Gyvūno gaišeną aptikę kauniečiai ieško atsakymų, ką tokiu atveju daryti | Kas vyksta Kaune

Gyvūno gaišeną aptikę kauniečiai ieško atsakymų, ką tokiu atveju daryti

R. Tenio nuotr.

Į portalą „Kas vyksta Kaune” kreipėsi kaunietis Edvardas, jis informavo, kad miesto centre, A. Mickevičiaus gatvėje, prie atliekų konteinerio pastebėjo nudirtą gyvūno gaišeną. Vyras teiraujasi, nejau galima mirusius gyvūnus išmesti tiesiog į paprastą konteinerį, juolab nudirtu kailiu.

Pranešė policijai

Policija patvirtino, kad vasario 20 d. 10:30 val. Kaune, A. Mickevičiaus g., vyras, vedžiodamas šunį prie atliekų konteinerio pastebėjo gyvūno gaišeną. Buvo iškviesti Gyvos gamtos apsaugos inspektoriai, palaikai nuvežti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai tyrimui. Medžiaga tolimesniam aplinkybių patikslinimui perduota Kauno apskr. VPK Kauno m. Centro PK. Primenama, kad už žiaurų elgesį su gyvais gyvūnais gali būti pradėtas ikiteisminis tyrimas, už tai gali grėsti 1 m. laisvės atėmimas.

„Sunku pasakyti koks tai gyvūnas, nes be kailio, nustebino ir tai, kad jis kaip įprasta šiukšlė išmestas prie konteinerio, beje netoli šios vietos yra vaikų darželis, toks vaizdas gali šokiruoti vaikus. Ar galima taip elgtis su gyvūnų palaikais?”, – teiravosi Edvardas.

Anot specialistų, miesto konteineriuose išmesti mirusių gyvūnų negalima, tą nurodo Kauno miesto savivaldybės komunalinių atliekų tvarkymo taisyklės. Gyvūno palaikus turi utilizuoti gyvūnų tarnybos, tad į juos ir reikia kreiptis pirmiausiai. Už gaišenų išmetimą ar laidojimą tam neskirtose vietose numatytos baudos.

Į konteinerį išmesti ar šalia daugiabučio užkasti – draudžiama

Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė informavo, kad gyvūnų laidojimą Kaune reglamentuoja Gyvūnų augintinių gaišenų tvarkymo veterinarijos reikalavimai.

Atvejais, kai gaišenos tvarkomos nesilaikant nustatytos tvarkos, t. y. išmetant į komunalinių atliekų konteinerį, šalia konteinerio, ne vietoje užkasant – bendro naudojimo teritorijoje, daugiabučio namo kieme, parke, miške, valstybinėje žemėje – taikoma administracinė atsakomybė, numatyta LR Administracinių nusižengimų kodekse. Anot policijos atstovės, konkrečioje situacijoje pažeidėjui gali būti skiriama bauda.

„Paprastai tokios neteisėtos veikos išaiškinamos gavus gyventojų prašymus ar skundus. Tokia situacija išsamiai išanalizuojama ir įvertinama”, – teigė pašnekovė.

Gyvūnų eisena

Geriausia laidoti privačioje valdoje

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Rasa Sirutkaitytė informavo, kad gaišenos turi būti tvarkomos keliais būdais: užkastos gyvūno augintinio laikytojo privačioje valdoje; užkastos savivaldybės administracijos patvirtintoje gyvūnų laidojimui skirtoje vietoje, arba tvarkomos (perdirbamos/sudeginamos) šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonėje.

„Neturint nuosavos valdos mieste, galima sutarti su giminėmis, draugais ar pažįstamais ir gyvūną palaidoti jų valdoje (pvz. sodo sklype)”, – sakė R. Sirutkaitytė, tokiu atveju numatyti reikalavimai: duobė turi būti ne mažesnė kaip 1 metro gylio, o laidojimo vieta – atokiau nuo pastatų, vandens telkinių.

„Gyvūno gaišena taip pat gali būti sudeginta deginimo įmonėje arba patvirtintame gyvūnų augintinių gaišenų krematoriume. Pelenai gali būti saugomi urnose, užkasami gyvūno laikytojo privačioje valdoje ne mažiau kaip 0,5 metro gylyje”, – aiškino O. Vaitkevičienė.

Gyvūnų priežiūra "Nuaras"

Kaune gyvūnų kapinių nėra

Veterinarijos atstovė priminė, kad LR Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme Savivaldybėms numatyta galimybė steigti gyvūnų augintinių kapines ir organizuoti tokių kapinių priežiūrą.

„Tokia galimybe pasinaudota tarkime Vilniaus miesto savivaldybėje, kur dėl didelio daugiabučiuose gyvenančių asmenų laikomų augintinių skaičiaus, išryškėjo ne vietoje laidojamų gyvūnų augintinių problema. Vilniaus mieste Panerių seniūnijoje šalia Liudvinavo g. 1D paskirtas sklypas gyvūnų kapinėms, kur pagal Vilniaus miesto savivaldybės administracijos nustatytą tvarką galima laidoti gyvūnus augintinius”, – pasakojo R. Sirutkaitytė.

Kauno miesto savivaldybės Miesto tvarkymo skyrius informavo, kad Kauno miesto bendrajame plane nėra numatyta teritorijų gyvūnų kapinių įrengimui.

Kam pranešti apie radinį?

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos atstovė R. Sirutkaitytė portalui „Kas vyksta Kaune” aiškino, kad radus nugaišusį laukinį ar ūkinį gyvūną, reikia pranešti pasirinktai instancijai: teritorinei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybai, Kauno kontaktai pateikti čia, aplinkos apsaugos agentūros darbuotojams, medžioklės plotų naudotojams, medžiotojų būreliui arba tiesiog informuoti numeriu 112.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA