Nuo trečiadienio – didesni alkoholio ir tabako akcizai | Kas vyksta Kaune

Nuo trečiadienio – didesni alkoholio ir tabako akcizai

BNS 2017/03/01 07:56
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kovo 1 d. įsigalioja didesni alkoholio akcizai, kurie kilstels šių gėrimų kainas. Parduotuvėse gėrimų kainos gali išaugti per savaitę. Nuo trečiadienio taip pat didėja ir akcizų tarifas cigaretėms.

Mažmeninės prekybos tinklo „Rimi“ atstovė spaudai Giedrė Bielskytė teigė, kad alkoholio kainų didėjimas priklausys nuo daugelio faktorių, pirmiausia nuo derybų su tiekėjais.

„Tas kainos didėjimas priklauso nuo daugelio dalykų ir nuo to, kaip mes derėjomės su visais savo tiekėjais. Mūsų nuomone, bendrai alkoholinių gėrimų kainose akcizų didėjimas atsispindės jau po savaitės“, – BNS kalbėjo G.Bielskytė.

Iki šiol akcizai buvo didinami palaipsniui, tačiau naujojo Seimo dauguma nusprendė, kad Lietuvoje būtina kovoti su alkoholizmu. Dėl to alkoholio akcizai buvo pakelti drastiškiau nei iki tol. Kartu tikimasi, kad padidinti akcizai atneš daugiau lėšų į valstybės biudžetą.

Stipraus alkoholio akcizas augs 23 proc., o vyno ir alaus – iki 112 proc. Dėl to 0,5 litro alaus butelis brangs 9-13 centų, iki 8,5 laipsnio stiprumo gėrimai brangs maždaug 21 centu, vynas ir kiti stipresni gėrimai – maždaug 74 centais, o spiritiniai gėrimai – apie 1 eurą.

Paskutinį kartą alkoholio akcizai drastiškai buvo pakelti 1997 ir 1998 metais – atitinkamai 43 proc. ir 37 proc. Vis dėlto tais metais labai sumažėjo iš akcizų gaunamos pajamos ir 1999 metais ir akcizai vėl buvo atstatyti į 1997 metų lygį.

Nuo kovo cigaretėms akcizų tarifas didėja apie 10,5 proc., minimalus – apie 6 proc. (iki 90 eurų už 1 tūkst. cigarečių). Cigarečių pakelis dėl to vidutiniškai turėtų pabrangti apie 18 euro centų (pigiausių cigarečių – apie 12 centų.). Minimalus akcizas, taikomas Lietuvoje parduodamam cigarečių pakeliui, šiuo metu siekia 1,70 euro.

Autorius: Pranciškus Vaišvila

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA