Kaune apsilankiusi ministrė: „Minimalus stojimo balas į universitetus galėtų didėti“ | Kas vyksta Kaune

Kaune apsilankiusi ministrė: „Minimalus stojimo balas į universitetus galėtų didėti“

BNS 2017/03/03 16:29
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė sako, kad kitais metais minimalus stojimo balas į universitetus galėtų didėti iki keturių.

„Šiai dienai ateina visi ir priimame visus. Pirmas žingsnis, kurį teko priimti, diskutuojant su universitetų rektorių konferencija, su kolegijų direktorių konferencija, tai stojimo kartelės kėlimas. Sutarėme tris balus, kitais metais galvojame apie keturis balus“, – penktadienį Kaune vykusioje KTU studentų konferencijoje kalbėjo ministrė.

Ji pabrėžė, kad ir šis sutarimas su aukštųjų mokyklų vadovais yra labai trapus.

„Ar trys balai kartelė yra daug? Ar tai yra ta ambicija? Bet net tas žingsnis jau yra didelis pasiekimas, kalbantis su universitetais“, – į studentus kreipėsi J.Petrauskienė.

Mokslo ministrė yra įpareigojusi universitetus į valstybės finansuojamas vietas studijuoti priimti tik surinkusius ne mažiau nei 3 stojamuosius balus. Savo ruožtu universitetai įsipareigojo šią kartelę taikyti ir į mokamas vietas priimamiems studentams.

Keturios aukštosios mokyklos – Vilniaus universitetas, Kauno technologijos universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas – savo ruožtu sausį pasirašė ketinimų protokolą įkurti Universitetų pažangos konferenciją. Vienas deklaruojamų siekių – nuosekliai didinti reikalavimus stojantiesiems ir užtikrinti, kad priėmimo į aukštąsias mokyklas minimalus konkursinis balas kitąmet būtų padidintas iki 4.

Studentams aukštojo mokslo pertvarką, kuria siekiama optimizuoti aukštųjų mokyklų tinklą, pristačiusi ministrė pabrėžė, kad jau studijuojantys studentai galės baigti savo studijų programas.

„Tinklo pertvarka nėra tikslas pats savaime – nėra žmogaus valstybėje, kuris sakytų, kad mano ambicija yra sumažinti universitetų ir kolegijų skaičių ir tai yra mano tikslas. Universitetų tinklo pertvarka yra reikalingas, būtinas žingsnis, kuris kuri prielaidas studijų kokybei gerėti“, – kalbėjo ministrė.

„Manyčiau, kad aukštajame moksle jau tikrai yra ta situacija, kai nieko nebedaryti yra daugiau labiau neatsakinga nei kažką daryti“, – teigė ji.

Sausį premjeras Saulius Skvernelis su švietimo ir mokslo ministre J.Petrauskiene, pristatęs planuojamą aukštojo mokslo tinklo pertvarką, sakė, kad Lietuvoje galėtų likti iki penkių universitetų, nors pabrėžė, kad tai nėra galutinis skaičius.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 14 valstybinių universitetų bei kelios dešimtys kolegijų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA