Aptiko slaptą nuotekų išleistuvą į Nemuną: gamtai padaryta žala gali siekti milijonus | Kas vyksta Kaune

Aptiko slaptą nuotekų išleistuvą į Nemuną: gamtai padaryta žala gali siekti milijonus

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno apygardos prokuratūroje pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl įtartų šiurkščių aplinkosaugos pažeidimų. Tyrimas pradėtas Aplinkos ministerijos ir jos pavaldžių institucijų specialistams gavus informaciją, kad bendrovė „Kauno vandenys“ galimai dalį neišvalytų nuotekų išleidžia į Nemuną ir apie tai informavus prokuratūrą.

Pirminio informacijos patikrinimo metu kovo 21 dieną, dalyvaujant ir policijos pareigūnams, paaiškėjo, kad Aplinkos ministerijos specialistų įtarimai pasitvirtino. Bendrovės „Kauno vandenys“ teritorijoje rastas techninėje dokumentacijoje nepažymėtas slaptas nuotekų išleistuvas, kuriuo dalis neišvalytų nuotekų žemiau mėginių ėmimo vietos buvo išleidžiamos į jau išvalytas nuotekas ir patekdavo tiesiai į Nemuną. Tai patvirtina aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūnų surinkti įrodymai vietoje ir atlikti pirmieji mėginių tyrimai. Kai kuriuose mėginiuose nustatytas bendrojo fosforo kiekis viršija nuotekų išleidimui taikomą leistiną normą beveik 40 kartų, o lyginant su upėje leistina koncentracija išleidime nustatyta koncentracija ribas viršija beveik 400 kartų.

Kauno apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl gamtos apsaugos taisyklių pažeidimo pagal Baudžiamojo kodekso 270 str. 2 d.

Pasak Kauno apygardos prokuratūros vyriausiojo prokuroro Dariaus Valkavičiaus, prokurorų ir policijos pareigūnų, atliekančių šį tyrimą, uždavinys – nustatyti visus asmenis, prisidėjusius prie įžūlaus gamtos teršimo. „Jau iš dabar surinktos informacijos aišku, kad tai buvo sistemingas nevalytų nuotekų išleidimas į Nemuną, iš anksto suplanuotas ir technologiškai įvykdytas“, – sakė Kauno apygardos prokuratūros vadovas.

„Man, kaip aplinkosaugininkui, faktas apie tokio masto pažeidimą yra be galo skaudus. Akivaizdu, kad tai ne vienetinis nuotekų išleidimo atvejis, o suplanuota, technologiškai suprojektuota ir galimai ilgą laiką veikianti nevalytų nuotekų išleidimo sistema, todėl žala aplinkai gali siekti septynženklį skaičių“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Navickas.

Šiuo metu atliekami papildomi nuotekų koncentracijos tyrimai. Gavus reikiamus duomenis bus skaičiuojama gamtai padaryta žala. Aplinkos ministerija ir toliau tęs bendradarbiavimą su ikiteisminiam tyrimui vadovaujančia Kauno apygardos prokuratūra.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA