Kovo 11-ajai – jau vienuoliktas čekiškiečių bėgimas | Kas vyksta Kaune

Kovo 11-ajai – jau vienuoliktas čekiškiečių bėgimas

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 27-ąsias metines Čekiškės seniūnijos bendruomenė pasitiko tradiciniu bėgimu nuo Prano Dovydaičio sodybvietės Prienų kaime iki gimnazijos.

Čekiškė visada garsėjo patriotinėmis tradicijomis. Tai knygnešių, savanorių, partizanų žemė. Miestelis ir jo apylinkės mena dramatiškas 1863 metų sukilimo prieš carinę Rusijos imperiją batalijas.

1918 metais paskelbus aktą apie Lietuvos valstybės atkūrimą, šio krašto savanoriai vieni pirmųjų stojo ginti laisvę. Nedidelis Čekiškės miestelis gali didžiuotis net šešiais Vyties kryžiaus kavalieriais: Jonu Ivoška, Petru Lušiu, Antanu Tutliu, Juozu Ugianskiu, Jonu Valaičiu ir Vladu Žutautu.

Tačiau bene garsiausias čekiškietis – Vasario 16-osios akto signataras, buvęs Ministras pirmininkas, Lietuvos ateitininkų vadovas Pranas Dovydaitis. Čia ūkininkavęs ir svajojęs šį miestelį paversti kultūros židiniu.

Žymaus politiko vardu pavadinta Čekiškės gimnazija. Pasitikdama Kovo 11-ąją, mokyklos bendruomenė P. Dovydaičio garbei jau vienuoliktą kartą surengė bėgimą.

Į šventinį renginį atvykęs Kauno rajono meras Valerijus Makūnas patikino, kad jau šių metų Rugsėjo 1-ąją gimnazijos sode bus atidengtas P. Dovydaičio biustas, kurį sukūrė skulptorius Stasys Žirgulis. Šiemet numatyta pradėti ir gimnazijos rekonstrukciją bei priestato statybą.

Gimnazijos direktorius Ričardas Saltonas ir V.Makūnas geriausiems bėgikams įteikė diplomus ir suvenyrus. Buvo pagerbti ir geriausi krašto istorijos žinovai.

Renginį vainikavo patriotinės giesmės ir kolektyvinis šokis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA