Kauno zoologijos sode apsigyveno itin retas gyvūnas | Kas vyksta Kaune

Kauno zoologijos sode apsigyveno itin retas gyvūnas

Zoologijos sodo nuotr.

Kovo pradžioje, į Lietuvos zoologijos sodą, įsikūrusį Kaune, atvyko naujas gyventojas – manulas. Atkeliavęs iš didžiausio Rusijos zoologijos sodo (Maskvos), metų dar neturintis katinių šeimos atstovas, palaikys kompaniją šiuo metu sode gyvenančiai manulei Melisai.

[galerija kiek=”4″]

Manulai zoologijos soduose yra itin reti gyvūnai, mat yra labai lepūs ir dažnai serga įvairiomis infekcinėmis ligomis. Taip pat šie gyvūnai yra labai baikštūs ir tik retam bei kantriam zoologijos sodo lankytojui pavyksta pamatyti manulą. Tačiau tiems, kuriems nusišypso laimė jį išvysti, gali grožėtis ypač gražiu kailiuku ir dažnai – įmantriomis snukučio išraiškomis. Kartais net galima išgirsti ypatingus jų skleidžiamus garsus – savotiškus prikimusio murkimo ar purškimo.

Manulai dydžiu panašūs į naminį katiną, nors ir stambesni, o artimiausi jo giminaičiai persiškos kilmės katės. Manulai paplitę Rusijoje, Centrinės Azijos valstybėse: Kazachstane, Užkaukazėje, Irane, Afganistane, Tibete ir Vakarinėje Kinijoje. Patelės pavasarį atsiveda iki keturių mažylių. Maitinasi graužikais, smulkiais paukšteliais ir paukščių kiaušiniais. Medžioja naktimis. Jie dažnai užima kitų gyvūnų urvus, apsigyvena ir uolų plyšiuose.
Laisvėje, manulų medžioklė uždrausta visose valstybėse, išskyrus Mongoliją. Raudonojoje knygoje šios rušies statusas – artėja grėsmė išnykti.

Šios katės zoologijos soduose išgyvena 11–12 metų. Tikimasi, kad naujasis gyventojas, kartu su manule Melisa, sėkmingai padidins šios rūšies populiaciją. Lietuvos zoologijos sode manulai laikomi nuo 1969 m.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA