Senasis Kaunas: kreipimasis dėl aukojimo | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: kreipimasis dėl aukojimo

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Kovo 16-ąją 1936-ais metais „Lietuvos žinios“ kreipėsi į Kauno gyventojus.

„Šį pavasarį Kauną ištikusi potvynio nelaimė savo smarkumu, tvarumu ir pasėkų skaudumu praneša visas tas, kurias Laikinajai Sostinei iki šiolei teko patirti. Vandens horizontas jau kelinta diena vis pakilęs iki negirdėto lygio. Penkiasdešimt su viršum gatvių beveik ištisai apsemta ištvinusio Nemuno vandenų. Apie aštuoni šimtai pastatų, jų tarpe beveik pusšešto šimto gyvenamųjų namų, plūduriuoja vandenyje. Keli tūkstančiai žmonių, jų tarpe nemaža vaikų, senelių ir paliegėlių, yra netekę savos pastogės. Daugelis iš jų yra likę be valgio, be apdaro ir be pragyvenimo galimumų, nes yra atskirti nuo savo paprastų egzistencijos šaltinių, dirbtuvių ir fabrikų, kurie daugeliu atvejų irgi yra smarkiai nukentėję nuo potvynio.

Miesto vadovybė, ant kurios iki šiolei sunkiausiai gulė nuo potvynio gelbėjimo ir nukentėjusiųjų šelpimo akcijos našta, yra priėjusi išvadą, kad šiuo metu nieko kito negalima padaryti, kaip tik pasirūpinti kiek galima daugiau padėti nukentėjusiesiems. Nelaimė yra gaivališko pobūdžio ir, nežiūrint visų iki šiolei pavartotų priemonių, jų tarpe ir su dideliu pasišventimu ir pavojumi gyvybei mūsų pionierių vykdyto susigrūdusių ledų sprogdinimo, gali ilgesnį laiką užtrukti. Miesto vadovybė, padėti įgyvendyti sumanymams nukentėjusiems sušelpti, iš savo tarpo yra išrinkusi aštuonių narių komisiją, į kurią kooptuota ir eilė organizacijų atstovų ir visuomenės veikėjų. Komisija yra numačiusi plačią akciją nukentėjusiesiems šelpti, kuri apima tokias įvairias sritis, kaip nukentėjusiųjų aprūpinimas butais, medicinos priežiūra, vaikų globa ir t.t. Visų tų nepaprastos gamtos nelaimės sukeltų priemonių įgyvendinimas reikalauja ir nepaprastų lėšų. Čia administracijos paskirtų pašalpų toli gražu nepakaks. Todėl komisija yra sumaniusi surengti viešą rinkliavą dėžutėmis, be to, įsteigti Darbo Rūmų patalpose (Laisvės al. 28, tel 27-18) aukų centrą, kur kasdien bus dežuruojama nuo 9 iki 19 val. ir kur bus priimamos aukos natūra – maistu, apdaru ir t.t.

Kauno visuomenė, kuri jau nekartą, įvairiems negandams ir nelaimėms ištikus, yra parodžiusi savo gerą širdį ir dosnumą, prašoma ir šį kartą su savo paprastu aukingumu atsiliepti į šį atsišaukimą. Tam progos bus sutelkta per vienkartinę sekmadienio rinkliavą ir per nuolatinę aukų mezliavą, kuri bus vykdoma Darbo Rūmų patalpose. Reikalas gyvas ir svarbus. Sąlygos, į kurias, netekę pastogės, valgio ir darbo, nuo potvynio nukentėjusieji yra atsikūrę, yra itin sunkios. “

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA