Kauno gamtosaugininkai primena vairuotojams: pievos skirtos gyvuliams, o ne automobiliams | Kas vyksta Kaune

Kauno gamtosaugininkai primena vairuotojams: pievos skirtos gyvuliams, o ne automobiliams

R. Tenio nuotr.

Kauno marių regioninio parko direkcija primena, kad vykstantieji į gamtos lankomus objektus – automobiliais judėtų tik keliais. Akcentuojami ir keturračių vairuotojai, važiuojantys net per pilkapius ir piliakalnių šlaitais. Pastaruoju metu pažeidimų itin padaugėjo Šlienavos ir aplinkinėse teritorijose.

Šiuolaikiniai vandalai – ratuoti

Apsilankę prie Samylų piliakalnio vasario vidury, Kauno marių regioninio parko darbuotojai buvo nemaloniai nustebinti: piliakalnio papėdėje esanti pieva išvažinėta transporto priemonių.

„Tai ne pirmas toks atvejis Kauno marių regioniniame parke, ne pirmas ir šioje vietoje, kurioje ypač mėgsta lankytis ratuotas jaunimas, važinėjasi keturračių mėgėjai, pamiršdami ne tik kelių eismo taisykles, bet ir elementarią pagarbą aplinkai. Jau anksčiau buvo įrengti mediniai užtvarai, užkertantys galimybę keturračiais pravažiuoti palei piliakalnio šlaitus. Panašu, dabar iškilo grėsmė piliakalnio papėdėje esančiai pievai. Kol ją dengė sniego ir ledo sluoksnis, pavojus buvo mažesnis, tačiau nutirpus ledo šarvams teritorija gali tapti smarkiai pažeidžiama, jei įprotis važinėti „žiediniu” maršrutu nedings. Norint apsidrausti nuo galimų padarinių, teks vėl statyti užtvarus”, – sakoma parko pranešime.

Gamtosaugininkai primena, kad taip niokodami paklotę, neatsakingi vairuotojai ne tik gadina estetinį vaizdą ir ardo kultūrinį sluoksnį (toje vietoje yra senovės gyvenvietė), bet ir atima resursus iš kitų objektų: kažkur galėjo atsirasti romantiškas suolelis pasimatymams prie Kauno marių, o dabar teks investuoti į kuolus, ir tik dėl to, kad kažkas nesilaiko taisyklių.

Žinutė skirta ne tik Šlienavos (ir aplinkinių teritorijų) gyventojams, važinėjantiems pievomis. Situacija aktuali visoje parko teritorijoje, kitose Lietuvos vietovėse.

Analogiška problema dėl važinėjimo bekele pernai iškilo Dovainonių pilkapių teritorijoje ir aplink esančiame miške. Aptiktos keturračių paliktos žymės ant pilkapių sampilų, išvažinėta paklotė. Negana to, iš vieno sampilo kažkas įsigudrino kasti smėlį, greičiausiai, pabarstyti takui, kad neslystų. Tik su tokiu nusižengimu kartais galima lengvai „praslysti”: sudėtinga rasti ir nubausti atsakingą asmenį, todėl labai svarbu, kad neliktų abejingi vietiniai, sudrausmintų vandalus, apie juos laiku praneštų. Tam reikia tik truputėlio pilietiškumo.

Įpareigoja įstatymai

Kauno marių regioninio parko direkcija primena, kad nacionalinių ir regioninių parkų apsaugos reglamentuose nustatyta, jog važinėti ne keliais, ne keliuose statyti ar kitaip eksploatuoti motorines transporto priemones draudžiama, o statyti transporto priemones galima tik tam tikslui įrengtose automobilių stovėjimo aikštelėse ir kelių kelkraščiuose, jei tai netrukdo saugiam eismui, nėra draudžiamųjų kelio ženklų ir nepažeidžiamos kitų asmenų teisės bei nepadaroma žala aplinkai.

Tiems, kurie šių punktų nėra girdėję, galioja tos pačios Kelių eismo taisyklės, kuriose teigiama: motorinių transporto priemonių, traktorių, savaeigių mašinų vairuotojams, vadeliotojams draudžiama važiuoti veja, šaligatviu, pėsčiųjų, dviračių taku, dviračių juosta arba užvažiuoti ant jų, (…) horizontaliojo ženklinimo linija. Už šį KET pažeidimą numatoma 28-86 eurų bauda.

Draudžiama važiuoti transporto priemonėmis (…) pylimų ar iškasų šlaitais, grioviais, įvažiuoti į kelią ar nuvažiuoti nuo jo ne specialiai tam įrengtose vietose.

Taip pat galioja ir LR Konstitucijos 7 straipsnis: „Įstatymo nežinojimas neatleidžia nuo atsakomybės”.

Pastebėjus pažeidėjus reikia pranešti gamtosaugininkams arba telefonu 112.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA