Kauno klinikos įsigijo itin modernią ligų diagnostikos sistemą | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikos įsigijo itin modernią ligų diagnostikos sistemą

Organizatorių nuotr.

Šiandien Kauno klinikų Imunologijos ir alergologijos klinikoje pristatyta pirmoji Baltijos šalyse automatizuota autoimuninių ligų diagnostikos sistema. Ji bus pritaikyta tirti tiek dažnai pasitaikančias sistemines, tiek ir diagnozuojant retas autoimunines ligas.

Imunologijos ir alergologijos klinikoje specialistui nukreipus, pacientai papildomai galės išsitirti dėl opinio kolito, celiakijos, autoimuninio cukrinio diabeto, autoimuninės kilmės nevaisingumo, sisteminės raudonosios vilkligės ir kitų ligų. Sistema leis optimizuoti medicinos specialistų darbą ir užtikrins diagnostinių imunologinių tyrimų tikslumą, rezultatų vertinimo standartizavimą bei leis išplėsti šių tyrimų spektrą.

„Šiandien imunologija yra viena sparčiausiai besivystančių medicinos mokslo sričių pasaulyje. Gilėjanti įvairių ligų imuninio atsako mechanizmų samprata atskleidžia naujausių imunologinių tyrimo metodų taikymo svarbą ne tik mokslo srityje, bet ir šių tyrimų būtinybę įdiegti kasdienėje gydytojo praktikoje. Mūsų klinikoje įdiegta nauja pažangiausia, aukščiausius kokybės standartus atitinkanti netiesioginės imunofluorescencijos mikroskopavimo sistema įgalina sėkmingiau siekti Klinikos tikslų – teikti kokybiškas ir kvalifikuotas paslaugas sveikatos priežiūros srityje. Simboliška, jog ši įranga pristatoma vasario 28 dieną – Pasaulinę retų ligų dieną“, – naujiena džiaugiasi Imunologijos ir alergologijos klinikos vadovė prof. Brigita Šitkauskienė.

Laboratorinės medicinos gydytojos dr. Viltės Marijos Gintauskienės teigimu, sistema atitinka laboratorijos poreikius ir tikimasi, jog inovatyvi įranga padidins laboratorijos darbo efektyvumą, užtikrins aukštos kokybės rezultatas, leis išplėsti atliekamų tyrimų spektrą.

„Anksčiau negalėjome tyrimo automatizuoti ir standartizuoti, todėl šis metodas negalėjo žengti koja kojon su dauguma kitų analitinių metodų, naudojamų laboratorijoje. Todėl šio metodo standartizavimas – esminis laboratorijos rūpestis. Kadangi tokią sistemą įdiegiame pirmieji, esame pasiruošę priimti ne tik Kauno klinikų, tačiau įvairių ligoninių pacientus. Siekiame ambicingų užmojų – tapti didžiausia Lietuvoje specializuota Imunologijos laboratorija“, – tikslą įvardijo dr. V. Gintauskienė.

Tikslūs ir aiškūs tyrimų rezultatai užtikrina ankstyvą ligos diagnostiką, diferencinę diagnostiką, leidžia greičiau skirti adekvatų gydymą, stebėti ligos eigą bei vertinti prognozę. Naujoji netiesioginės imunofluorescencijos mikoskopavimo sistema suteikia galimybę analizuoti ne tik kraujo, bet ir audinių substratus, tokius kaip kepenų, inkstų, skrandžio, stemplės, plonosios žarnos, širdies ir neuronų audinio. Tai leidžia praplėsti laboratorijoje atliekamų tyrimų spektrą, didelį dėmesį skiriant retų autoimuninių ligų diagnostikai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA