STT pareiškė įtarimus D.Mockaus valdomam koncernui „MG Baltic“ | Kas vyksta Kaune

STT pareiškė įtarimus D.Mockaus valdomam koncernui „MG Baltic“

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) pareiškė įtarimus Dariaus Mockaus valdomam koncernui „MG Baltic“. Tai BNS patvirtino STT vadovas Saulius Urbanavičius.

„Taip. Yra pareikšti įtarimai koncernui“, – BNS antradienį sakė S.Urbanavičius.

„Šiandien Specialiųjų tyrimų tarnybos Vilniaus valdybos pareigūnai įtarimus papirkimu ir prekyba poveikiu pareiškė juridiniam asmeniui – vienam didžiausių Lietuvoje koncernų. Atliekant ikiteisminį tyrimą politinės korupcijos byloje, surinkta pakankamai faktinių duomenų, leidžiančių pagrįstai įtarti, kad juridinis asmuo padarė nusikalstamas veikas, numatytas Baudžiamojo kodekso 226 str. 3 d. (prekyba poveikiu) ir 227 str. 3 d. (papirkimas)“, – rašoma STT pranešime.

Anot jo, ikiteisminio tyrimo metu surinkti duomenys leidžia pagrįstai įtarti, kad koncerno valdybos narys Raimondas Kurlianskis „MG Baltic“ naudai ir interesais valstybės tarnautojui, tuomečiam Seimo nariui Vytautui Gapšiui už koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą pasiūlė, susitarė duoti ir davė didesnės negu 250 MGL vertės kyšį.

Taip pat surinkta pakankamai duomenų, leidžiančių įtarti, kad R. Kurlianskis „MG Baltic“ naudai ir interesais tuomečiam Seimo nariui Eligijui Masiuiliui už pageidaujamą teisėtą veikimą vykdant įgaliojimus, už koncernui palankių ir finansiškai naudingų politinių sprendimų priėmimą pasiūlė, susitarė duoti ir davė didesnės negu 250 MGL vertės kyšį, rašoma STT pranešime.

Teisėsauga pernai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl prekybos poveikiu ir kyšininkavimo – jame buvęs Liberalų sąjūdžio pirmininkas Eligijus Masiulis įtariamas iš „MG Baltic“ viceprezidento Raimondo Kurlianskio paėmęs per 100 tūkst. eurų kyšį už politinės partijos veikimą koncerno naudai. Vykdydama tyrimą, Specialiųjų tyrimų tarnyba taip pat pranešė įtarianti, kad R.Kurlianskis per Seimo narį „darbietį“ Vytautą Gapšį už kyšius siekė paveikti Darbo partijos narius, kad šie taip pat veiktų koncerno naudai.

Vykstant šiam tyrimui, buvo apklausti ir kiti koncerno vadovai. Rugpjūčio pabaigoje pareigūnai kaip specialųjį liudytoją apklausė jo valdybos narį Romaną Raulynaitį, o rugsėjo pradžioje – kaip specialusis liudytojas apklaustas ir koncerno prezidentas D.Mockus.

Kaip specialusis liudytojas byloje apklaustas ir konservatorius, Seimo narys Mantas Adomėnas. Specialiojo liudytojo statusas buvo suteiktas narystę Liberalų sąjūdyje susistabdžiusiems savivaldybės tarybos nariui Šarūnui Gustainiui ir parlamentarui Gintarui Steponavičiui.

Specialaus liudytojo statusas asmeniui suteikiamas, kai jis apklausiamas apie savo veiksmus, bet pagrindo įtarimams pateikti nepakanka.

Daugiau nei pusė milijardo eurų pajamų per metus gaunanti „MG Baltic“ yra viena didžiausių verslo grupių Lietuvoje. Ji valdo alkoholio, žiniasklaidos, nekilnojamojo turto, prekybos drabužiais, statybos, logistikos, informacinių technologijų, telekomunikacijų verslus. 2015 metais grupės pardavimo pajamos siekė 539 mln. eurų, ji uždirbo 22,333 mln. eurų grynojo pelno – 66,1 proc. daugiau nei 2014 metais.

Grupei priklauso alkoholio gamintojos „Alita“ ir „Anykščių vynas“, „Stumbras“, taip pat prekybos alkoholiu ir tabako gaminiais įmonė „Mineraliniai vandenys“, žiniasklaidos grupė „MG Baltic Media“, valdanti LNK grupės TV kanalus, „Alfa Media“, „Mediafon“. Koncernui taip pat priklauso didžiausias Baltijos šalyse mažmeninis prekybos drabužiais tinklas „Apranga“, Kauno statybų bendrovė „Mitniją“, NT bendrovė „MG valda“, kuriai priklauso „Teniso pasaulis“, viešbutis „Artagonist“, logistikos bendrovė „Tromina“.

„MG Baltic“ susikūrė 1992 metais, kai D.Mockus pradėjo vadovauti investicinei bendrovei „Investicijų fondas“, kuri valdė 10 įmonių kontrolinius akcijų paketus ir dar 30-ties įmonių mažuosius akcijų paketus.

1993 metais susikūrė bendrovė „Mineraliniai vandenys“, tuomet valdžiusi vieną parduotuvę Vilniaus centre. Vėliau – 1995 metais – „Mineralinių vandenų“ įmonių grupė sujungta į „Minvistos“ holdingą ir pavadinta „MV Baltic“.

1993 metais pradėtas kurti ir kitas D.Mockaus verslas – prekyba drabužiais – tuomet privatizuota Valstybinė drabužių prekybos bazė, įkurta įmonė „Apranga“, o prie jos prijungus kitas įsigytas įmones, įkurtas holdingas „Ifanta“.

1995 metais buvo įsteigta prekybos sistema „Troja“. Vėliau ji sujungta su nekilnojamojo turto bendrovėmis, taip sukuriant „MG Valdos“ holdingą.

2000 metais skirtingi D.Mockaus verslai sujungti į vieną holdingą „Minvista“, o 2001 metais jis pervadintas į „MG Baltic“.

2014 metais „MG Baltic“ kontroliuojama įmonė „Mineraliniai vandenys“ iš „Swedbank“ grupės įmonės „FR&R Invest“ ir Vytauto Junevičiaus už 21,295 mln. eurų įsigijo 99,03 proc. įmonių grupės „Alita“, kuriai priklausė 94,9 proc. bendrovės „Anykščių vyno“, akcijų.

Tarp „MG Baltic“ ir kitos verslo grupės – „Vilniaus prekybos“ – buvo kilę ginčų. 2007-ųjų pabaigoje, stringant deryboms dėl nacionalinio investuotojo, kuris turėjo įgyvendinti pagrindinius šalies energetikos projektus, vienas „Vilniaus prekybos“ akcininkų Žilvinas Marcinkevičius viešai pavadino D.Mockų „šnipu“ ir apkaltino ryšiais su Rusijos slaptosiomis tarnybomis. 2009 metų rugpjūtį didžiausias „Vilniaus prekybos“ akcininkas Nerijus Numavičius viešai atsiprašė D.Mockaus už Ž.Marcinkevičiaus mestus kaltinimus.

Koncernui kritikos negailėjo ir šalies vadovė – Dalia Grybauskaitė 2014 metais sukritikavo Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) darbą ir teigė, kad „naujas formas įgavę oligarchiniai dariniai skaldo ir dalinasi Lietuvą“. Žiniasklaida spėliojo, jog šalies vadovės minėti dariniai buvo „MG Baltic“ ir koncernas „Icor“.

2016 metų rugsėjį praneša, kad VMI pradėjo tikrinti „MG Baltic“ įmones. Vėliau paaiškėjo, kad R.Kurlianskis susitikdavo su buvusiu VMI vadovu Dainoru Bradausku. Šis nušalintas nuo pareigų, nes įtariamas tekinęs informaciją apie atliekamus „MG Baltic“ bei „Vilniaus prekybos“ mokestinius patikrinimus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA