Senasis Kaunas: mieste – potvynis | Kas vyksta Kaune

Senasis Kaunas: mieste – potvynis

"Lietuva senose fotografijose" nuotr.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ tęsia straipsnių ciklą, kuriame pateikiamos svarbios tą dieną spaudoje paskelbtos naujienos (kalba netaisyta), kurias pavyko išsaugoti Architektūros ir Urbanistikos tyrimų centro komandai. Kovo 9-ąją 1936-ais metais „Lietuvos žinios“ pranešė, kad Kaune prasidėjo potvynis.

„Daug kas manė, kad šiemet Nemuno potvynio nebus, nes trumpa ir nešalta žiema tebuvo, nedaug sniego, nėra lietaus. Tais samprotavimais, matyt, ir miesto tarybos biudžeto komisija padarė išvadą, kad potvynio nebus ir nepaskyrė kreditų kovai su potvyniu ir nukentėjusiems nuo potvynio sušelpti. Bet potvynis Kauną ištiko kaip reikiant nepasirengus.

Pirmasis ledo žingsnis

Buvo kovo 9 d. apie 10 val. Tada ledas paslinko žemyn keliolika mtr. Ir vėl sustojo. Bet neilgam. Po poros valandų, t.y. 12 val. 5 min. Kaune Nemuno ledas smarkiai sujudėjo ir pradėjo eiti. Ledas ėjo smarkiu tempu ir atrodė, kad laimingai sau toliau nuplauks.

Ledas taip

plaukė apie trejetą valandų.

14 val. 40 min. triukšmingai į vienas kitą atsimušdami dideli ledo gabalai pradėjo sustoti. Greit buvo gauta žinia, kad ledai prie Kačerginės susikimšo. Mat, ten siauroka Nemuno vaga, pasisukimas. Sustojus ledams eiti,
Nepaprastu tempu Nemune vanduo pradėjo kilti.

Pav., kovo 8 d. iš ryto vandens horizontas buvo 42 mtr., o 16 val. jau pašoko iki 5 mtr., 17 val. vandens horizontas jau sieko 6,30 mtr.

Paprastai Nemuno vandens horizontaui pakilus iki 6 mtr., Kauno miesto žemesniems vietoms jau gresia pavojus. Taigi, apie 17 val. senamiesčio kai kurias vietas pradėjo vanduo apsemti.

Tuojau vanduo užliejo

Jonavos g., Žuvų rinką ir Vilijampolės pusėje žemumas palei Nerį. Be to, vanduo greit apsėmė daug namų Aleksote (Minkausko g.) ir eilę ant Nemuno kranto pastatytų ūkio banko ir privačių žmonių sandėlių, taip pat privažiavimą prie elekvatoriaus.

Miesto pusėje vanduo užliejo Muziejaus g-vę. Toje gatvėje yra miesto savivaldybės įmonių direkcija. Direkcijos būstas apsemtas vandens ir nukentėjęs. Be to, vanduo tyvuliavo Daugirdo, Aleksoto, Kalvių gatvėse, dalyje Daukšos g-vės ir kt. Tame rajone

vanduo apsėmė ir teisingumo min. p. St. Šilingo gyvenamus namus.

Naujamiestyje vanduo išsiliejo į Kanto g-vę ir užliejo „Jūros“ restoraną. Prie Geležink. Stoties irgi smarkiai išsiliejo vanduo Girstupio intaku.

Nors vanduo liejosi į žmonių butus, bet pavojaus ženklų nei garsų niekas nedavė. Tai nė kiek nesumažino panikos.
Vanduo kilo taip ūmai, kad, pav., Kanto g. kieme stovėję žmonės nė nepajuto, kai atsidūrė vandeny ir šoko ant tvorų, bet vis tiek sušlapo.

Kaip paprastai, tokiais atvejais pasitaiko ir kuriozų. Vakar ledais atplaukė keliolika žąsų. Žąsys ant ledų sutūpusios girksėjo ir klykė. Kai ledai sustojo tai ir

Keliauninkės žąsys

Prie santakos paliko Nemuno viduryje. Kadangi prie santakos Nemuno vidury buvo švarus vanduo, tai valtininkai tinklais žąsis sugaudė ir atidavė į policijos nuovadą.

Kitu ledo gabalu atplaukė šuniukas. Šuniuko nepasisekė išgelbėti ir jis lodamas nuplaukė Raudondvario link.
Vanduo apsėmė autobusą su keleiviais.

Iš Vilijampolės važiavo autobusas miesto link. Jonavos g-vėj sustojo ir… vanduo čia jį apsėmė. Autobusas negalėjo išvažiuoti, o keleiviai valtimis buvo atgabenti į krantą.

Ugniagesiai ir policija

Buvo sumobilizuoti į vandens apsemtas miesto vietas. Ugniagesiai pumpavo vandenį iš butų, o policija darė tvarką ir saugojo iš apsemtų butų išmetamus daiktus.

Iš apsemtų butų žmonės turėjo išsikraustyti. Dalis jų apgyvendinta prad. Mokyklų bustuose, kita persikraustė pas kaimynus ir pažįstamus.

Žmonių susidomėjimas potvyniu

Labai didelis. Jau vakar iš ryto šimtai žmonių žiūrėjo nuo krantų į Nemuną, o vakare susirinko tūkstančiai. Vakare pionierių batalionas Jonavos g. pastatė pantoninį tiltą. Šiandie prie Kačerginės ledas sproginamas.

Vandens kelių rajono žiniomis

Dabar Nemunas eina pro Rumšiškį. Žemiau Kačerginės ledas tebėra nepasijudinęs. Kaune ledas kol kas stovi. Neries ledas taip pat dar neina.

Šiandien priš piet Nemuno vandens horizontas 6,10 mtr. “

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA