Kova su interneto komentatoriais: prisišnekėję kauniečiai dar gali išvengti baudžiamosios atsakomybės | Kas vyksta Kaune

Kova su interneto komentatoriais: prisišnekėję kauniečiai dar gali išvengti baudžiamosios atsakomybės

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Po visą Lietuvą sukrėtusios plungiškės dingimo istorijos pareigūnai darbo turi ne tik su įtariamaisiais jos byloje, bet ir su žmonėmis, internete drąsiai diskutuojančiais apie įtariamus asmenis ir galimai kurstančiais nesantaiką prieš kitų tautybių žmones.

Dar sekmadienį pareigūnai perspėjo, jog aktyviai stebi viešąją erdvę, analizuoja po tekstais apie tai, jog I. Strazdauskaitės nužudymu įtariami romų tautybės asmenys, rašomus komentarus bei pasisakymus socialiniuose tinkluose. Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis antradienį patvirtino, jog įtarimai kol kas niekam nepareikšti, tačiau policija aktyviai renka informaciją.

Akiratyje – kelios dešimtys komentarų

Apie tai, už kokius komentarus žmonės gali sulaukti baudžiamosios atsakomybės, antradienio „Žinių radijo“ laidoje „Aktualusis interviu“ pasakojo ir Kauno Kriminalinės policijos Nusikaltimų nuosavybei tyrimo valdybos viršininkas Danas Tamkevičius.

D. Tamkevičiaus teigimu, kol kas į pareigūnų akiratį pateko kelios dešimtys komentarų, kuriuose žmonės grasino romų tautybės asmenims ir iš jų tyčiojosi.

„Dėl kelių dešimčių komentarų, dėl to, kad žmonės pradėjo reikštis, grasinti susidorojimu su romų tautybės asmenimis, viešai tyčiojosi iš jų. Dėl to pradėtas ikiteisminis tyrimas pagal 170 straipsnio 2 ir 3 dalis, tai yra, dėl tyčiojimosi ir kurstymo smurtauti“, – laidoje „Aktualus interviu“ teigė jis.

Pasak pareigūno, komentarų bei pasisakymų socialiniuose tinkluose dabar pastebima mažiau, nei vos pasklidus žiniai apie įtariamųjų tautybę – tikėtina, jog patys žmonės nurimo ir nusprendė besikarščiuojant rašytas nuomones ištrinti. Tiesa, policiją domina ne tokie atvejai, o besikartojantys ir netrinami pasisakymai.

Pasikarščiavę, bet tą supratę – nedomina

„Pas mus daugiausiai fiksuota socialiniame tinkle, feisbuke, pasisakymų, kur trina tik patys (žmonės, red.) Kaip mes supratome, kai kurie pasisakė pernelyg karštai sureagavę, paskui gal suprato, ką daro, ir naikino tuos komentarus“, – pasakojo D. Tamkevičius. Tuo tarpu po žiniasklaidos skelbtomis naujienomis komentarus prižiūri pačios žiniasklaidos priemonės – jos ten atsirandančius diskriminuojančius komentarus dažniausiai ištrina gavę skaitytojų perspėjimus, jog komentarai gali būti netinkami.

Tuo tarpu laidoje taip pat kalbėjęs Seimo aukštųjų technologijų, inovacijų ir skaitmeninės ekonomikos pakomitečio pirmininkas Tadas Langaitis tvirtino, jog būtina kalbėti apie neapykantą kurstančių pasisakymų grėsmes, nes tai gali pasibaigti nelaime. Tiesa, jis pasidalino informacija apie veiksmus, kurių ėmėsi Vokietijos valdantieji, nusprendę pažaboti ne tik komentuojančiuosius, bet ir jų nekontroliuojančius socialinių tinklų atstovus.

„Facebook“ gali būti nubaustas milijoninėmis baudomis

„Priemonės, kurias siūlo Vokietijos valdančioji koalicija, yra išties pakankamai žymios ir galima pastebėti, kad šios diskusijos prasidėjo pernai metų pabaigoje, po Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento rinkimų“, – pasakojo T. Langaitis.

„Tada kalba ėjo, kad už kiekvieną neapykantą kurstančią ar vadinamas neteisingas naujienas skleidžiančias žinutes, feisbukas galėtų būti baudžiamas iki pusės milijono eurų. Dabar matome, kad tos sumos išaugo iki 50 milijonų eurų“, – sumas, apie kurias svarsto vokiečiai, vardino politikas.

Jo nuomone, dabartinė situacija taip pat parodo, jog Lietuvoje būtina kalbėti apie tai, kokios grėsmės tyko neapykantą kurstančiose žinutėse ir kokios bausmės už tai taikomos. „Reikia visų pirma supratimo, kad už tai gresia labai rimta baudžiamoji atsakomybė ir negalima lengva ranka, ypatingai pikto nelinkint, emociškai skleisti neapykantą. Nes galbūt vienas kitą pakurstant, kam nors pakils ranka ir įvyks nelaimė“, – teigė politikas.

Pareigūnai šiuo metu renka informaciją apie galimai kenksmingus komentarus, vėliau bus kreipiamasi į ekspertus ir identifikuoti pasisakymų autoriai – tam, jeigu prireiks, pagalbos bus kreiptasi ir į socialinių tinklų administratorius.

Laukia net laisvės atėmimas iki 3 metų

Jeigu nuomones reiškę bus pripažinti kaltais, jiems už diskriminacinio pobūdžio veiksmus, susijusius su smurtu, neapykanta, niekinimu, tyčiojimusi, kurstymu prieš žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų ir tokios informacijos gaminimo, siuntimo ar platinimo užtraukia baudžiamąją atsakomybę, už tai numatyta laisvės atėmimo bausmė iki 3 metų.

Bet kokio teisės pažeidimo padarymas diskriminaciniais motyvais vertinamas kaip atsakomybę sunkinanti aplinkybė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA