Kauno ir Vilniaus klinikinėse ligoninėse – galingos saulės jėgainės | Kas vyksta Kaune

Kauno ir Vilniaus klinikinėse ligoninėse – galingos saulės jėgainės

Asociatyvi / AM nuotr.

Antrą mėnesį ant Vilniaus m. klinikinės ligoninės (Antakalnio g. 57) stogo veikianti saulės jėgainė jau pagamino daugiau kaip 10 MWh elektros energijos.

Ši jėgainė kasmet, kaip planuojama, pagamins 14 proc. visos ligoninei reikalingos elektros energijos – apie 240 MWh. Ji padės tausoti aplinką – apie 170 tonų anglies dioksido per metus jau nebebus išmetama į atmosferą. Tiek teršalų susidarydavo naudojant iškastinį kurą tokiam pačiam elektros energijos kiekiui pagaminti. (Šios saulės jėgainės pirmos ir antros dalies darbo parametrus galima tiesiogiai stebėti internetu.)

Vilniuje 279 kW galios jėgainė įrengta iš Klimato kaitos specialiosios programos, kurią administruoja Aplinkos ministerija, lėšų. Tam buvo skirta 479 tūkst. eurų.

Dar galingesnė saulės jėgainė bus įrengta ant Kauno klinikinės ligoninės pastatų (Josvainių g. 2 ir Baltijos g. 120). Kaip sakė Aplinkos ministerijos Taršos prevencijos departamento direktorius Vitalijus Auglys, tai bene didžiausias Klimato kaitos specialiosios programos lėšomis remiamas projektas atsinaujinančių energijos išteklių naudojimui skatinti. Jam skirta 1,3 mln. eurų.

Planuojama, kad ši 717,5 kW galios jėgainė per metus vidutiniškai pagamins 37 proc. visos Kauno klinikinei ligoninei reikalingos elektros energijos – apie 640 MWh. Jai pradėjus veikti, į aplinką išmetamo anglies dioksido kiekis kasmet turėtų sumažėti apie 450 tonų.

Skatinti naudoti atsinaujinančius energijos išteklius visuomeninės paskirties pastatuose pagal 2014-2015 m. finansavimo priemones iš Klimato kaitos specialiosios programos skirta daugiau kaip 17 mln. eurų. Šiuo metu yra patvirtintos beveik 5 mln. eurų subsidijos 25 projektams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA