Kauno prokuratūros vadovas: „Tik Baudžiamuoju kodeksu smurto prieš vaikus nesustabdysi“ | Kas vyksta Kaune

Kauno prokuratūros vadovas: „Tik Baudžiamuoju kodeksu smurto prieš vaikus nesustabdysi“

BNS 2017/03/02 13:54
Archyvas / R. Tenio nuotr.

Smurtas prieš vaikus artimiausiu metu nesiliaus ir tik Baudžiamojo kodekso tam pakeisti neužteks, teigia Kauno apygardos prokuratūros, pastaraisiais metais tiriančios itin sunkius nusikaltimus prieš vaikus, vadovas.

„Žiūrint į praeitus metus, žiūrint į šiuos metus, tendencijos išlieka tos pačios. Ir spėju, kad per artimiausius penkerius metus jos nesikeis, nes šiandien apskritai prokuratūra kovoja su pasekmėmis. Nežiūrint į tai, kad visi asmenys traukiami baudžiamojon atsakomybėn, kūdikių žudymo mašina toliau važiuoja ir esu tikras, kad Baudžiamasis kodeksas negali to sustabdyti“, – ketvirtadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Kauno apygardos vyriausiasis prokuroras Darius Valkavičius.

Spaudos konferenciją Kauno teisėsaugininkai surengė po to, kai Šiauliuose pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl, įtariama, sumuštos septynių mėnesių mergaitės, kuri mirė ligoninė. Nustatyta, kad galimas smurtas prieš kūdikį buvo tirtas ir anksčiau, bet Kauno prokurorai tyrimą nutraukė.

Generalinė prokuratūra nusprendė peržiūrėti pernai metų gruodžio 8 dieną Kauno apylinkės prokuratūroje nutrauktą ikiteisminį tyrimą dėl šios mergaitės nežymaus sveikatos sutrikdymo.

Turimais duomenimis, nutrauktas ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas pernai spalio 14 dieną, po to, kai motina kreipėsi konsultacijos dėl nedidelio dviejų su puse mėnesių amžiaus dukters sveikatos sutrikimo. Vaiką apžiūrėjusi Kauno klinikų gydytoja pastebėjo poodines kraujosruvas abiejų kūdikio žandų srityje ir įvertinusi, kad jos negalėjo atsirasti vaikui tiesiog muistantis, informavo Vaiko teisių apsaugos specialistus. Mergaitė buvo paimta iš tėvų, pradėtas ikiteisminis tyrimas.

„Būtent Kauno klinikų gydytoja suveikė labai profesionaliai: ji ne tik apžiūrėjo kūdikį, tačiau pati padarė nuotraukas, kurias pateikė tyrėjams, todėl mes turėjome vaiko vaizdą. (…) Vertinant tiek gydytojai, tiek teismo medicinos ekspertams, duomenų pakako tiek iš rašytinių dokumentų, tiek iš vaizdinės medžiagos“, – ketvirtadienį sakė Kauno apylinkės prokuratūros 4-to skyriaus prokurorė Renata Oželienė.

Tyrimo metu nustatyta, kad mergaitę auginę nepilnametė motina bei savo pavardę vaikui suteikęs vyras neturi tinkamų socialinių, tėvystės įgūdžių, juos lankė socialinis darbuotojas, tačiau įtarimų dėl smurto nebuvo. Mergaitę auginęs vyras, apklausiamas specialiuoju liudytoju, papasakojo, kad išvakarėse žaidė su vaiku ir buvo suėmęs mergaitę už žandukų. Jo teigimu, vaikas į tai reagavo juoku, todėl jis nepagalvojęs, kad daro kažką blogai. Šios versijos nepaneigė Valstybinės teismo medicinos tarnybos specialisto išvada, kitų apklaustų asmenų parodymai, todėl įsitikinus, kad kitų įtarimą keliančių aplinkybių nėra, tyrimas buvo nutrauktas nenustačius nusikalstamos veikos požymių.

Pasak prokurorės, šeimą konsultavo vaiko teisių apsaugos specialistai. Su nepilnamete buvo dirbama ir iškart po gimdymo, kai ji, būdama šešiolikmetė, pagimdė neišnešiotą vaikelį. Vykstant ikiteisminiam tyrimui ir kūdikį paėmus iš šeimos, tėvai mokomi socialini įgūdžių.

„Tik tuomet, kai buvo išpildytos visos įmanomos sąlygos, visos priemonės įgyvendintos geranoriškai, sprendimas priimtas vaiką grąžinti šeimai“, – pabrėžė prokurorė R.Oželienė.

Kūdikis šeimai grąžintas jau po to, kai buvo nutrauktas tyrimas.

„Tėvas nesuvokė, nenorėjo tų pasekmių, tačiau turėjo ir privalėjo suprasti, kad taip gali atsitikti, suėmus mergaitei už veiduko. Nežymus sveikatos sutrikdymas neužtraukia atsakomybės dėl neatsargaus veikimo. Todėl konstatavus, kad nėra nusikaltimo sudėties tėvo veiksmuose, tyrimas nutrauktas, tačiau jį nutraukus, prokuratūra toliau domėjosi dėl šios šeimos“, – pabrėžė prokurorė.

„Ši byla būtų pavyzdys vadovėlinės situacijos, kai sistema veikia ir ji tikrai suveikia“, – sakė ji.

Vėliau, teisėsaugos duomenimis, nepilnametė mama su dukra netikėtai išvyko į Šiaulius.

„Nuostabą man sukėlė žinia, kad mergina Šiauliams pareiškė, kad ji dėl smurto pabėgo iš Kauno į Šiaulius. (…) Net artima aplinka apie tai nepranešė, tokių duomenų – nėra“, – kalbėjo prokurorė.

Septynių mėnesių mergaitė pirmadienio naktį atgabenta į Šiaulių ligoninę ištikta klinikinės mirties, ji gaivinta, tačiau po kelių dienų ligoninėje mirė. Medikai įtaria, kad kūdikis buvo muštas ar smarkiai supurtytas, teisėsauga pateikė įtarimus septyniolikmetei mergaitės mamai ir jos 24-erių sugyventiniui. Mergaitės motina suimta savaitei, jos sugyventinis – penkioms paroms.

Kauno teisėsauga taip pat aiškinasi panašaus nutikimo aplinkybes Kėdainiuose, kur motina su sugyventiniu įtariami mirtinai sumušę keturmetį berniuką. Smurtas prieš šį vaiką buvo tirtas anksčiau, o tyrimas buvo nutrauktas.

Autorė: Austėja Masiokaitė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA