis, mokesčių surinkimu, akcizais: mažėtų darbo vietų, atitinkamai užimtumas, gyventojų pajamų mokesčiai ir kiti dalykai.

Tada įtaka šešėlinei ekonomikai – augtų, neaugtų. Galime preziumuoti, kad turbūt augtų, jei pabranginsime alkoholį arba apsunkinsime priėjimą prie jo. Kokios numatomos priemonės, ar numatomos – tų dalykų klausėme susitikimuose su ministrais, tarp jų ir finansų, vidaus reikalų. Aiškių atsakymų, kad jie turi konkrečias priemones, negavome. Gavome atsakymus, kad lyderystė šioje sferoje priklauso SAM“, – komentavo V. Sutkus.

Anot jo, neramina, kad nėra bendro valdžios požiūrio. Registruota daug įvairių įstatymo pataisų, kurios galbūt nevisiškai dera tarpusavyje, galbūt nevisai atitinka realią situaciją, kurios vargiai padės pasiekti užsibrėžtų tikslų arba jas bus per daug sudėtinga administruoti.

„Kol kas turime bendro pobūdžio susitikimus, kuriuose kalbama, kad reikia sumažinti alkoholio suvartojimą. Dėl to nesiginčijame. Na, ir tada yra daug minčių, kaip tai padaryti – riboti darbo laiką, reklamą, uždrausti prekiauti kelis šimtus metrų nuo ugdymo įstaigų ir kt. Vis dėlto nematome jokio konkretaus plano su skaičiavimais, naudos ir kaštų analizės“, – diskusijas su valdžia apibendrino pašnekovas.

Anot jo, ir patys psichiatrai, gydantys priklausomybes, sako, kad drastiškas prieinamumo ribojimas be jokių alternatyvų, be socializacijos programų, psichologinės pagalbos tiems asmenims, yra probleminis: „Čia sudėtinga problema, ji nesprendžiama kompleksiškai, o bandoma spręsti priešokiais – gal tą pabandome, tai kita“.

V. Sutkus teigė pritariantis pasiūlymui, kad alkoholiniai gėrimai būtų parduodami tik atsiskaitant mokėjimo kortelėmis. Jo nuomone tai mažintų gėrimų prieinamumą, sumažintų riziką, kad juos įsigytų nepilnamečiai.

Ministerija įžvelgia pozityvių dalykų

Sveikatos apsaugos ministerijo Aurelijaus Verygos patarėja Lina Šriubėnė atkreipė dėmesį, kad pasiūlytų priemonių būtinybę supranta ir remia asocijuotos verslo struktūros. Esą tai yra rimtas ženklas, kad verslas nori prisidėti prie visuomenės sveikatos problemų sprendimo.

A. Veryga

„Šis Seimas jau priėmė sprendimą dėl alkoholinių gėrimų akcizo padidinimo. Vyriausybė baigia derinti išvadas dėl alkoholio kontrolę reglamentuojančių įstatymo projektų. Kai kurias priemones, kurioms nereikia specialaus pasirengimo, SAM siūlo pritarti ir priimti nedelsiant.

Tarp tokių priemonių paminėtinos alkoholio įsigijimo amžiaus didinimas iki 20 metų, alkoholio pardavimo laiko sutrumpinimas.

Siūloma pritarti ir kitoms priemonėms, kurios spręstų alkoholio vartojimą švenčių metu ir įpareigotų tikrinti asmens dokumentus asmenims iki 25 metų. Alkoholio reklamos draudimui siūloma pritarti nuo kitų metų, lygiagrečiai sprendžiant socialinės reklamos skatinimą“, – komentavo patarėja.

Jos teigimu, siekiama užtikrinti kuo platesnį susitarimą su verslu, prekybos įmonių atstovais, nevyriausybinėmis organizacijomis tam, kad priimtos ir planuojamos priemonės būtų tvarios, skaidrios, tinkamai suplanuotos ir nediskriminuojančios. Esą šiuo metu verslo pasiūlymai svarstomi.

„Bus atsižvelgta į Lietuvos prekybos įmonių asociacijos siūlymą numatyti griežtesnes kontrolės priemones naktiniams klubams, kuriuose iki šiol nėra atsakingai tikrinami žmonių, kuriems parduodami alkoholiniai gėrimai, dokumentai.

Vietos bendruomenių asociacijų ir kai kurių kitų grupių yra siūloma svarstyti galimybę įvesti ribojimą, kad už alkoholinius gėrimus atsiskaityti būtų galima tik mokėjimo kortelėmis, tačiau dėl šio sprendimo kol kas sprendimo nėra.

Suprantame, kad kai kurie įstatymų pakeitimai reikalautų iš verslo investicijų, todėl specializuotų parduotuvių steigimo, prekybos internetu klausimas, siūlymas nustatyti minimalų atstumą, draudžiantį prekiauti alkoholiu prie mokyklų, licencijavimo klausimai bus sprendžiami detaliai juos aptariant su prekybos verslo atstovais“, – tikino L. Šriubėnė.

Jos teigimu, SAM ir ateityje alkoholio vartojimo mažinimo klausimus svarstys, į sprendimų priėmimo procesą įtrauks visus socialiai atsakingus partnerius.

„Todėl siekiame, kad dėl ilgalaikio alkoholio vartojimo mažinimo būtų pasirašytas savotiškas nacionalinis susitarimas, kuriame būtų įtvirtinti pagrindiniai alkoholio kontrolės tikslai. Kaip jau minėta, tikimasi, kad šios naujovės padės spręsti alkoholio vartojimo problemą ir sumažins daugelį socialinių problemų šalyje“, – vylėsi patarėja.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA