Pritarus ministerijai, realu, kad 2018-aisiais atgimtų vienintelis rajono baseinas Mastaičiuose | Kas vyksta Kaune

Pritarus ministerijai, realu, kad 2018-aisiais atgimtų vienintelis rajono baseinas Mastaičiuose

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Kaune lankėsi švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė, popiet ji užsuko į Mastaičius, kur apžiūrėjo Kauno kolegijai priklausantį baseiną.

Kartu su Kauno rajono meru Valerijumi Makūnu ji diskutavo apie baseino perdavimą rajono savivaldybei bei galimybes šalia esančiame sklype statyti pradinę mokyklą.

Sprendimas, kaip teigė ministrė, aiškės kitą savaitę, o iki tol žvilgtelkime, kokia 19-tus metus eksploatuojamo baseino nūdiena ir kokie pokyčiai lauktų perdavus jį savivaldybei.

Švietimo ministrė J. Petrauskienė apsilankė Kauno rajone

Nei karto nerenovuotas

Nuo 1998 m. veikiantis baseinas visad priklausė švietimo įstaigoms: Kauno žemės ūkio technikumui, 2003 m. perėjo Kauno kolegijai ir nei karto nebuvo kapitaliai neremontuotas. Tiesa, prieš penkmetį sutvarkyta pastato išorė, pakeisti langai, apšiltintas stogas, sutvarkyta ventiliacija ir katilinė. „Šie darbai išsaugojo pastatą, jei ne jie – dabar stovėtume prie pastato griuvėsių.  2-3 m. laikotarpiu pačiam baseinui reikalingas kapitalinis remontas”, – teigė baseino vedėjas Algirdas Statkevičius.

Jo manymu, renovacijai reiktų apie 1,2 mln. eurų, būtina atnaujinti baseino vonią, dušus, saunas, vamzdynus.

Aktyviai lankomas vaikų

Siekiantis 25 metrų ilgį ir turintis šešis plaukimo takus baseinas šiandien, kaip pasakoja darbuotojai, gan aktyviai lankomas, per dieną užsuka apie 160 žmonių, o savaitgaliais renkasi šimtai. Itin aktyviai plaukti baseine mokomi rajono trečiokai, apie 400-500 vaikų, gaunantys po 18 plaukimo pamokų, esą po mokyklos į baseiną jie skuba konvejeriu. Tam tikromis valandomis nemokamai baseiną lanko Kauno kolegijos studentai.

„Po Rūtos Meilutytės pergalių, per pastaruosius trejus metus Kaune išpopuliarėjo plaukimas, beveik visi miesto baseinai imti renovuoti. Aplink Mastaičių baseiną yra 16 mokyklų, gimnazijų, darželių, plaukti išmokti būtina visiems, o ir pramoga gera. Visi suinteresuoti naudotis kokybiškomis paslaugomis, renovacija būtina”, – pažymėjo A. Stakevičius ir pridūrė, kad su „Girstučio” baseinu konkuruoti negalima, nes pastarasis dvigubai ilgesnis, yra 50 m, turi 8 plaukimo takus, kitą baseiną, vonias, saunas, pramogų kompleksą, vaikų zoną ir kt. „Lygintis negalime ir dėl dotacijų skirtumo”, – pažymėjo A. Statkevičius.

Beje, šiuo metu Kauno rajone veikia vienintelis Kauno kolegijos plaukimo baseinas, o mieste jų net šeši:  Dainavos, Vilijos, Šilainių, Kauno sporto mokyklos „Startas“ baseinas Miško gatvėje, LSU baseinas ir „Girstučio” baseinas.

Švietimo ministrė J. Petrauskienė apsilankė Kauno rajone

Ministrė: svarbu bendradarbiauti

Ketvirtadienį Mastaičių baseiną apžiūrėjusi Švietimo ir mokslo ministrė J. Petrauskienė portalui „Kas vyksta Kaune” atskleidė, kad ministerijos pozicija dėl baseino turėtų paaiškėti kitą savaitę.

„Atvykau susipažinti su situacija, o sprendimo vertėtų tikėtis kitą savaitę. Linkiu visiems susitarti, rasti bendrus sprendimus, svarbiausia, kad Kauno rajono bendruomenei būtų gerai”, – komentavo J. Petrauskienė.

Pirmiausiai spręs kolegijos taryba

Baseino savininką – Kauno kolegiją atstovaujantis kolegijos direktorius dr. Mindaugas Misiūnas teigė, kad ministerijos pozicija svarbi, rajono savivaldybė jau išreiškė pritarimą. Po ministerijos pozicijos išsakymo, sprendimą dėl baseino ateities priims Kauno kolegijos taryba.

„Atsižvelgsime į ministerijos poziciją, tačiau galutinį sprendimą priims kolegijos taryba, baseinas valdomas patikėjimo teise. Jis neužleistas, už tai reikia padėkoti baseino vedėjui A. Statkevičiui. Beje, šis baseinas nuo miesto baseinų skiriasi, nes dotuojamas minimaliai, o pati kolegija skiria apie 25 tūkst. eurų per metus. Už juos vykdomi higienos, priežiūros darbai ir kt. Vanduo ir oras šiame baseine-geriausi Kaune”, – tikino dr. M. Misiūnas.

Reali atnaujinimo data – 2018-ieji

Kauno kolegijai priėmus sprendimą baseiną perduoti rajono savivaldybei, anot Kauno rajono mero V. Makūno, į pastatą būtų perkelta sporto mokyklos administracija, vyktų sportinio meistriškumo kėlimo kursai, toliau aktyviai plaukti mokomi vaikai, stengiamasi pritraukti trenerius darbuotis.

„Baseinas dirbtų ištisus metus, teiktų paslaugas visai bendruomenei, būtų ir spa procedūrų zona. Reikėtų jį modernizuoti, manau, savivaldybė pajėgi ieškoti tam lėšų iš kitų šaltinių. Pagrindinis tikslas – Mastaičiuose nėra vaikų darželio, o pradinė mokykla glaudžiasi nuomojamose patalpose Policijos mokykloje, tad prie baseino projektuotume priestatą darželiui ir pradinei mokyklai, juolab, kad šalia daugiau kaip 2 hektarai erdvės. Baseinas virstų moderniu daugiafunkciu centru”, – ateities perspektyvas dėstė V. Makūnas.

Anot mero, jei ministrė baseino perdavimo idėjai pritars, artimiausiu metu bus teikiamas klausimas Vyriausybei dėl turto perdavimo. „Perėmus baseiną galėtume ruošti techninius dokumentus projektui, ieškoti lėšų ir pradėti įgyvendinti projektą. Manome, kad 2018-2019 mokslo metais realu, kad baseinas lankytojus pasitiks visiškai atnaujintas”, – kalbėjo V. Makūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA