Pasitelkę unikalų gydymą, Kauno medikai išgelbėjo dizainerio E. Unguraičio gyvybę | Kas vyksta Kaune

Pasitelkę unikalų gydymą, Kauno medikai išgelbėjo dizainerio E. Unguraičio gyvybę

R. Tenio nuotr.

Ketvirtadienį Kauno klinikose pristatytas unikalus onkologinės ligos mielomos gydymo metodas – autologinė kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacija, pacientui, kuriam buvo taikomas hemodializės metodas. Tai padėjo žinomam stiklo dizaineriui, karikatūristui Edmundui Unguraičiui (53 m.) išgelbėti gyvybę.

Mėgo keliauti po pasaulį, dabar kas antrą dieną – dializės po 4 val.

Žinomas stiklo dizaineris E. Unguraitis pasakojo iš pradžių netikėjęs rimta diagnoze: „Iki galo netiki, kad gali taip būti, kad rimtai sergi. Nebuvau dažnas ligoninių pacientas. Sužinojęs reagavau ne taip dramatiškai, kaip rodo per filmus, kai nuo stogo šoka ar pan., bet nieko džiaugsmingo juk ši žinia neatnešė. Tačiau tai nebuvo nuosprendis, kad už pusmečio šermenys. Tikėjau, kad išsikapstysiu, blogų minčių nei per sprindį neprisileidau. Nors susirgus viskas ir apsivertė aukštyn kojom. Savaitę paašarojome su šeima, o paskui psichologiškai gerai nusiteikiau ir pirmyn gydytis. Ačiū medikams už profesionalų darbą”, – kalbėjo E. Unguraitis.

Edmundas Unguraitis papasakojo apie patirtus išgyvenimus

Beje, vyras dar metai prieš ligą pakeitė gyvenimo būdą: atsisakė nemielų darbų, pasiliko tik tuos, kurie malonūs širdžiai, keliavo po pasaulį, mėgavosi gyvenimu. „Pasidžiaugiau tik metus”, – komentavo E. Unguraitis.

Vyras nuo onkologinės ligos mielomos buvo gydomas 8 mėnesius, dar pusmetį atsikūrinės organizmas, šiuo metu jam kas antrą dieną vykdomos dializės Kauno klinikose, procedūros trunka po 4 valandas. Pasikeitė maistas: cukraus, bulvių, baltų miltų – nei į burną. „Viskas būtų super, jei ne ta dializė kas antrą dieną, štai ir dabar į ją skubu. O anksčiau buvau pratęs trankytis po pasaulį… Gydytojai sako, kad gali tekti visą gyvenimą taip gyventi, išeitis – sėkminga inkstų transplantacija”, – viltingai kalbėjo E. Unguraitis.

Vyras pokalbio metu ne kartą išsakė, jog tikisi, kad istorija baigsis sėkmingai – ateityje jam pavyks atlikti inkstų persodinimo operaciją, nors medikai teikia ne itin didelę tikimybę, tačiau svarbiausia – tiki.

Kaip spaudos konferencijos metu pažymėjo Nefrologijos klinikos vadovė prof. Inga Bumblytė, mielomos atveju apie 50 procentų pacientų pažeidžiami inkstai, o E. Unguraičio atveju yra sunkiausias pažeidimas: inkstai nustojo visai dirbti, tad gelbėjant jo gyvybę pradėta taikyti dializė.

„Tolesnis mielomos paciento gydymo etapas, jei inkstai po kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijos neatsistatys, bus vykdoma inkstų transplantacija, beje, Kauno klinikose atliekama nuo 2000 m. Tokį metodą taiko JAV profesionalai, gydantys mielomą, – aiškino prof. I. Bumblytė.

Kaip ir prieš ligą, jos metu, taip ir dabar – vyras gyvena aktyvų gyvenimą: „Sergant dirbau, naudojausi kompiuteriu, telefonu, rengiau karikatūrų parodą, kurią pristatysiu balandžio 1 d., taip ir dabar – pilnai grįžau į darbus, kitos išeities net nesvarstau”, – dėstė vyras.

Liga užklupo netikėtai

E. Unguraitis mena, kad liga pradėjo reikštis paprastais simptomais: 2016-ųjų liepą atsirado keistas skonis burnoje, jautėsi silpnumas, nuolatinis nuovargis. „Pastebėjau, jog atlikdamas tuos pačius veiksmus užtrunku ilgiau – vėliau atvažiuoju į darbą, eidamas su draugais atsilieku nuo grupės, tapo sunku važiuoti dviračiu“, – pasakojo E. Unguraitis.

Lemtinga buvo viena liepos 24-oji, kai po pusryčių blogai pasijuto ir atsigulė pailsėti, kreipėsi į medikus ir vakare jam atlikta pirmoji dializės procedūra. Medikai pastebėjo pakitusį kreatinino lygį kraujyje, atlikta echoskopija, kiti tyrimai.

Galiausiai nustatyta diagnozė – onkologinė liga mieloma.

Edmundas Unguraitis papasakojo apie patirtus išgyvenimus

Išskirtinis atvejis

Kauno klinikų Onkologijos ir hematologijos klinikos Hematologijos skyriaus vadovas doc. Rolandas Gerbutavičius teigia, jog žinomo kauniečio gydymas – išskirtinis, tokios būklės pacientui taikytas pirmą kartą, mat transplantacija taikyta su hemodializės metodu.

Jam taikyta autologinė kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacija, kuri ypač svarbi sergančiųjų mielomine liga, limfoma ir kai kurių solidinių navikų modernaus gydymo sudedamoji dalis. Ją taikant daugumai pacientų pavyksta pasiekti ilgai trunkančią ligos remisiją (sumažėjimą). Beje, ši transplantacija Kaune atliekama nuo 2015 m. ir atlikta 27 pacientams.

Edmundas Unguraitis papasakojo apie patirtus išgyvenimus

„Šiam pacientui buvo taikomi intensyvūs chemoterapijos kursai ir biologinė terapija, todėl ligą pavyko sustabdyti. Tačiau siekiant įveikti vėžį, nutarėme atlikti autologinę kamieninių kraujodaros ląstelių transplantaciją, nors pacientui buvo taikomos dializės. Šio tipo transplantaciją Kaune atlikome padedant daugiadalykei komandai – gydyme dalyvavo ir nefrologai, ir hematologai“, – aiškino doc. R. Gerbutavičius.

Jis pažymėjo, kad gydant mielomą, dar prieš 20 m. įrodytas šio gydymo metodo pranašumas, lyginant su įprastine chemoterapija. Šis gydymo būdas nuolat auga.

Onkologijos ir hematologijos klinikos gydytojas Domas Vaitiekus prisimena, kad nusprendus atlikti šią transplantaciją, privalėta užtikrinti hemodializių tęstinumą ir būtinai izoliuoti E. Unguraitį potransplantaciniu laikotarpiu, nes bet kokia infekcinė komplikacija jam galėjo būti mirtina.

„Kaunas žengia į priekį”

Po aštuonių mėnesių gydymo, Kauno medikai tikisi, kad tokiu būdu pasieks ilgai trunkantį ligos atsitraukimą, tuo neabejoja ir hematologui ir kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijos specialistui, prof. Dietger Niederwieser iš Leipcigo universitetinės ligoninės Onkologijos ir hematologijos klinikos.

Būtent jam vadovaujant, autologinė kamieninių kraujodaros ląstelių transplantacijos programa Kauno klinikose pradėta ir vystoma.

Jis į pokalbį Kaune vykusioje spaudos konferencijoje įsijungė skaipu ir turėjo pastebėjimų Kauno medikams:

„Kaunui tai svarbus žingsnis, 27 transplantacijos – didelis pasiekimas. Svarbu bendradarbiauti skirtingų šalių medikams. Kaunas žengia į priekį”, – teigė prof. D. Niederwieser.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA