L.Pernavas: sveiku protu nesuvokiamą nusikaltimą įvykdę įtariamieji – šeima | Kas vyksta Kaune

L.Pernavas: sveiku protu nesuvokiamą nusikaltimą įvykdę įtariamieji – šeima

delfi.lt 2017/03/11 17:59
DELFI nuotr.

Šeštadienį „Lietuvos ryto“ televizijoje kalbintas Lietuvos policijos generalinis komisaras Linas Pernavas atskleidė naujas tyrimo detales ir pirminę informaciją apie įtariamuosius Ievos Strazdauskaitės nužudymo byloje.

Komisaro teigimu, randama vis naujų įrodymų, duomenų įvairiose vietose, kuriose atliekami procesiniai veiksmai. Įtariamųjų skaičius išlieka nepakitęs – 6. Vieni jų yra iš Kėdainių, dalis iš Marijampolės. L. Pernavas vis dar neatskleidžia, ar visi įtariamieji yra romų tautybės.

Anot policijos atstovo, sulaikymo metu įtariamieji nesipriešino, buvo sutelktos didelės policijos pajėgos. Komisaro teigimu, jie net neturėjo tokios galimybės. „Tai buvo beviltiška daryti ir aš manau, kad jie tai suprato“, – sakė L. Pernavas.

Šiuo metu yra dokumentuojami įtariamųjų parodymai. L. Pernavas pažadėjo, kad visa informacija visuomenei bus atskleista, tačiau šiuo metu įvykį tiriančius pareigūnus reikia suprasti. Atvirumas, komentarai negali kenkti šiam tyrimui.

L. Pernavas atskleidė, kad vakar pirminių procesinių veiksmų metu buvo aiškiai matomos smurto žymės ant I. Strazdauskaitės kūno, tačiau ekspertai tik atlikę tyrimą galės pasakyti kaip ir kokiu būdu buvo nužudyta mergina.

Anot komisaro, už tokį nusikaltimą galima Lietuvoje įmanoma griežčiausia bausmė, tai yra įkalinimas iki gyvos galvos.

„Man nesiverčia liežuvis juos žmonėmis vadinti. Jie ne vieną kartą teisti, tai žmonės, kuriems normalus gyvenimas buvo svetimas. Jiems nerūpėjo nei mokslas, nei užimtumas, nei kiti dalykai“, – pokalbio metu emocijas sunkiai tramdė L. Pernavas. Įtariamieji gyveno iš įvairių nusikalstamų veikų, pvz. kyšių. Tai yra 23–26 metų asmenys.

L. Pernavo teigimu, tai jau socialinės problemos, apie kurias turime kalbėti, o ne apie šį nusikaltimą. „Policija yra pakankamai stipri ir tai dar kartą įrodė ištirdama žiaurų ir sunkų nusikaltimą per keletą dienų. Tačiau vien tiriant nusikaltimus ir gaudant tuos pavienius asmenis mes tikrai problemos neišspręsime“, – sakė komisaras.

Anot pašnekovo, įtariamieji nėra socialiai pažeidžiamiausi žmonės, tačiau nemąstantys, neatsakingi ir nesuprantantys normalaus gyvenimo. Duomenų, kad I. Strazdauskaitė yra ne vienintelė auka, policijos pareigūnai šiai dienai neturi.

Vienas iš galimų įtariamųjų socialiniame tinkle rašė: „Jūs turit armiją, aš turiu brolius“. L. Pernavo teigimu, tie broliai kartu ir uždaryti bei įvardija, kad pareigūnų armija šiai dienai yra stipresnė.

Nors vienas iš įtariamųjų studijavo tame pačiame universitete kaip ir I. Strazdauskaitė, tačiau pirminiai duomenys rodo, kad tai buvo spontaniškas nusikaltimas.

L. Pernavas teigė, kad tai buvo kvailas sprendimas rinktis tokį automobilį, jį sudėtinga realizuoti, nes jų nėra daug. Tokio automobilio neišardysi detalėmis, kadangi tokios paklausos nėra. „Tai dar kartą įrodo, kad jų sprendimai buvo kvaili. Nusikaltimas buvo visiškai neapgalvotas“, – sakė komisaras.

Galimybė, kad nusikaltėliai tuo metų buvo apkvaišę nuo alkoholio ar psichotropinių medžiagų nėra atmetama, tačiau tai vis dar tiriama. Anot policijos atstovo, tai pašalpiniai žmonės, kurie neturi jokių socialinių įgūdžių, verčiasi atsitiktine nusikalstama veikla.

„Jie nesimoko, jie neturi smegenų, jie neturi kuo mąstyti. Tokius nusikaltimus sunku tirti, nes jie visiškai kertasi su sveika logika“, – teigė Lietuvos policijos generalinis komisaras.

Pokalbio pabaigoje L. Pernavas ragino visus pagalvoti ką mes tuos 26–27 nepriklausomybės metus darėme ne taip, kodėl pakankamai neinvestavome į švietimą, į tokių asmenų užimtumą.

„Tie asmenys jau yra užaugę ir jų yra daug. Jų mes nebepakeisim. Reikia pradėti nuo tų, kurie auga dabar“, – mintimis dalijosi komisaras.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA