Daugiabučio gyventojai savaitę skendo fekalijose: atsakomybės kratosi visi | Kas vyksta Kaune

Daugiabučio gyventojai savaitę skendo fekalijose: atsakomybės kratosi visi

Gyventojų nuotr.

Į portalo „Kas vyksta Kaune” redakciją kreipėsi kauniečiai, gyvenantys viename Dainavos daugiabutyje. Jie nepatenkinti namo administratorius veikla po kanalizacijos vamzdžio avarijos namo rūsyje. Gyventojų manymu, nebuvo tinkamai sureaguota ir sutvarkyti avarijos padariniai, tad apie savaitę kentę dvoką ir apsemtus sandėliukus – jie iniciatyvos ėmėsi patys.

Užliejo rūsį nuotekomis

A. Ramanausko – Vanago gatvėje nr. 1 esančio daugiabučio pirmosios laiptinės gyventojai pasakojo, kad naktį iš kovo 5 d. į kovo 6 d. name įvyko kanalizacijos avarija – rūsyje trūko magistralinis vamzdis ir nuotekomis (fekalijos, atliekos, maisto likučiai) buvo užlieti 1-osios laiptinės sandėliukai, problema lietė 15-os butų savininkus.

Gyventojai išmatavo, kad išsiliejęs turinys sandėliuke, kur įvyko avarija, pasiekė 20 cm aukštį, bendrose rūsio patalpose buvo apsemta 10-15 cm.

Smarvė apie savaitę sklido į visus butus, kai kuriems gyventojams, tarp jų ir mažamečiams, nuo tvaiko sunegalavo sveikata: svaigo ir skaudėjo galvą, pykino, sumažėjo sąmoningumas, dingo apetitas. Dalis gyventojų laikinai apsistojo pas giminaičius.

Gyventojai pasakojo, kad apie įvykį, daugiabutį administruojančios įmonės UAB „Būsto valda” avarinei tarnybai buvo pranešta kovo 6 d. apie 9:30 val., tačiau ji iškart neatvyko. Nesureagavus darkart pranešta 12:25 val., skubinta ir po dešimt minučių, nes fekalijos nevaldomai veržėsi į rūsį. Tuomet tekantį vamzdį pristabdyti bandė vienas namo gyventojas.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ susisiekė su „Būsto valda“ direktoriumi Šarūnu Eidintu, jis apgailestavo dėl gyventojų patirtų nepatogumų ir teigė, kad darbuotojai į įvykį išvyko nedelsiant: „Į įvykusią nuotekų sistemos avariją „Būsto valda” padariniams likviduoti nedelsiant išsiuntė savo avarinę tarnybą”, – teigė jis.

Beje, jis pridūrė, avarinės tarnybos atvykimo į vietą laikas priklauso nuo avarijų srauto visame mieste, tačiau įprastai jie atvyksta per 0,5 – 2 valandas.

Pasitelkė ir „Kauno vandenis“

Gyventojai pasakojo, kad „Būsto valdos“ darbuotojai atvyko 14:08 val., apžiūrėjo rūsį bei atsakė, kad tai UAB „Kauno vandenys“ sukelta problema ir informavo bendrovę telefonu.

Anot „Būsto valdos“, atvykę avarinės tarnybos specialistai atidarė lauko šulinius ir nustatė, kad nuotekų užsikimšimas įvyko ne namo, bet miesto kanalizacijos trasose, kurias valdo ir prižiūri „Kauno vandenys“. „Mūsų darbuotojai apie šį faktą iškart informavo „Kauno vandenis“ ir paragino kuo skubiau imtis visų reikiamų veiksmų įvykio padariniams likviduoti”, – aiškino Š. Eidintas.

„Kauno vandenys “ portalą „Kas vyksta Kaune“ patikino, kad minėtu adresu kovo 6 d. 14:10 val. bendrovė „Kauno vandenys“ iš bendrovės „Būsto valda“ gavo pranešimą dėl daugiabučio namo rūsio užliejimo.

„Atvykus į vietą, rasta pasitvenkusi buitinių nuotekų linija, kuri hidrodinaminės automašinos pagalba buvo išvalyta”, – teigė UAB ,,Kauno vandenys“ avarinės tarnybos viršininkas Rimas Stunžėnas.

„Kauno vandenys”: tai gyventojų arba namo administratorių problema

UAB ,, Kauno vandenys“ avarinės tarnybos viršininkas Rimas Stunžėnas portalą „Kas vyksta Kaune“ informavo, kad bendrovė yra atsakinga už magistralinius vandentiekio ir nuotekų tinklus bei juose įvykstančius gedimus iki nuosavų ar daugiabučių namų.

Jo teigimu, įvykus nenumatytiems atvejams pastatų viduje, problemas turi spręsti ir gedimus šalinti patys gyventojai arba paskirtas namo administratorius.

Dėl avarijų kaltina vieni kitus

Namo gyventojai pasakojo, kad istorija tuo nesibaigė – į pavakarę avarija pasikartojo, o „Būsto valdos“ darbuotojai pasirodė apie 22 val., sutvirtino vamzdžius.

Namą administruojanti bendrovė komentavo, kad antra avarija įvyko ne dėl jų kaltės: „Dėl miesto kanalizacijos trasų užsikimšimo nukentėjo ir mūsų administruojamo daugiabučio vamzdynas. Dėl susidariusio slėgio avarija įvyko ir namo kanalizacijos vamzdyne. Į įvykio vietą pakartotinai buvo išsiųsta „Būsto valda” avarinė tarnyba, kuri ėmėsi šalinti avarijos priežastis – vamzdyno remonto darbai buvo galutinai baigti antradienio rytą”, – aiškino Š. Eidintas.

„Kauno vandenų“ atstovo R. Stunžėno teigimu, ir pirma ir antra avarija įvyko ne dėl „Kauno vandenų“ kaltės: „Abi avarijos kilo ne dėl „Kauno vandenų” bendrovės kaltės, o dėl nesandaraus pastato rūsyje esančio vamzdyno. Informuoju, kad pakartotinai gavus pranešimą dėl rūsio užliejimo ir nuvykus į vietą paaiškėjo, kad buitinių nuotekų lauko tinklai neužsikimšę ir veikė gerai, todėl problema buvo pačio namo viduje”, – teigė R. Stunžėnas.

Jis pažymėjo, kad esant tvarkingam, sandariam pastato vidaus vamzdynui, rūsio patalpų užliejimas yra negalimas.

Netvarkomi padariniai dvokė savaitę

Gyventojai patikino, kad avarijos vamzdžiai galutiniai sutvarkyti kovo 7 d. apie 10-11 val., tuomet administruojanti įmonė išbarstė ir kanalizacijos bakterijų miltelius, tačiau avarijos padariniai liko nuo pirmadienio iki penktadienio: rūsys dvokė ir telkšojo išsiliejęs turinys.

„Namo administratorius turėjo ir avarijos padarinius pašalinti, keliolika kartų raginome „Būsto valdos“ vadybininką Ramūną Ramoną. Problema abejingume, baisiau negu baisu. Nusibodo tokie dalykai, neveiksnumas darbuose, dokumentų nepateikimas ir kt.”, – piktinosi namo gyventojai.

Patirta ir materialinių nuostolių: sandėliuko, kuriame įvyko avarija, savininkas pasakojo, kad jo patalpoje buvo užsemta iki 20 cm. Vyras šiame sandėliuke laikė įvairius daiktus: el. įrankius, dviračius, baldus, drabužius, kurie sugadinti, patirta žala – 700 eurų.

Tiesa, kai kurie gyventojai nukentėjo mažiau, mat prieš 7 m. įvykus panašiai avarijai jie pasiaukštino rūsius, tad jų neužpylė.

Gyventojai patys organizavo nuotekų tvarkymą

Daugiabučio gyventojai su „Būsto valdos“ vadybininku R. Ramonu ir rangovu kovo 10 d. planavo susitikimą, kuriame siekė aptarti padarinių pašalinimą, tačiau susitikimas neįvyko. Anot gyventojų, „Būsto valda“ keturias dienas ieškojo kompanijos, kuri galėtų atlikti rūsio valymą. „Gyventojai sulaukė iš rangovo atsakymo, kad darbus atlikti jis gali tik kovo 11 d. arba kovo 18 d. Neapsikentę siaubingo dvoko, mes savo lėšomis kovo 10 d. užsakėme valymo paslaugas, tądien jos utilizuotos”, – pasakojo daugiabutyje gyvenantis vyras.

Gyventojai akcentavo, kad tokių avarijų pasekmes administratorius privalo likviduoti per 48 val., bet nesulaukta ištisas penkias dienas. „Niekaip nesuprantame, kaip įmonė daugiau nei 20 m. teikianti administravimo ir priežiūros darbus – neturi realios sistemos kaip veikti konkrečiu atveju. Nesinori tikėti, kad tai yra pirmas toks atvejis įmonės gyvavimo istorijoje, nes A. Ramanusko-Vanago g. nr. 1 laiptinės rūsio patalpose nuotekų sistemos gedimai su panašiais padariniais pasikartoją nebe pirmą kartą”, – papildydami vienas kitą kalbėjo gyventojai.

„Būsto valdos“ dirketorius Š. Eidintas teigė, kad ieškojo valymo paslaugų teikėjo, kuris žadėjo darbus atlikti tą pačią dieną. „Deja, nors ir įsipareigojęs, šis tiekėjas neatvyko ir dėl to gyventojai bei mes patekome į nepatogią padėtį. Atsiprašome gyventojų dėl tokio nesusipratimo”, – komentavo „Būsto valdos“ direktorius Š. Eidintas.

Jis teigė, kad skubiai surado kitą valymo paslaugų teikėją, kuris įsipareigojo patalpas išvalyti šeštadienį.

„Tiesa, gyventojas, kurio sandėliuke įvyko avarija, nuotekų valymo įmonę anksčiau išsikvietė pats. Kadangi ši galėjo atvykti anksčiau, su gyventoju sutarėme, kad atšaukiame mūsų iškviestą įmonę. Gyventojas už valymo paslaugas įmonei sumokėjo pats, tačiau „Būsto valda“ atlygins jo patirtas išlaidas”, – teigė Š. Eidintas.

Kreipėsi į instancijas

Praėjus savaitei po avarijos, gyventojai kovo 13 d. kreipėsi į institucijas raštiškai: išsiuntė skundą Kauno miesto savivaldybės Sveikatos apsaugos skyriui bei Kauno miesto savivaldybės mero pavaduotojui Povilui Mačiuliui bei savivaldybės Viešosios tvarkos skyrių.

Šiuo metu gyventojai laukia, kaip istorija rutuliosis toliau.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA